Topp ti: Destinasjoner med fabelaktige naturopplevelser

luca-bravo-VowIFDxogG4-unsplash-scaled.jpg

Naturen forbløffer og fascinerer, og for mange er det årsaken til at de reiser. Foto: Luca Bravo

Vi reiser for å oppleve, få nye sanseinntrykk og se verden. For mange er naturopplevelser kjernen i hvorfor en reiser. Her er ti steder du bør reise for flotte naturopplevelser rundt omkring i verden.

Borneos regnskog i Sabah

En av verdens eldste regnskoger venter deg på den tropiske øya Borneo – midt i koralltriangelet. I den malaysiske delstaten Sabah på Borneo kan du oppleve den sjeldne orangutangen, ville miniatyrelefanter dypt inne i regnskogen og den karakteristiske neseapen.

Besøk Kinabatangan-elven for en uforglemmelig safari, se orangutanger ved rehabiteringssenteret i Sepilok eller dra på oppdagelsesferd på leting etter verdens største blomst i Mt. Kinabalu National Park. Verdiskapingen i turismen på Borneo er med på å bevare regnskogen fra nedhogging.

En neseape observerer oss fra trygg avstand i Kinabatangan. Foto: Emil Engø

Yosemite National Park i California

I California finner du en av USAs beste nasjonalparker for fotturer. Yosemite National Park er kjent for sitt varierte landskap, med fossefall, høye fjell og frodige dalfører. Dyrelivet består av bjørner, hjortedyr og den sjeldne pumaen.

Parken er en veletablert magnet for turentusiaster. Nesten fire og en halv million besøkte nasjonalparken i fjor, men med sine over tre tusen kvadratkilometer og endeløse tur- og sykkelstier som teller mer enn 1,300 kilometer til sammen er det ingen trengsel.

Yosemite byr på et variert landskap med høyreiste fjell og langstrakte skoger. Foto: Unsplash

Færøyenes barske klippelandsskap

Færøyene, med sine dramatiske klipper, omringet av det kalde nordlige Atlanterhavet er en naturopplevelse i seg selv. Den lille øynasjonen har en særegen kultur med flere likhetstrekk med det norske.

Se den slående vakre kysten, med skarpe bølger som slår mot grå klipper, eviggrønt landskap med landsbyer plassert på klippekantene og fossefall som ikoniske Múlafossur. Færøyenes natur vil la deg trollbinde.

Múlafossur er et av de fascinerende stedene du må oppleve på Færøyene. Foto: Rogerio Toledo

Ngorongoro Crater i Tanzania

Ngorongoro Crater er et av de mest spesielle stedene du kan se Afrikas ville dyr. Den henrivende utsikten du får når du bryter gjennom den dype skogen rundt krateret, ser slettelandsskapet og det vulkanske fjellet rundt, er verdig ethvert fotoalbum.

I krateret vil du se store flokker med sebra, gnu og bøfler gresse seg over savannen. Store rovdyr som løver, gepard og leoparden lurer alltid like ved. Dersom du er heldig ser du de sjeldne nesehornene som lever i krateret.

I det vulkanske krateret lever det tusenvis av dyr. Foto: Emil Engø

Bolivias karrige saltsjøer

Sørvest i det Sør-Amerikanske landet Bolivia finner du et månelignende landskap nesten fire tusen meter over havet. Saltslettene, som er verdens største, går under navnet Salar de Uyuni og dekker et større område enn Rogaland.

Kjør ut på slettene og opplev det underlige landskapet som speiler seg i horisonten i den dirrende tørre luften. Se flamingoer, med sine rosa kontraster, som hekker på den enorme saltflaten og opplev Bolivias varme kultur i nærliggende landsbyer. Ønsker du å bo i et hotell bygget av salt – da må du reise til Salar de Uyuni i Bolivia.

Saltslettene i Bolivia er verdens største. Foto: Loic Mermilliod

De siste fjellgorillaene i Rwanda

Fjellgorillaen som du finner i den lille afrikanske republikken Rwanda er et av de mest menneskelignende dyreartene. Vandre gjennom bambusskog med lavtliggende tåke, pust inn den kjølige luften høyt oppe i det vulkanske Virunga-massivet og se de fascinerende gorillaene gjøre sitt daglige virke.

Det lever bare rundt tusen ville fjellgorillaer i verden, og arbeidet med å bevare dem er tatt på høyeste alvor av Rwandiske myndigheter. I det som er Afrikas tryggeste land kan du oppleve de siste ville gorillaene på nært hold.

Turismen har hjulpet Rwanda å bevare fjellgorillaene. Foto: Adobe Stock

Svalbard – Norges arktiske utpost

De norske øyene, langt nord i Arktis, er et magisk øde. Ved fjell, is og forblåste sletter finner du store isbreer, nordlys i vinterhalvåret og et unikt dyreliv.

Se ville reinsdyr, seler på isflakene og den enorme polare bjørnen med sin hvite pels vandre i det utilgivelige arktiske landskapet. Dra på tur med hundeslede eller se øyene fra en båt.

En behagelig måte å oppleve Svalbard på er gjennom Hurtigrutens seillaser.

Svalbard er et ypperlig sted for å oppleve Aurora borealis - nordlyset.

Great Barrier Reefs unike dyreliv

Korallrevet som ligger utenfor Australias nordøstlige kyst blir av mange biologer omtalt som et av verdens mest komplekse økosystemer.

Enten du vil se det fra luften eller under vann har du mange muligheter å velge mellom. Med helikopter eller sjøfly kan du se det massive revet fra luften. De fleste velger imidlertid å se fargerike koraller og fisker med en dykkermaske.

Dessverre sliter store deler av revet i dag grunnet fremmede arter som bryter ned revet og forsuring av havet som ødelegger koraller. Heldigvis er det mange av turistaktørene som samarbeider med miljøorganisasjoner og forskere som jobber med å bevare revet.

Great Barrier Reef i Australia er et av verdens mest komplekse økosystemer. Foto: Unsplash

Plitvice nasjonalpark i Kroatia

Kroatias frodige skoger, preget av irrgrønne løvtrær, turkisfarget klart vann i et mylder av fosser og bekker og vakre turstier ligger bare et fåtalls timer vekke fra den kroatiske rivieraens ferieperler. En bedre naturopplevelse får du ikke i Kroatia.

Nasjonalparken Plitvice er vernet av UNESCO for sitt unike landskap. Her finner du mange muligheter, enten du vil gå fotturer eller bade i de forfriskende og kjølige bekkene parken er blitt så kjent for.

Plitvice Nasjonalpark ligger noen timers kjøretur fra den mer besøkte kysten.

White Cliffs of Dover i England

Like ved byen Dover på den engelske sørkysten finner du kalkklippene som ofte er omtalt som The white cliffs.

Det vakre landskapet rundt, med grønne enger, langstrakte strender og blått hav, gjør klippene til et fantastisk sted for spektakulære naturopplevelser. Det er mulig å gå turer langs klippene, bruke strendene like ved eller se klippene fra båt.

De hvite klippene består av kalkfjell som har erodert av havets krefter.

Turisme kan bidra positivt for å bevare dyr, natur og landskap. Ved å reise viser en at turister er mer verdt for regnskogen enn tømmerhogst og palmeoljeplantasjer. Ved å besøke nasjonalparker får myndighetene inntekter til å passe på dyr og natur. Verdien av naturen og dyrelivet kan ikke måles i kroner og øre – men ved å bruke seriøse aktører når du besøker nasjonalparker, reservater eller naturen på dine reiser hjelper det arbeidet med å bevare det for de som kommer etter deg på besøk.

I Sør-Afrika og Botswana melder myndighetene om økt bekymring for krypskyttere i tidligere trygge områder for de utrydningstruede neshornene. Begge land har opplevd at neshorn har blitt tatt av krypskyttere nylig, og at det skyldes den økte desperasjonen som er skapt av økonomiske konsekvenser i turistnæringen.

Som turister bærer en et stort ansvar, og har en stor forbrukermakt. Bruk den positivt.

-Emil Engø

scroll to top