Valldemossa er verdt et besøk vinter som sommer

IMG_2897.jpg

Valldemossa ligger vakkert til i en dal i fjellkjeden Serra de Tramuntana. Foto Terje Engø

Fjellbyen Valldemossa på Mallorca er et eksempel på at skjønnhet ikke har høysesong eller lavsesong. Med få unntak, er Mallorca et stille sted fra november til påsketider bringer solhungrige turister tilbake. Men Mallorca er så mye mer enn vakre strender og badeliv, opplevelser som er like flotte uansett årstid.

Ikke mer enn 20 minutter fra øyas største by Palma de Mallorca finner du Valldemossa, en perle helt utenom det vanlige.

Her, i byen Valldemossa er det små pittoreske smug og gater blant hus bygget av lokal sandstein.  Bak steinfasader og tredører finner små butikker, spisesteder og alt hva en måtte begjære,…bare ikke sandstrand.

Små vakre strender finner du også bare et par kilometer fra byen. For de fleste har den billedskjønne lille byen i fjellkjeden Serra de Tramuntana mer enn nok å by på, for både en og flere dager.

Vakkert gateparti i Valldemossa, Mallorca.
Du kan velge om du vil bo på hotell i eller nært Valldemossa, eller ta turen fra der du ferierer på Mallorca. Foto Terje Engø
Gaterparti i Valldemossa, Mallorca.
I mangel av hageflekker er det istedet potter med planter langs gatene og på veggene. Foto Terje Engø

Den lille byen har bare snaut 2000 innbyggere og ligger nordvest på Mallorca i fjellregionene Serra de Tramuntana. I århundrer har byen vært kjent for sin skjønnhet i snart tusen år.

Valldemossa er kjent for et opphold den polske komponisten Frédéric Chopin og den franske forfatterinnen og kjæresten George Sand hadde her vinteren 1838/39.

Sand skrev senere boken En vinter på Mallorca, hvor hun beskriver landskapet i svært maleriske vendinger. Like vakkert beskrev hun ikke den dypt katolske befolkingen som var svært reserverte overfor det ugifte paret som bodde to måneder i et lokalt kloster.

 

Kanskje møter du Michael Douglas

Ikke langt fra byen, nede ved havet, har den amerikanske skuespilleren Michael Douglas en flott villa med utsikt utover Middelhavet. Eiendommen ble lagt ut for salg i 2020. Den er etter det vi forstår fortsatt ikke solgt. Om det er Covid-pandemien som har svekket kjøpelysten, eller prisen, – 64 millioner dollar, eller rundt en halv milliard norske kroner, skal være usagt.

Michael Douglas er også initiativtaker kultursenteret Cost Nord hvor du kan få informasjon om kulturelle arrangementer og om naturen i den dramatiske fjellkjeden Serra de Tremuntana

Gammelt oliventre i Valldemossa
Oliventrær kan bli minst 3000 år gammelt. Dette er neppe så gammelt, men har nok stått ved denne kafeen i Valldemossa i flere hundre år. Foto Tove Randi Rasmussen
St. Catalina dyrkes i Valldemossa.
Ved de fleste ytterdører i Valldemossa henger det motiver med St. Catalina. Foto Terje Engø

Mallorcas egen helgen

Catalina Thomas var en katolsk nonne født i Valldemossa i 1533. Som ung arbeidet hun som tjener hos en familie i Palma, før hun gikk inn i nonneordenen St. Augustine.

Ifølge legender ble hun besøkt av både engler, djevler og demoner. De siste årene av sitt liv, frem til hun døde i 1574 levde hun i ekstase. Etter at hun døde ble hun dyrket som en helgen på Mallorca, inntil paven forbød tilbedelse av helgener som ikke var offisielt godkjent. Lokalbefolkningen klaget på avgjørelsen. I 1792 ble hun saligkåret og i 1930 ble hun kanonisert til helgen.

Mange hus har keramikkfliser med motiver som viser St. Catalina ved inngangsdøren. St. Catalina er skytshelgen for  Palma.

Vakkert gateparti i Valldemossa
Det er lett å forelske seg i pittoreske Valldemossa. Foto Terje Engø

Prøv lokale spesialiteter

Setter du deg ned på en av de mange kafeene, så prøv den lokale spesialiteten Coca de Patata. Det er en luftig bolle laget av potetmel og dekket med et tynt lag melis.

Vil du drikke en lokal drikk til, velger di en kald horchata. Dette er en form for kald mandelmelk, – nesten som en smoothie.

Nyt delikatessene mens du betrakter folkelivet. Helt forskjellig fra turistsentre som Alcudia, Arenal og Soller, for ikke å snakke om Palma ny.

I den frodige dalen hvor byen ligger, dyrkes det mandler og frukt. Mange steder står det oliventrær av ukjent alder, men garantert flere hundre år gamle. De eldste er sannsynligvis vel over tusen år.

Besøk et kloster

Husene i byen er i hovedsak bygget med lokal kalkstein og gatene er belagt med brostein. Det er nå rundt 100.000 turister som besøker byen hvert år. Det høres kanskje mye ut, men utgjør ikke mer enn noen få hundre per dag i snitt. Velger du å besøke byen i «lavsesongen» er det ingen fare for trengsel.

Blant tingene du kan gjøre er å besøke klosteret La Real Cartuja eller du kan besøke byen i slutten av august når den årlige Chopinfestivalen arrangeres. Klosteret var opprinnelig en kongelig residens, men ble gjort om til kloster på sluttet av det 13. århundre.

 

Praktisk

Leiebil, buss eller drosje

De fleste velger nok leiebil når de skal besøke Valldemossa, gjerne kombinert med å besøke andre flotte steder på øyas nordvestkyst. Det er flere parkeringsplasser som sjelden er fulle om en ikke kommer på en spesiell dag når det er et arrangement i byen.

Det går også buss fra Palma, og er en travel kan en velge drosje. Fra Palma tar kjøreturen i overkant av 20 minutter og koster normalt fra 20 til 30 euro. Er en flere personer er drosje svært overkommelig.

 

Tekst Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

Restaurant Aroma, Valdemossa
Her pyntes det ikke med neonlys, men med blomster. Restauranten Aromas i bakgrunnen er en mange gode spisesteder i Valdemossa. Foto Terje Engø
Lokalbefolkningen tar nøye vare på den vakre byen. Turisme er viktig, men mange pendler til arbeidsplasser i Palma de Mallorca. Foto Terje Engø
Gatelykt
Gatelyktene er tilpasset byggestil, og det gule lyset forsterker de varme fargene i kalksteinen når det er mørkt. Foto Tove Randi Rasmussen

Har du en destinasjon, en restaurant, et hotell eller en opplevelse  du vil vi skal skrive om?

Send gjerne ideer og også forespørsler om sponset innhold til terje@magasinet reisefot.no.

Valdemossa i panoramaperspektiv
Panoramabilde av Valdemossa tatt fra veien når en ankommer fra Palma de Mallorca. Foto Terje Engø

Klikk på magasinet du vil lese:

scroll to top