Vending Turisthytte – barnas ørreteldorado

Reisefot-1-scaled.jpg

En god fangst med ørret tatt i Vetle Søyevatnet et par kilometer fra Vending Turisthytte.

Vending Turisthytte er et eldorado om du vil la barna får en spennende fiskeopplevelse. For noen er drømmen en storørret. Her vaker fisken, og den er lett å få selv for de som ikke før har forsøkt seg på fjellørret. Noen kan fiske i timer, dager og år i håpet om lure storfisken. For andre er drømmen en stekepanne full av nyfisket ørret. Gjerne ikke større enn at det går fem-seks stykker i panna.

 

 

Selv en liten ørret kan være en stor opplevelse for et barn. En opplevelse som huskes i all fremtid.

Søyesete er en gammel støl. Nå er det satt opp en ny bu her. Fra stølsvollen ved vannet kan du hale ørret - perfekt for steikepanna.

For barn er det viktigste å få fisk. For de minste kan selv en liten ørret fortone seg som stor. Ikke minst kan en sprellende ørret bli et godt barndomsminne, og kanskje også veien til en spennende fritidsaktivitet resten av livet.

Det finnes i utallige steder hvor ørreten lurer. I små tjern, i store vann, små bekker og store elver. Magasinet på Reisefot har besøkt mange slike steder. Ett av disse er Vending Turisthytte, ett sted alle fiskeglade barn kan få sine drømmer oppfylt.

Vending Turisthytte (Klikk her for video) tilhører Bergen og Hordaland Turlag, som er en del av Den Norske Turistforening. Hytta ligger vakkert til ved Vendingstjørn, 820 meter over havet. (Se egen artikkel om hvordan du kommer dit)

Fjellet i dette området er i stor grad den myke bergarten fyllitt, noe som har skapt et meget spesielt, litt trolsk landskap med irrgrønn vegetasjon og svarte skrenter og fjellsider.

Fylliten er næringsrik og bidrar til en rik flora. Her kan en raskt finne og lære navnet på mange vakre fjellblomster.Det næringsrike fjellet gir også god kvalitet på vannet og derved gode forhold for fisk og annet liv i vannet.

Flere gode vann ved Vending Turisthytte

En snau halvtimes rolig tur nedover dalen fra Vending TH, blir det plutselig bratt. Den lille bekken kaster seg brått utfor bratte skrenter ned til Vetla Søyevatnet. Stien går trygt ned fjellsiden like ved. Nede på høyre hånd ligger den gamle stølen Søyasete i pittoreske omgivelser. Her er åpent og her er det perfekte sted for både fiske, – og simpelthen legge seg ned i gresset og se på himmelen.

Mange går hastig forbi små vann hvor fisken vaker tett. Mye fisk betyr normalt liten fisk. Men for mange, og spesielt barn er det viktigere å få fisk, enn å få den ene store. De fleste barn er har ikke tålmodighet til å vente i timer på fisken. De vil ha fisk. Kjenne nappet og få måle kløkt med små krabater som for dem virker mer enn store nok. Søyasete er det perfekte sted å introdusere barn til ørretfiske.

Dagen før hadde vi forsøkt lykken i Søyevatnet, et kvarters tid videre vestover langs røde merker. Bittet hadde vært upåklagelig. Et tjuetalls fisk av slaget som det går fem av på kiloen. De fleste røde i kjøttet. Nå skulle en ny middag skaffes.

Meitemark er best

Her på Søyasete egner vi med meitemark. Når fisken står tett som her, er meitemark uslåelig. En spinner eller en sluk vil raskt skremme fisken. Spesielt nå som vannet ligger nesten speilblankt. Bare her og der er det noen små krusninger fra den svake sommerbrisen.

Noen sverger til dupp, andre til søkke. Det kan være lurt å forsøke med bare krok og mark først. Gå rolig mot vannet. Stopp tre-fire meter fra vannkanten. Du skal ikke kaste langt, – ofte ikke mer enn en meter eller to ut fra land for å nå dit hvor fisken står. 

Når du har gjort noen kast like inne ved land, kan du rolig bevege deg nærmere. Fortsett å kaste med bare kroken egnet med mark. Har du myk stang og snøre som bare 0,20 eller 0,25 millimeter tykt, kastes en krok med et par små mark mange meter ut, der hvor ørreten i liten grad  bryr seg om din tilstedeværelse.  Med mindre ørreten stær helt inne vannkanten, er den lite sky.

Når marken treffer vannet er plasket lite. Men mer enn kraftig nok til at ørret i mange meters omkrets registrerer dette. 

Blir agnet det dratt brått ned av et søkke, kan både plasket fra søkket og agnet som synker raskt gjøre den vare fisken skeptisk. Synker marken derimot naturlig, rolig og sprellende mot bunnen, er det sjelden ørreten klarer å motstå fristelsen.

Hvit i kjøttet – like god i smaken

Vi tar hver våre to fisk de neste minuttene. Ikke så mye mindre i størrelse enn fisken nede i Søyevatnet, men skal det vise seg, – med få unntak hvit i kjøttet. Om ørret er rød eller hvit i kjøttet kan ikke kjennes på smaken. Derimot er en fisk som har kunnet forsyne seg med rikelige nok mengder med kreps til å bli rød i kjøttet, oftest feitere enn den som er hvit.

 

Det er forskjell i konsistensen på kjøttet til fisk som er mager og fisk som er fet. Fisken i Vetla Søyevatnet er ikke mager. Den er like god på smak som fisken nede i det mye større Søyevatnet.

Sola skinner, praktfulle øyenstikker står stille i lufta og ser på oss, kjempene som drar fisk opp av vannet. Lunsjen, skiver med nybakt brød fra Vending Turisthytte inntar vi benket rundt et lite steinbord foran stølen.

Flott fangt – nok til alle

Emil, familiens fiskeekspert har tatt fjorten ørreter. Jeg har nok like mange. Fisken sløyes. Blodranden fjernes nøye. Hode og hale kappes av. Ingen grunn til å dra på det som ikke spises.

Når fangsten er tatt med til hytta vil det være nok fisk til alle som ønsker seg en deilig middag. 

 

Dagens fangst er nok til hele hytta.
Fersk ørret som venter på steikepanna, fresende smør, salt, pepper og gjerne en einerkvast.
Ørretgilde på Vending Turisthytte.

Småfisk i Vendingstjørn

Rundt Vending Turisthytte er det mange mindre vann. De er fiskerike, og fisk over kvartkiloen er sjelden. I det lille Vendingstjørn, et steinkast fra hytten, er fisken stort sett 80 til 200 gram. De er store nok til å spise. Men viktigsts av alt,.. de er lette å få. Vannet er grunt. Det kan være lurt å fiske på motsatt side av der hytten ligger. Her finnes det noen dypere steder hvor det kan lure en og annen større fisk.

Mye fisk er det også nedover Tverrelvane, bekken som går nedover dalen fra Vendingstjørn til Vetla Søyvatnet. Selv om det bare er noen centimeter med vann, kan du få fin fisk om du forsiktig lurer en mark ut i bekken.

Selv om det for det meste blir tatt liten ørret i området, er det fullt ut mulig å treffe storfisk i de fleste vann i området. Men kanskje viktigere enn de voksnes drøm om storfisk er barnas glede over sin første fjellørret. Denne gleden kan du gi dem ved å ta turen til Vending Turisthytte.

Fisken i Vendingstjørn er liten, ... men stor nok til å glede en liten fisker.

Slik kommer du til Vending Turisthytte

Ta av mot øst fra Dale mellom Bergen og Voss, oppover Bergsdalen. Sjekker du kartet på Ut.no, så finner du stedet hvor du starter turen. Beregn 3 – 4 timer med barn. Da kan dere gå i rolig tempo.

Husk at barn har kortere skritt… og en halvmeter opp for en voksen tilsvarer nesten en meter for et barn.

Husk at det i år sannsynligvis vil kreves bestilling av rom på grunn av Covid-situasjonen. Dette sjekker du på nettsiden til Bergen og Hordaland Turlag.

Tips for mer fisk!

– Bruk en fiskestang beregnet på lett kastevekt, for eksempel 3 til 10 gram.

– Bruk tynt snøre, gjerne 0,20 millimeter på snellen.

– Still bremsen på snellen slik at en stor fisk ikke klarer å slite snøret.

– Ha med en boks med splitthagl, små krok og levende mark. I tillegg kan en gjerne ta med noen spinnere og skjesluk  i ulike farge, gjerne kobberfargede 4 – 12 gram, s Prøv gjerne noen med mye farge, og gjerne farger du ser på bunnen av vannet.

– Kast ut agnet og ka marken ligge fire – fem minutter. Dra inn en meter eller to, og la marken ligge i ro igjen.

Ha derfor med en rull eller to med ekstra sene.

Skitt fiske!

Les også:

Covid-sikker ferie på fjellet

Tekst og foto Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

scroll to top