Tyskland styrker posisjonen som kulturelt reisemål

Bad-Ems_Bad_Ems_Blick_├╝ber_die_Lahn_auf_die_Spielbank_bei_Nacht_Copyright_lookphotos_Heinz-Wohner.jpg

Utsikt over elven Lahn på kasinoet i Bad Ems. Foto Heinz Wohner

Den internasjonale oppfatningen av Tyskland som Europas kulturreisemål nummer én, får nye impulser gjennom aktuelle utmerkelser fra UNESCOs verdensarvskomité. Kunstnerkolonien Mathildenhöhe i Darmstadt hører nå til verdensarvlisten. Det samme gjelder for kurbadbyene Baden-Baden, Bad Ems og Bad Kissingen.

Tyskland
Darmstadt, Hesse, Deutschland - Mathildehöhe with Russische Kapelle Heilige Maria Magdalena and Hochzeitsturm.

Disse bade- og spabyene danner som med åtte andre kursteder prosjektet «Great Spas of Europe». Utmerkelsene ble nylig gjort til kjenne under UNESCO-komiteens 44. årsmøte i den kinesiske byen Fuzhou.

– Med de nye utmerkelsene bærer nå 48 kultur- og naturarvsteder i Tyskland kvalitetsstemplet «UNESCOs verdensarv». Sammen med våre partnere, UNESCO-kommisjonen i Tyskland og foreningen UNESCO-Welterbestätten Deutschland e.V., benytter vi den internasjonale oppmerksomheten til å styrke merkevarebevisstheten om Ferielandet Tyskland. UNSESCOs verdensarvliste er en integrert del av turistmyndighetene sin internasjonale markedsføring, uttaler en utenlandsrepresentant for Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT).

Kunstnerkolonien Mathildenhöhe

Kunstnerkolonien Mathildenhöhe ble grunnlagt i 1899 av storhertug av Essen, Ernst Ludwig. Fra grunnleggelsen fram til begynnelsen av første verdenskrig var kolonien et av de viktigste sentrene for moderne kunst og arkitektur, både i Europa og globalt. I dette eksperimentelle miljøet virkeliggjorde unge arkitekter og kunstnere sine ideer og bygget bro mellom retningene jugendstil og nysaklighet (Neue Sachlichkeit), som skulle bli en vesentlig impulsgiver til Bauhaus-bevegelsen.

Til bygningskomplekset hører bryllupstårnet (Hochzeitsturm) tegnet av arkitekten Peter Olbrich. Det er i dag er et landemerke i byen Darmstadt og et fantastisk utkikkspunkt over landskapet Rhein-Main-Ebene. Til komplekset hører også det sentrale atelierhuset hvor du finner en varig utstilling med verker av de 23 medlemmene av kunstnerkolonien.

Det russiske kapellet og liljebekken (Liliebecken) er med platantrær og utallige skulpturer blikkfang i det store parkanlegget rundt bygningene. I det villastrøket i nærområdet  formidler de gamle boligene til kunstnerne inntrykk fra oppbruddstemningen som regjerte på begynnelsen av 1900-tallet.


Europas betydningsfulle kursteder

Kursteder rundt mineralkilder har i Europa mer enn en medisinsk betydning. Kurbadkulturen hadde sitt høydepunkt mellom 1700 og 1930-årene. Den gang oppstod urbane bygningsensembler som skapte arkitektoniske rammer for rekreasjon, kultur og samfunnsliv. Elleve europeiske spabyer i sju land danner det transnasjonale prosjektet «Great Spas of Europe», som nå ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste. I tillegg til de tyske kurstedbyen Baden-Baden, Bad Ems og Bad Kissingen, ble også Spa, Vichy, Bath, Baden bei Wie

Fontene ved arkadebygget i kurhageni Bad Kissingen. Foto UNESCO/Getty Images

Montecatini samt Franzensbad, Karlsbad og Marienbad i fellesskap tildelt verdensarvstatus.

Den aktuelle DZT-kampanjen German.Spa.Tradition. setter søkelys på de over 350 anerkjente kurstedene og spaanleggene i Tyskland, den tilhørende kulturelle tradisjonen, de høykvalitative medisinsk-terapeutiske anvendelsene og velværetilbudene i landet. I 2019 noterte Tyskland 7,2 millioner internasjonale overnattinger i kursteder og spa. Det utgjør åtte prosent av totalt innkommende overnattinger. I pandemien har interessen for velvære- og spaferie økt betraktelig.

Les også: 

Tysk vin på UNESCOs verdensarvliste

Sjarmerende tyske byer langs bindingsverksruten

 

UNESCO i Tyskland

UNESCOs verdensarvliste omfatter globalt 1 129 kulturarvsteder i 167 land. Med sine 48 utmerkelser hører Tyskland til landene med høyest tetthet av kultur- og naturskatter. Reisene kan enkelt utforske den mangfoldige verdensarven langs åtte ruter. Hver av rutene starter og ender i nærheten av en internasjonal flyplass, hvilket forenkler reisen til og fra. Alle kulturarvstedene er grunnet sin egenart, autentisitet og integritet av betydning for menneskeheten og står dermed under særlig beskyttelse.

 

 

Tekst pressemelding fra

Tysklands Nasjonale Turistkontor.

 

 

Baden-Baden: Pumperommet (Trinkhalle) i kurhagen. Foto DZT/F. Francesco Carovillanoin Kurgarten
scroll to top