Thailand og landets fantastiske kjøkken

Thailands-buffet-1-scaled.jpg

Mange steder finner du gaterestauranter som denne, full av autentiske nydelige retter.

 

Thailand og landets fantastiske kjøkken venter på de som  elsker spennende matopplevelser. Det sies, ofte litt spøkefullt, at en thailendere bare spiser ett måltid hver dag. 

Måltidet varer fra han står opp til han legger seg. Thailendere elsker mat og gleden ved å spise sammen med andre. Det er farlig lett å forelske seg i det thailandske kjøkken

Østers med tilbehør i Thailand
Østers med tilbehør må jeg bare ha.

For mange er det første møtet med det thailandske kokekunst de utallige små gatekjøkkener som fyller Bangkoks gater og serverer mat til alle døgnets tider. Når byen aldri sover, må selvfølgelig mat serveres uansett tidspunkt. De luksuriøse restaurantene er for den del av befolkningen som kan unne seg en god natts søvn. For fleste er ikke denne luksusen noe de får oppleve. De arbeider natt som dag, og forsyner seg fra gatekjøkkener som flyttes fra sted til sted, til der hvor klokken tilsier at kundene finnes.

Ustø bord og sprukne plaststoler

Noen ser med skepsis på maten som serveres på plasttallerkener satt på ustø bord, hvor en sitter på en like ustø, kanskje sprukken plastikkstol. Men når en nydelig noodlesuppe kokt på skikkelig kraft, full av godbiter, det være seg svin, kylling eller storfe koster fem-seks kroner, er det grenser for hvor mye som kan investeres i en stol eller et bord.

Thailand sin hovedstad en smeltedigel av ulike kjøkken

Ingen vet hvor mange mennesker det bor i Bangkok. Det en vet er at i forbindelse med store religiøse høytider, kan både en og to millioner mennesker søke hjem til sine provinser. Dette er blant annet drosjesjåfører, servitører, butikkpersonale og bygningsarbeidere som sørger for at det stadig vokser opp nye skyskrapere, eller nye veier, som like gjerne bygges i etasjer for å ta unna millionbyens trafikk. aThaila

Her er også mange tusen gjestearbeidere, med og uten arbeidstillatelse, fra Kambodsja, Laos og Myanmar i arbeid. De har gjerne sine egne spisesteder.

Mange av sørger også for at alle arbeiderne fra distriktene og nabolandene kan få seg et måltid før de starter dagens arbeid. Ofte er det arbeidere fra en bestemt provins, noen ganger en landsby som utgjør arbeidslaget på en anleggsplass. De vil gjerne ha mat de kjenner. Derfor representerer ofte gatekjøkkenene ulike lokale tradisjoner. Noen ganger er de som selger mat fra samme landsby som arbeiderne på arbeidsplassen.

Kruttsterkt fra nordøst i Thailand

De som kommer fra nordøst, Isaan som thailenderne sier, vil gjerne ha sin kruttsterke mat. Grønn curry, rød curry og syrlig kyllingsuppe laget av gai ban – frittgående landsbyhøns. Disse hønsene er ofte magre, ofte seige, men smaker godt. Ikke tamt slik som kylling fra store oppdrett. Curryen skal ha litt ekstra limeblader, og gjerne noen håndfuller med sterke chili for å tilfredsstille ønskene fra de flere hundre tusen arbeidere, kvinner som menn fra Isaan som holder hjulene i gang i Bangkok.

Søtt fra sør i Thailand

Er en Sør-Thailand har en ofte preferanse for mer søt smak, litt mindre chili, og gjerne en kraftigere smak av kokoskrem i curryen. 

 

Sykehusmat

Jeg minnes første gang jeg var invitert av tre thailendere til en dyrere middag på en dyrere restaurant i Bangkok. Nydelig presentert. Skikkelig service, pent brettede servietter og service som en forventer på en restaurant med flere Michellingstjerner. Jeg oppfattet rast at ordet hospital ble nevnt. Ordet ble nevnt med et smil. Men det var nødvendigvis ikke et tegn på at alt var i orden.

Les også

Phu Pha Thoep – thailandsk nasjonalpark som utfordrer fantasien

Jeg måtte få avklart om alt var bra. En av middagsgjestene forstod raskt at jeg hadde fått med meg litt av samtalen. Etter hvert kom forklaringen – ronghpayabaan – sykehus, … jo, eh,, jo,… maten her smaker lite,slik som på sykehus.Jeg syntes det smakte nydelig.

Endorfinrus fra papayasalat

Mat tilberedt for turister er ofte nesten fri for chili. For de fleste thailendere er et måltid uten chili, helst i store mengder, ikke noe skikkelig måltid. Spises det grillet kylling har de en chilidipp ved siden. Ofte bestiller de også somtam – papayasalat i tillegg til kyllingen. Den lages normalt av raspet umoden papaya, tilsatt sitron eller limesaft, fiskesaus, ofte gjærede småkrabber eller fisk, peanøtter og store mengder små oppkappede ferske røde chili.

Når du først har lært seg å håndtere den brennende følelsen på lepper og tunge, og svetten som pipler frem i panne, hodebunn og på rygg, så blir somtam en nytelse. Spesielt følelsen etter måltidet, når kroppen er full av avslappende endorfin, – kroppens eget naturlige bedøvelsesmiddel.

Takk gjerne nei

Som besøkende kan du godt takke nei, gjerne med et smil, når en bys på somtam av en vennlig thailender. Hvor enn du kommer i kontakt med thailendere som spiser eller drikker, vil du bli budt på mat og drikke.

Er det noe du ikke våger deg på, rist bare på hodet og klapp deg på magen, mens du smiler. Du er mett!! De fleste språkproblemer løses med ett smil og litt forsiktig gestikulering.

Elsker sjømat

Skal en thailender slå seg løs, nyte det beste som finnes, spiser han sjømat. Ikke uten grunn er den syrlige rekesuppen tom yam gung regnet som landets nasjonalrett.

Det finnes neppe en eneste thairestaurant utenfor landets grenser som ikke serverer denne retten. Selv ute på landsbygden vil du få tom yam gung servert. Noen steder får du en stor bolle til 20 – 30 kroner. Da er som oftest rekene små.

Les også

Thailandsk sjømat på sitt beste får du i Cha-am.

Andre steder er prisen dyrere, og da serveres den med store elvereker. Også denne retten kommer med mye chili. Men husk to enkle ord – ”prik nit noi” – «bare litt chili», når du bestiller. Og vil du ha den mer avanserte utgaven av tom yam, så be om tom yam gung. Da får du reker, fisk, blekksprut og gjerne noen muslinger i suppen.

satey
Satey . grillspyd med peanøttsause med litt chili er en malay-inspirert rett fra Sør-Thailand.

Langs Mekongs bredder

Reiser du innover i landet til Mekongfloden, vil du finne flytende restauranter som serverer tom yam med lokal fisk og reker fra risåkrene. Denne kan du nyte mens båter glir forbi og du ser over til nabolandet Laos.

Og et lite råd. Suppen serveres i en stor bolle. Du tar suppe over i en liten bolle og spiser innholdet i suppen sammen med ris. Suppe i Thailand er ikke en rett som spises før annen mat eller en suppe i vår forstand. Thailendere spiser det som er i suppen og lar kraften være igjen.

Mange retter (nesten) uten chili

Ønsker du retter som ikke setter i gang noe som kan minne om en gressbrann i munn og svelg, er det rikelig å velge mellom. Grillet kylling, svinekjøtt, satayspyd, reker, blekksprut, fisk og annen grillmat kommer med uten chili. Da har du en chilidipp ved siden av. Noen retter serveres med østerssaus som kraft og smakstilsetning. Disse rettene er som regel svært milde. I noen retter brukes det stor søtlig tørket chili som er mer aromatisk enn den er sterk.

Bestemors curry er selvfølgelig best

Curry, – gul, grønn, rød, penang, mussaman, syrlig rød, tynn, tykk og i utallige varianter, serveres over alt. De mest vanlige variantene lages ved at en freser litt chilipasta i olje. Chilipastaen har samme navn som curryen. Deretter tilsettes det kjøtt, kylling eller reker, kokosnøttkrem, litt sukker og fiskesaus for å gi både smak og salt i retten. Noen bruker limeblader, hvitløk eller ulike urter for å variere smaken. Hver landsby, hver familie har sine egne tradisjoner, og de vet alle at deres curry er den beste.

I mange restauranter er det bestemor som bestemmer. Hun er garantist for både smak, kvalitet og tradisjon,

Her serveres Thailands beste satay

Pratunam, satey
I bydelen Pratunam, i Bangkok får du kanskje Thailands beste satey.

Ett lite tips. Like ved kanalen som grenser til shoppingområdet Pratunam, får du Bangkoks beste satay. De små spydene med gylne kyllingbiter, som serveres med en litt småsterk peanøttsause og litt salat. Finn kanalen og broen som krysser. På høyre hånd over det store krysset, ligger Pratunam Centre. Her kan du shoppe når magen er full.

Gå fra broen og nedover, femti meter mot krysset, rundt første hjørne til høyre. Noen titallsmeter ned i gaten stekes det satayspyd frem til litt etter lunsj. Stedet er like populært blant thailendere som utlendinger. Ofte må du vente noen minutter for å få et ledig bord. Spydene selges like raskt som de stekes.

Når du har spiste, smil gjerne til kokken og si ”Aroy maak maak” – Det smakte veldig godt!

Det er mange retter uten chili. Og ønsker du chili får du ulike dipper. Dette er svinekjøtt med stekt hvitløk servert i Krabi i sør i Thailand.

Sarte mager på tur i Thailand

Er de mange gatekjøkkenene og små restaurantene trygge spisesteder? Thailenderne er kjent for sin renslighet. Men når kjørler og bestikk vaskes i kaldt vann er det lov å lure. Det finnes heldigvis noen gode råd for de med sarte mager:

Velg et spisested med mange gjester. Det borger for både smakfull mat og kvalitet. Mange gjester betyr rask omsetning. Som oftest holdes det åpent til det ikke er flere råvarer tilbake. Kjøp retter som lages der og da. Det er lite bakterier som kan overleve wokens kraftige varme.

Selv har jeg reist i Asia i flere tiår. Jeg har til gode å bli syk av maten. Det eneste jeg står over er friske salater, rå skjell og reker. Til det siste må sies, … god fersk østers med tilbehør må jeg bare ha.

Mat fra alle verdenshjørner

Bangkok og de store byene er en nytelse for dem som ønsker å spise mat fra alle verdens hjørner. Enten du vil ha indisk, koreansk, japansk, italiensk, portugisisk, meksikansk, cajun, fransk, russisk, dansk, norsk eller av annen opprinnelse, så finner du dette i storbyene og alle turiststeder. Er du i Bangkok, prøv gjerne turistområder som Khaosan Road. Opprinnelig et backpackerområde, som i senere år har utviklet seg til et sted hvor en kan shoppe, spise eller finne overnatting i alle prisklasser.

Er det japansk mat som sushi og sashimi, så serveres dette på restauranter i de fleste shoppingsentre. Japansk har blitt trendy, der som her i Norge. Italiensk og skandinavisk finner du i sidegatene til turist- og shoppingområdet langs gaten Sukhumvit.

Kinesisk finner du selvfølgelig i Chinatown. Dette er ekte kinesisk mat, – som du finner den i Kina. Thailand har en stor kinesisk minoritet og de er nøye på å ta vare på sine tradisjoner.

Vil du oppleve den ekte thailandske maten, – så søk en stille gate uten turister. Menyen kommer neppe på engelsk. I smilets land klarer du lett å bestille hva enn du måtte ønske med fingerspråk og brede smil.

Tekst Terje Engø

Foto Emil Andre R. Engø og Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

I denne artikkelen er det brukt bilder tatt i forbindelse med turer til Thailand sponset av Tourism  Authority of Thailand, Norwegian og Turkish Airlines. Teksten inneholder ikke sponset innhold.

Klikk på magasinene for å lese:

scroll to top