KOMMENTAR: Test alle for Covid-19 ved ankomst

bent-hoie-hi-res-14-scaled.jpg

Bent Høie imponerer ikke med sin sendrektighet. Trine Rasmussen

Test alle for Covid-19 ved innreise til Norge. Det er uforståelig at regjeringen sleper beina etter seg i denne saken. 15. juni skrev vi her på Magasinet på Reisefot en kommentar hvor vi påpekte at det er mulig å teste turister og andre ved ankomst til Norge. Nå snakkes det nesten to måneder senere om å få på plass testing ved ankomst til Norge. Visst nok bare ved ankomst Flesland i første omgang.

Kommentar av Redaksjonen

Klokken to i dag holdt regjeringen pressekonferanse. Her ble det gjort klart at alle reiser til utlandet, også grønne land ble frarådet. I tillegg innføres skjenkeforbud etter klokken 24.00. Det siste tydelig svar på at folk har blitt smittet på private fester, deriblant i huset til en ikke hjemmeværende smittevernlege. Hjelper det at folk trekker hjem på private fester tidligere? Det er sannsynligvis bedre kontroll på gjestene på norske skjenkested enn på private fester.

Ikke før har Høie advart mot skam, så legger Erna bredsiden til, og formaner folk til å holde seg i landet. Hun og regjeringen gjør som de lenge har gjort, – de stikker hodet i sanden. For Erna sin formaning vil ikke stoppe Covid-19, men derimot påføre reiselivsbedrifter enda større problemer.

Ulik praksis for ulike land

Regjeringen går rundt seg selv. De har innført ett sett av regler for hvordan smittesituasjonen i nordiske land skal vurderes. Er det et annet EØS/EU-land blir det brukt et annet sett kriterier for vurderingen. For nordiske land vurderes region for region. Ellers i EØS/EU er det hvert land som vurderes. Så lille Danmark kan ende opp med ulik vurdering av Sjælland og for eksempel Nord-Jylland. Store Spania vurderes under ett. Selv om smittespredning i mange regioner er svært lav, kreves det karantene uansett hvilke spanske regioner en besøker.

Dette er lettvint. Altfor lettvint. En må spør om vurderingene tas av helsefaglig personell som utelukkende ser sine seire i få tilfeller av Covid-19 uansett økonomisk og sosial kostnad, eller av politikere er oppildnet av gode resultater på meningsmålingene.

Les også: Island har åpnet grensen for nordmenn

Nå kommer høsten. Nordmenn har reist på harde livet i sommer. Norsk reiselivsnæring er garantert svært takknemlig for kronene som er lagt igjen. Men om det holder til salt i grøten til jul er en annen sak. For reisearrangører og flyselskaper som sliter med å tilbakebetale bestilte reiser, er det bare uforutsigbarhet i alt hva enn Regjeringen foretar seg.

Test alle for Covid-19

For noen hundrelapper kan alle som ankommer Norge testes på flyplass. Pålegg gjerne en andre test etter et visst antall dager. Skulle det blant testene dukke opp noen positive tester, så sett smittesporing i gang. Kostnaden av dette er ikke høy om en lar de som reiser inn til Norge betale egenandel, eller hele kostnaden av testene.

For tusener av arbeidsplasser kan dette være det som redder dem. Det kan være en løsning som bevarer tilliten til Regjeringens tiltak for å stoppe spredningen av viruset. Nå er vi i Magasinet på Reisefot verken leger, politikere eller byråkrater. Men vi følger nøye med på hva som skjer rundt om i verden med hensyn til smittevern og reisevirksomhet.

Les også: Espen Nakstad hører du?

Reiser du til Dubai må du vise frem en test som ikke er mer enn 96 timer gammel ved ankomst. Du blir også testet før utreise. De aller, aller fleste smittede blir funnet før de kan spre smitte. De få som likevel kommer gjennom dette sikkerhetsnettet er ikke flere enn at landet har synkende smitterate som følge av effektiv smittesporing.

I tillegg er det strenge krav til overnattingsbedrifter og restauranter, samt til bruk av munnbind. Kort sagt målrettede smitteverntiltak som virker.

Frarådet munnbind i et halvt år

Nå er det forventet at Norge endrer kravene/anbefalingene til bruk av munnbind. For den norske befolkning må det fortone seg underlig. I et halvt år har vi blitt fortalt at munnbind kan øke smittefaren. Det meste av verden ellers har sett verdien i å bruke munnbind. Men det tar tid før vi blir bedt om å bruke munnbind. Det sitter nok dypt inne hos alle ekspertene som har frarådet bruk av munnbind, tross at WHO har rådet til det.

Det er ikke bare her på Mallorca vi ikke bør reise. Vi bør ikke reise i det hele tatt, mener regjeringen. De kunne løst problemet med testing av ankommende passasjerer.

For to måneder siden åpnet Island sine grenser. De forlangte testing eller ny test av alle innreisende. Unntak ble etter hvert gjort for nordmenn på grunn av vår lave smittespredning. Flott. Men tenk om vi lærte av Island og testet innreisende. To måneder etter Island, i dag er det offisielt at Norge vurderer testing ved ankomst. Vurderer testing.

I Bergen har et forutseende byråd bestemt å tilby testing på Bergen Lufthavn. Det gjør de etter råd fra kommunal legevakt og smittevernkontor. Hva er regjeringen venter på? At kommunene skal føle seg tvunget til å gjøre dette og ta regningen? Eller er legevakt og smittevernkontor i Bergen på blåbærtur når de anbefaler dette tiltaket.

Les også: Bo på et Covid-19 sikkert hotell

Mange av de tilfeller som er oppdaget i Norge i senere tid er sporet til utenlandsreiser. Hadde alle som ankommer Norge blitt testet ved ankomst, ville flere av disse vært oppdaget på et tidligere tidspunkt, og smittespredningen ville blitt begrenset. Kanskje hadde vi til og med unngått Hurtigruteskandalen.

Norge lyktes i å slå ned Covid-19 smitten takket være en befolkning som er flink til å gå i takt ned i skyttergravene når det gjelder. Men ved å gå i skyttergravene, har vi kommet i en situasjon hvor det er farlig hver gang vi stikker hodet opp. Covid-19 har ikke blitt borte. Viruset vil heller ikke forsvinne den dagen vi kanskje får en vaksine. Å få vaksinert tilstrekkelig antall i befolkningen vil ta måneder, kanskje år. Regjeringen og spesielt Bent Høie imponerte ved proaktive handlinger i mars og april. Nå skuffer Høie stort. Mangel på handlekraft vil fremover skape unødige konkurser i reiselivsnæringen.

Vi må være offensive mot Covid-19

Nå bør vi istedenfor å sulte reiselivsnæringen ved å bli værende i skyttergravene, være offensive. Få på plass tvungen testing av de som reiser inn i landet. Karantene er dyrt for næringsliv og for landet. Tvungen testing vil gi økt økonomisk aktivitet, redusere kostnader til sporing av personer smittet av Covid-19. Det vil også begrense behovet for karantene.

Tiden er overmoden for å tenke nøktern. Være pragmatiske og forstå at vi klarer ikke å bli Covid-19. Vi kan bare begrense Covid-19 inntil en vaksine kanskje foreligger. Da må vi begrense på en måte som holder hjulene i gang mer enn i regjeringskorridorene og fellesferie. Vi trenger handling, ikke korridorprat. Testing ved innreise burde vært på plass for lenge siden.

Tekst Redaksjonen

emil@magasinetreisefot.no

scroll to top