Ti opplevelser langs den svenske riviera

Foto-anna_hallams_imagebank.swede_.secold_bath_house-7388.jpg

Varberg Kallbadhus er det ikke nødvendig med badetøy. Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Den svenske riviera i Halland er full av gode opplevelser. Hvite sandstrender så langt øye kan se, brusende surfebølger, lokaldyrket mat, vakre sykkelstier og overdådige slott er noe av det kystregionen Halland kan tilby sommergjestene.

Sveriges riviera er på mange måter den ultimate sommerdestinasjonen – som nå endelig er åpen for nordmenn.

 

Disse ti tingene vil du ikke gå glipp av:

 

Eventyrslottet Tjolöholm

Tjolöholm slott er et ordentlig eventyrslott med en beliggenhet rett ved havet utenfor Kungsbacka. Slottet er bygget i overdådig britisk Tudor-stil og er vakkert utsmykket både på utsiden og innsiden. Du kan få guidede turer inne i slottet, og ønsker du en totalopplevelse så er det mulig å booke overnatting i arbeiderboligene.

Vakre Tjolöholm slott. Foto: Ingeborg Lindseth
Stemningsfullt ute i skogen på festivalen Into the Woods. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Hallands mange festivaler

Festivaler går hånd i hånd med sommer og sol, og i Halland finnes det noen skikkelig kule noen. Hallifornia er festivalen som er inspirert av kystkulturen i California, med sang, dans og aktiviteter i fokus. Mens inne i skogen i Hylte går den lille og sjarmerende festivalen Into the Woods av stabelen. Der samles folk for god musikk, vegetarmat, workshops og skogsopplevelser.

Les mer om reiseråd til Sverige på Opplev Sverige.

 

Kattegattleden – 39 mil på to hjul

Sveriges første nasjonale sykkelvei strekker seg 39 mil fra Gøteborg i nord, gjennom hele Halland, og ned til Helsingborg i sør. Langs strekningen kan du oppleve vakre naturopplevelser, bra spisteder, unike hoteller og fantastisk landskap.

Sykkelveien er delt inn i åtte strekninger og du velger fritt om hvilke du vil sykle. Hvis du ønsker å ta toget enkelte etapper, så er dette også fullt mulig. Les mer om Kattegattleden her.

Den nasjonale sykkelveien Kattegattleden: Foto: Magnus Andersson, Region Halland.
Varberg Kallbadhus er det ikke nødvendig med badetøy. Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
Tylösand Strand er en av mange flotte strender langs den svenske riviera. Foto: Hanne Marit Tobiassen
Skrea Matbruk er ett av utallige steder som byr på gode matopplevelser. Foto: Alexander Hall.

Varberg Kallbadhus

I Halland er det en lang tradisjon for badehus og isbading. Hallenderne er faktisk de i Sverige som lever aller lengst, kanskje er det sammenheng med helårsbadingen? Det mest kjente av badehusene er praktbygget Varberg Kallbadhus. Badehuset er konstruert i maurisk stil og ble bygget i 1903. Badehuset i Varberg er åpent året rundt og er delt inn i to seksjoner – en for menn og en for kvinner. Du trenger ikke ta med badetøy, da det blir oppfordret til å bade au naturel.

Sveriges fineste strender

Halland blir kalt Sveriges riviera på grunn av sine silkemyke sandstrender og vakre kystlandskap. Flere av strendene er blitt kåret til Sveriges fineste, og utvalget er stort og variert langs hele kysten.

Du er som regel alltid i nærheten av en bra restaurant eller et koselig overnattingssted. De korte avstandene i Halland gjør det enkelt å besøke mange steder på kort tid

 

Lokale matopplevelser

I Halland kan de mat! I regionen er det gode vekstforhold for grønnsaker, i elvene hopper villaksen, skogen er full av sopp og vekster, og havet bugner av smakfulle skalldyr og fisk. De gode råvarene, dyrket i det velbalanserte miljøet mellom kyst og innenlandsklima, har gjort at det er blitt en rik matscene i Halland. Nyt et måltid laget over ild på Knystaforsen, prøv et lokalt surdeigsbakeri, som for eksempel Solhaga, eller gå for en utendørs matopplevelse på Stedsans eller The edible country.

Varbergs festning ble bygget på 1200-tallet.. Foto: Natalie Greppi
De lange sandstrende i Halland egner seg godt til surfing. Foto: Hanne Marit Tobiassen
The Spa på Tylösand Hotel er stedet for nytelse. Foto: Pamela.se

Festningen i Varberg

Festningen i Varberg ligger midt i Varberg sentrum og den eldste delen av bygningen kan dateres helt tilbake til 1200-tallet. I festningen finner du Hallands kulturhistoriske museum, hvor du kan lære mer om Halland og middelaldermannen “Bocksten-mannen”. Etter museumsbesøket kan du sette deg på festningsterrassen og nyte et bedre måltid mens du ser sola går ned i havet. Natten kan også tilbringes på festningen, i en oppusset celle i det gamle fengselet i Varberg.

Surfing på langstrakte strender

De lange sandstrende i Halland egner seg godt til surfing. Foto: Hanne Marit Tobiassen

I byen Varberg finner du Sveriges mest populære surfespot som lokker surfere fra fjern og nær. De langgrunne sandstrendene i regionen byr på perfekte forhold for kiting og surfing. Apelviken er den mest kjente av dem og her er det ikke langt mellom saltvannskrøllete bølgeryttere. Er du nybegynner er det bare å melde deg på en av de flere surfeskolene, eller nyt synet fra land på en av kaféene på stranden.

The Spa på Tylösand Hotel

Noen av Sveriges og Nord-Europas beste spaanlegg ligger nettopp i Halland. På Falkenberg Strandbad har du for eksempel et 3000 kvadratmeter stort spa-anlegg eksklusivt innredet med lysekroner av gull, grønne planter og marmor. Mens på kunst- og designhotellet Tylösand Hotell, finner du et innovativt spaanlegg med champagne-massasje, tranebær-skrubb og swim-in kino.

Tekst Opplev Sverige

scroll to top