Den ville lillebroren til Bali, Nusa Penida, var en ganske så ukjent destinasjon inntil få år siden. Instagram endret dette. De mange vakre strendene mellom stupbratte klipper, dramatiske fjellformasjoner og solen som går ned i havet og kaster skygger over naboøyenes mektige vulkaner, er noe av det Nusa Penida har å tilby.
Båten går fra Sanur på Bali og skal ta en halvtime. Sørøst for Bali, med Lombok i øst, finner du tre små øyer. To av dem – Nusa Lembongan og Nusa Ceningan – har vært resortøyer tilrettelagt for late dager på de vakre strendene, snorkling på korallrev og paraplydrinker i årevis. Situasjonen på den største av de tre Nusa-øyene forandret seg for få år siden. Da besøkte så å si ingen øya, som selv i dag har svært lite infrastruktur for turister. Bildedelingstjenesten og det sosiale mediet Instagram gjorde øya kjent, da stadig flere la ut bilder fra de imponerende severdighetene på øya. Bildene fra magiske Kelingking har skapt en renessanse på øya som lenge ble fraflyttet. Det merkes.
Stadig flere båtruter har blitt satt opp i retning Nusa Penida, og hotellene har gått fra å være en håndfull til å huse et par tusen overnattinger i døgnet. Det er ikke bare på strendene folk surfer her – de lokale surfer på en turistboom. Til tross for flere besøkende har øya har beholdt sin egen sjarm og er langt fra like kommersialisert som de sørlige områdene på storebror Bali. Veiene her er filleristet av naturens krefter, fulle i hull og knapt nok vedlikeholdt, engelskkunnskapen dårlig, men i en stadig brattere læringskurve og ikke minst vil du vil bli tatt imot med åpne armer. Turismen har skapt jobber og gjort livet enklere på den karrige øya.
Vill natur mellom mektige vulkaner
Det finnes to reelle transportmuligheter på Nusa Penida, og for å poengtere det på ny, begge kommer til å bli humpete. Enten kan du leie sjåfør i bil, som helt klart er å anbefale for komforten og tidsbesparelse, eller så leier du en moped og stamper over hull og grøfter i lav fart.
Vårt første sjekkpunkt for Nusa Penida er Diamond Beach på øyas østkyst. Den er langt mindre kjent enn Kelingking, som troner øverst på de fleste sin liste når de besøker øya, men er like vakker. Veien langs kysten er vakker, der den humper over klipper og forbi langgrunne sandstrender. Klimaet på Nusa Penida er relativt tørt, og det ses i landskapet som ligger forblåst langs den ville kysten. Eventyrøya skuffer ikke, og overraskelsene vil bli større desto dypere inn på øya vi kommer.
Etter en strabasiøs ferd på moped opp fjellsiden, inn i det forblåste, tørre landskapet, åpner kysten seg mot oss. Fra et av de høyeste punktene på øya har jeg utsikt mot de aktive vulkanene Rinjani på Lombok og Agung på Bali. Utsikten er slående vakker, der de mektige vulkanene reiser seg mot himmelen og forsvinner inn i det tette skydekket rundt deres høye topper. Havet er farget i mange blåtoner, fra det mørke brådype havet mellom Nusa Penida og Bali, korallrevenes rødtoner ved kysten og til den melkeblå stripen ved stranden. Rundt meg vokser buskas opp langs de små fjelltoppene, mens dalførene er frodige palmekledde områder med en og annen dyrket flekk.
Diamond Beach – en av verdens vakreste
Vi krysser forbi et vakkert hindutempel i fjellsiden før vi triller de siste meterne på mopeden mot Diamond Beach. Her finner du to strender – Atuh og Diamond. Førstnevnte egner seg best til bading, da den ligger i en rolig bukt, men den vakreste ligger i naboviken.
De siste meterne må vi vandre til fots. Ut på en åsrygg med rettvinklede fjellvegger på begge sider. Det er først da Diamond Beach åpenbarer seg, langt der nede, presset inn mellom imponerende fjellvegger. De store klippene på stranden skinner mot de kraftige bølgene som slår inn fra havet. En paradisstrand jeg sjeldent har sett maken til, med høye kokospalmer, et vakkert rev utenfor. Den er så idyllisk, samtidig som den er vill. Så skjermet av klipper, men så utsatt med åpent hav i alle retninger. Her har naturen gjort sine underverker og skapt en så vakker strand at jeg blir stående månebedotten og se på utsikten fra klippetoppen mot stranden. De skarpe kontrastene mellom det azureblå vannet, store bølger, klippene og revet beskrives best med bilder.
For kort tid siden var det umulig å besøke Diamond Beach. I takt med den økende turiststrømmen til Nusa Penida har lokale tatt tak og på uforklarlig vis hogget ut en sti i fjellveggen ned til stranden. For de høyderedde er det gjerne best å holde seg på toppen av klippen, men jeg tok etter hvert til mot og klamret meg til fjellveggen og det litt tvilsomme rekkverket ned til stranden.
Jeg angret ikke et sekund. Om ikke utsikten var vakker nok på toppen, er den minst like vakker fra bølgeskvulpet. Mye folk var det heller ikke. Vi var rundt femten folk her på den omkring femhundre meter lange stranden.
Kelingking – bildene som satt øya på kartet
Ferden videre gikk mot Kelingking – stranden og klippen som satt Nusa Penida på kartet. Fra Diamond Beach er det omkring en time å kjøre. Veiene er like dårlige, så det er lurt å ta seg god tid hvis en velger å kjøre på egenhånd.
Vel fremme var vi spent på om Kelingking levde opp til forventingene. Det var tross alt stedet som hadde gjort øya kjent – det digitale postkortmotivet Kelingking hadde satt Nusa Penida på kartet gjennom Instagram. Det ble ingen skuffelse.
Jeg snubler meg ned mot kanten av klippen, vel forberedt på å ta til meg inntrykkene av dette naturlige mesterverket. Litt sliten i beina etter en lengre tur på grusomme veier fra andre enden av øya prøver jeg å skjerpe meg. Du bør nemlig fokusere litt når du balanserer langs klipper som er flere hundre meter høye. Først skimter jeg bare den ytterste klippen – eller tyrannosaurus rex som den er omdøpt til av mange grunnet sin dinosaurlignende form – så kommer stranden med sine vakre farger. Knivseggen av en åskam som strekker seg ned mot klippene. Bratt, vilt og forblåst – og ikke minst forbausende vakkert.
Dette, og ikke minst Diamond Beach, må være noen av verdens vakreste strender. Det er min eneste tanke når jeg skimter ned på den kritthvite stranden. Ønsker du vakre strender og er på Bali er Nusa Penida stedet å dra.
Om Nusa Penida
Mellom Bali og Lomboks sørkyst ligger tre øyer; Nusa Penida, Nusa Lembongan og Nusa Ceningan. Nusa Penida er den største, men inntil nylig den minst besøkte. De tre øyene har omtrent 50.000 fastboende. Overnattingsmulighetene på Nusa Penida er ikke all verden, men det blir stadig flere hoteller.
De fleste som besøker øya drar på dagstur fra Bali, men jeg vil anbefale å i hvert fall bruke to eller tre hele dager dersom du vil utforske hele øya. Avstandene er ikke store, men de kronglete veiene holder dårlig standard, og du vil enten du kjører selv eller har sjåfør bruke lengre tid enn avstanden tilsier.
Nusa Penida er en del av Bali-provinsen. De fleste snakker en dialekt av balinesisk, men mange kan også Bahasa Indonesia som er Indonesias offisielle språk. Stadig flere snakker engelsk. Kulturen på øya er også sterkt tilknyttet den balinesiske og i likhet med Bali er hinduisme majoritetsreligionen på øya, etterfulgt av en minoritet av muslimer.
Attraksjoner og severdigheter på øya
Omtalte Kelingking er den mest besøkte severdigheten på øya. Andre naturlige underverker inkluderer Diamond Beach, Broken Beach og Angels Billabong – et vakkert naturlig havbasseng. Langs hele nordsiden av øyen finner du vakre strender som er badevennlige. Strendene i klippeområdene og som ligger i sør har ofte sterke strømmer og store bølger. Du bør derfor være svært forsiktig med å bade fra dem.
I innlandet finner du fjellområder som reiser seg omtrent 500 meter opp. En av attraksjonene her er «Teletubbies hill». Fjellformasjonene her er til forveksling svært like som de er i barneprogrammet Teletubbies og vel verdt et besøk. Du finner også små idylliske landsbyer – alle med hvert sitt hindutempel. Rundt enkelte av landsbyene er det vakre risterasser.
Rundt hele Nusa Penida finner du vakre dykke- og snorkleområder.
Strendene på nordsiden, inkludert Crystal Bay, er flotte å snorkle fra. Det er også mulig å bli med på organisert snorkletur. Et av de mest fascinerende stedene er Manta Bay utenfor den røffe sørkysten hvor du nesten er garantert å møte djevelskater, eller manta ray på engelsk. De blir opp mot syv meter lange og kan veie tre tonn. Manta bay er et ganske røft område å snorkle med sterk strøm og tidvis store bølger og egner seg kun for svømmedyktige. I Manta Bay var vi heldige og fikk se flere djevelskater svømme elegant i det blå havet under oss. Båtene tar deg med til mer rolige snorklesteder på nordkysten hvor underskrevede også var heldig og fikk se havskilpadde og en rekke vakre fisker som store trevalleys og tuna.
Transport fra og til
Det går offentlige ferjer fra Padang Bai på Bali. Disse tar omtrent to timer og koster en brøkdel av prisen for private båter. Fra både Sanur og Padang Bai kan du ta hurtigbåter med private selskaper. Dette koster typisk fra 200 kroner hver vei og tar 30-45 minutter.
Det er ingen flyplass på Nusa Penida. Offentlig transport på øya er begrenset, og du må innfinne deg med å ta uoffisielle taxier eller leie en egen sjåfør for oppholdet. Mange turister leier også mopeder for å utforske øya. Husk å få med hjelm og kjør forsiktig på de dårlige veiene dersom du velger dette alternativet. En moped koster 30-50 kroner å leie per dag.