Den tyske byen Wismar ligger idyllisk til i Wismarbukten. Den lille byen byr på hanseatisk historie, gode restauranter, pittoreske gater kombinert med en småbysjarm. Her er alt hva en trenger for å noen dager fulle av opplevelse og nytelse.
Når du kommer til Wismar, så vil du raskt oppdage at byen er liten. Så liten at du kan se det meste til fots. Den hanseatiske havnen og gamlebyen er begge flotte opplevelser du kan få med deg til fots. Er det varmt er det kald drikke å få, og er du sulten er det ikke langt mellom gode restauranter. Noen pauser på uteservering eller en ekte tysk ølstue hører med.
Wismar – hanseatisk knutepunkt
Wismar som ligger i Wismarbukten er en idyllisk liten by med bare 43 000 innbyggere. Byen ble grunnlagt allerede i år 1226. Beliggenhet ved Østersjøen gjorde Wismar til et knutepunkt i hanseatenes driftige handelsvirksomhet.
Allerede i 1259 ble det etablert et gjensidig samarbeid mellom byene Wismar, Lübeck og Rostock, for å få nedkjempet piratene som opererte i Østersjøen. Flere byer sluttet seg til denne forsvarsavtalen for å få kontroll med piratvirksomheten, og få regulert og koordinert handel i området.
Samarbeidet og retningslinjene la grunnlaget for Hansaforbundet. Mellom 1200 – 1300 tallet hadde Wismar etablert seg som en viktig hanseatisk handelsby. Den ble et viktig senter for foredling av ull.
I 1376 ble byen rammet av pest. Rundt 2000 mennesker døde. Likevel blomstret byens handelsliv og velstand helt frem til 1500 tallet. Fra 1648 til 1803 var Wismar en del av det svenske imperiet. Som en følge av den svenske påvirkningen har Wismar en årlig «Sverige feiring», og den svenske hansabyen Kalmar er vennskapsby.
Besøk den staselige rådhusplassen
Wismar er en sjarmerende by, som er preget av sin hanseatiske storhetstid. Mellom høyreiste stokkroser som vokser opp langs veggene, titter det gotiske, skeive bygninger frem i de trange brosteinsgatene i gamlebyen. I 2002 ble bydelen utnevnt som en del av verdensarven, og er nå under beskyttelse av UNESCO.
Rådhusplassen er en del av gamlebyen. Den staselige store plassen fungerer som både markedsplass og som julemarked. Herfra er det en kort spasertur gjennom gamle byen ned mot den hanseatiske havnen. Her kan du hoppe på en piratsafari, solnedgang- eller fyrverkeri tur i Wismar bukten. Eller hva med en fisketur?
På veien passerer du det gamle, sjarmerende bindeverkhuset som er bygget over elven som munner ut i bukten.
Før du mønstrer på en seilas så kjøp et rundstykke med Matjessild, røkt ål eller laks. Røkt fisk er populært og en av delikatessene du bør prøve. Kjøp gjerne fra en av de ombygde fiskekutterne som selger fisk langs kaien.
Stilige Townhouse Wismar Vagabond Club
Badet i solyset ligger det staselige hotellet Townhouse Wismar Vagabond Club ved den gamle markedsplassen Am Markt, foran rådhuset i Wismar. Ett hotell vi gjerne anbefaler.
Området hvor hotellet ligger, er en del av det historiske området som kom på UNESCO’s verdensarvliste i 2002. Like bortenfor ligger «Alter Schwede», en av de eldste bygningene i gotisk stil i Wismar. I denne gamle delen av byen, med trange brosteinssmugene, kan du oppleve småbyens sjarm. Fra hotellet er det en kort gåtur til den historiske hanseater-havnen.
Beliggende ved Wismar sitt torg
Vi ble ikke skuffet over hva som befant seg på innsiden av det storstilte, rosa bygget ved «Am Markt» – torget. Like innenfor resepsjonen ligger biblioteket. En smaragdgrønn rund installasjon henger fra taket Den skjærer gjennom det flotte taklyset som strømmer over oss i biblioteket. De grønne avdempete fargene og de runde formene går igjen i den stilfulle innredningen på hotellet
Flotte grønne fliser innreder den stilfulle frokost restauranten i markedsstil. Her bys det på det lekreste, tyske bakverk, stort utvalg av juice eller bobler om du vil. Kaffe, av ønsket type, serveres ved bordet. Omeletter slik du vil ha den, eller hva med den berømte matjessilden, – utvalget av frokostretter som bestilles ved bordet komplimenterer den flotte store frokostbuffeten.
Østerisk mat på restaurant Joseph
Like innenfor frokostbuffeen, finner du restauranten Joseph. Innredet i like smakfull stil som resten av hotellet. Menyen er inspirert av det østeriske kjøkkenet. Alle råvarer og ingredienser, kommer hvis mulig, fra lokale leverandører.
Ikke bli forundret, om det er den smilende og entusiastiske hotellsjefen Mareike, som serverer deg. Hun liker å trå til når det er lite personale. Hun synes dessuten at det er viktig å være der gjestene er. På denne måten får hun innblikk i hva som fungerer på hotellet og hva som må forbedres.
Stilfulle praktiske rom
Townhouse har 103 rom, alle praktisk og moderne innredet. Rommene finnes i ulik prisklasse og størrelse fra 16, 20 og 24 kvadratmeter opp til juniorsuite på 35 kvadratmeter og en «Grand suite» på hele 47 kvadratmeter. Den siste har egen stue, separat soverom og to bad. Fra vinduene er det utsikt over det store torge
Hotellet byr på et velutstyrt treningssenter og har både sauna, dampbad og et avslappingsområde.
På varme sommerdager kan du nyte kald drikke på uteserveringen utenfor restauranten Joseph.
Magasinet Reisefot var invitert av hotellet til å bo her, og teste det ut. Vi kan likevel med stor objektivitet si at hotellet ikke skuffet på noen måte. Service, mat, fasiliteter og alt annet var perfekt. Også renhold som for både oss og de fleste reisende er svært viktig.
Skal vi påpeke noe, så må det være at det er sjelden vi ser en så nøytralt utseende hotellfasade, romme en slik perle av et boutiquehotell.
Vi kan umulig gi hotellet en dårligere karakter enn en klar 6-er.
LES ANDRE TESTER:
Reisefot tester Craft Beer Central Hotel Gdansk
Slik kommer du til Wismar
Fly med Lübeck Air fra Bergen til Lübeck, og derfra med tog fra Lübeck til Wismar. Velger du dette flyselskapet får du også en oppleve en annerledes flyreise. LES MER HER
Turen med lokaltog fra Lübeck tar i overkant av to timer. Kjøper du dagsbillett koster en vei ni euro.
Du kan også fly direkte til Hamburg fra Oslo med Norwegian eller Eurowings. Togturen blir da rett under tre timer. Prisen den samme – ni euro.
Fra Bergen til tyske julemarkeder
Flyselskapet Lübeck Air opprettet tidligere i sommer en rute mellom Lübeck og Bergen. Aldri før har vestlendinger kunnet komme så raskt til Lübeck og nabobyene Wismar og Hamburg.
I august kom meldingen om at flyselskapet fortsetter å operere forbindelsen gjennom vinteren.
Opprinnelige var planen å avslutte flyvningene i oktober. Men nå kan du fredag og mandag fly fra Bergen til Lübeck. Returflygninger er også fredag og mandag.
Det betyr at du nå kan planlegge en weekend (eller uke om du vil) full av julestemning. Fly ned på fredag, og få ettermiddag og hele lørdag og søndag til å oppleve tysk julestemning, – og kanskje også kjøpe med noe godt hjem til jul
Innholdet i artikkelen fra Wismar er laget i forbindelse med en reise sponset av Lübeck Air, tyske turistmyndigheter og hotellet Townhouse Vagabond Club.
Tekst Tove Randi Rasmussen.
Foto Terje Engø og Tove Randi Rasmussen