Villefranche-sur-Mer er Rivieraens vakre perle

IMG_0830-scaled.jpg

Havnepromenaden går langs den lille havnen som er fri for store luksusyachter som en finner i Nice og Montecarlo. Foto Terje Engø

SPONSET INNHOLD

Den lille sjarmerende franske byen Villefranche-sur-Mer ligger på den franske Rivieraen.

En liten vakker perle, med små trange pittoreske gater, små barer og koselige restauranter, havnepromenade med uteservering og flott utsikt, og ikke minst en flott strand et steinkast fra sentrum.

Magasinet Reisefot var på cruise med  “Celebrity Edge” og skulle vært i havn i Monaco. Takk Gudene for at høye bølger gjorde at vi ble satt i land i Villefranche-sur-Mer.

Havnepromenaden er bare noen hundre meter lang, men full av gode serveringssteder. Foto Terje Engø
Du finner en liten vakker strand nesten midt i sentrum av Villefranche-sur-Mer. Foto Terje Engø

Villefranche-sur-Mer ligger i en liten trang bukt, bare seks kilometer øst for Nice, i retning Monaco, i fylket Alpes-Maritimes. Den lille byen har bare 7000 innbyggere.

Mellom Nice og Villefranche-sur-Mer ligger fjellene Mont Boron, Mont Alban og Mont Vinaigrier. Velger du å feriere her er det ikke bare kort vei til Nice, men også Monaco som bare er ti kilometer unna.

Her ligger det små lystfartøyer, sjelden store prangende luksusyachter av type du ser i Monaco og Nice. Det selv om det utenfor er noen dype områder som er blant Middelhavets beste steder å ankre opp for blant annet cruiseskip og andre store fartøyer.

Klamrer seg til fjellsiden

Nede i bukten ser du hus og kirke klamre seg til det bratte fjellet Mont-Leuze, som på det høyeste er litt over 500 meter høyt. Litt ovenfor stranden kommer jernbanelinjen ut av en tunnel. Nede i havnen er det alltid et yrende liv.

Villefranche-sur-mer
Sett deg ned og nyt noe godt når du måtte føle for det. Byen Villefranche-sur-Mer er for liten til at du kan stresse. Foto Terje Engø
UTSIKT OVER BUKTEN
Utsikt over bukten fra festningen Citadelle Saint-Elme. Foto Terje Engø
På vei ned fra festningen Citadelle Saint-Elme til sentrum. Foto Terje Engø

I gamlebyen og langs havnepromenaden er det uteservering på varme dager, – også om vinteren om solenstrålene varmer. Ellers trekker du inn i hyggelige tradisjonelle franske restauranter og barer. Selv når vinteren setter inn, er det mange som søker hit, borte fra pulserende Nice. For å finne ro, nyte, – kanskje også finne seg selv.

Sti fra Nice til Villefranche-sur-Mer

Fra Nice kan du vandre hit på en sti langs kysten – «Le sentier du littoral». En spennende tur langs små sandstrender, rullesteinstrender, klipper, små bukter, ofte med flott utsikt over Middelhavet.

Vel fremme i Villefranche-sur-Mer kan du belønne deg selv med et godt måltid og kald drikke. Sitte å la tanker sveve fritt, mens du betrakter menneskene rundt deg, utsikten over bukten og de mange små detaljene som gir et sted særegenhet.

Det kan legges til at retten Moules Frites, som egentlig er Belgias nasjonalrett, er like tradisjonell her som i Brussel. Det er flere små fiskebåter som leverer fersk fisk til de lokale restaurantene. Bare spør om hva de har på menyen av fersk sjømat.

Marked onsdag og lørdag

Er du her tidlig på onsdag eller lørdag er det marked i Jardin François Binon. Eller du kan besøke byens festning, Citadelle Saint-Elme. Festningen fra 1600-tallet brukes nå til kulturelle tilstelninger, brylluper, banketter og konferanser.

Etterpå er det en kort drosjetur tilbake til Nice om du bor der, om du ikke velger tog eller buss, eller rett og slett å gå tilbake.

Er du opptatt av en litt mer stille weekend, er Villefranche-sur-Mer en av den franske rivieraens virkelige perler. 

Hvorfor ikke velge ett av hotellene eller gjestehusene i Villefranche-sur-Mer, og slå deg til ro noen dager. La dagene gå med til å rusle rundt, nyte og kjenne brisen fra Middelhavet, mens du vurderer om du skal forlenge oppholdet.

Nyt en vandretur i byens gamle bydel. Foto Terje Engø

 

 

Tekst Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

 

Klikk på magasinene for å lese gratis

Viktig

Magasinet Reisefot kom til Villefranche-sur-Mer med cruiseskipet “Celebrity Edge”. Høye bølger gjorde at anløp til Montecarlo ble avlyst og Villefranche-sur-Mer ble alternativet. Takk til værgudene!

scroll to top