Strahovklosteret i Praha er en flott opplevelse

PB286655-scaled.jpg

Strahovklosteret i Praha er god mat, god drikke, munker og mye historie.

(Sponset artikkel) Strahovklosteret, – Strahovský klášteri – husk navnet. Klosteret ligger like ovenfor det prektige Praha Slott. De mange store klosterbygningene rommer ikke bare kirken Our Lady of Ascension, et verdensberømt bibliotek, bildegalleri, et bryggeri, hoteller og restauranter. Her er også et vakkert parkområde hvor du kan søke ro fra storbyen.

Strahovklosteret ble grunnlagt i 1143. Siden har det overlevd mange kriser og konflikter. Under kommniststyret var klosteret stengt, og mange munker fra dette og andre klostre var fengslet.

Mange ganger, har klosteret gjennom historien, blitt utsatt for ødeleggelser som brann, plyndring eller som sist, stengt av et religionsfiendlig kommunistregime. Hvwe gang har det gjennoppstått som et aktivt og levende kloster.

Strahovklosteret ligger flott til.
Strahovklosteret ligger høyt oppe på en ås, ovenfor Praha slott.

Kloster for ølelskere

På Petrinåsen, ovenfor elven Vltava som deler Praha i to, finner du mer byens store  slott. Du også en beergarden, ett mikrobryggeri, gode restauranter, en flott kirke og Strahovklosteret, samlet på samme sted. Her serveres det nydelig øl. En tradisjon som er ivaretatt i århundrer, først av munker, siden av ølelskere.

Bryggeriet ble etablert på 1300-tallet. I over 700 år brygget munkene i klosteret «Strahovøl». Bryggeriet ble lagt ned i 1907. Etter omfattende restaurering ble bryggeriet så åpnet i 2003. Bryggeriet som heter Klášterní Pivovar Strahov er en del av en restaurant og skjenkestue hvor bryggetanker og utstyr, sammen med retro dekor, tar deg med tilbake i tid.

Her brygges det hele tiden tre variasjoner av ølmerket St. Norbert, samt  sju andre ølsorter til ulike sesonger. I dette inngår en brown ale på høsten og selvsagt bryggeriets eget julebrygg.

Klaster-øl med blåbær

Går du noen hundre meter oppover fra mikrobryggeriet, finner du restauranten Peklo som ligger nede i svale tuneller. Dette er det en flott restaurant med fokus på tsjekkisk mat. Om du ikke ønsker å tilbringe flotte solskinnsrike dager under jorden, er det rett ovenfor tunellene en stor beergarden hvor du om sommeren kan nyte både noe å spise, og øl av merket Klášter.

Dette ølet brygges ikke her, men produseres i bryggeriet Klaster. Det ligger samme sted som ett av verdens første bryggerier. Her ble det etablert  bryggeri i et kloster i år 1077.

Les mer nedenfor:

Ølbrygging, Strahovklosteret
Strahovklosteret har lange tradisjoner som bryggeri, Fortsatt brygges det godt øl her. Men mikrobryggeriet drives ikke av selve klosteret.

Klikk på magasinet du vil lese:

Lindner Hotel Prague Castle

Fra munkenes celler til flotte hotellrom

Lindner Hotel Prague Castle
Denne bygningen var før bostedet til mange munker. Nå er den "oppgradert" med større og flottere som enn munkenes celler.
Lindner Hotel ved Praha slott.
De flotte rommene er innredet med møbler spesielt laget for dette hotellet. Innredningen er smakfull, praktisk og gir en følelsen av at dette er et spesielt sted.
Lindner Hotel
Bar og resepsjon ligger i en hall som viser tydelig at dette er en gammel bygning med historisk sus.

Det finnes flere hoteller i området rundt Strahovklosteret. ett av disse hotellene er både blant de mest spesielle og flotte i både Praha, og spesielt denne delen av Praha.

Bor du i den eldste delen av hotellet, så bor du i en bygning som ble bygget på 1600-tallet som bosted for munker. Her hadde de sine celler hvor de kunne søke ro og be, når de ikke utførte arbeid på klosteret, eller deltok i religiøse seremonier.

Like ved Strahovklosteret finner du Praha slott (Pražský hrad) hvor de eldste bygningene er 1200 år gamle.

Hotellet er primært et hotell for forretningsreisende, men har både fasiliteter og beliggenhet som gjør det verdt å bo her også om er i Praha som turist.

Her er en god restaurant som også serverer en nydelig frokost. Og skulle du ønske noe annet er det både restaurant og bryggeri inne på klosterets område.

VINN ET FLOTT

WEEKENDOPPHOLD

KLIKK HER

 

En kveld på Prahas eldste taverna

Krčma U krále Brabantského åpnet dørene for tørste kunder i 1375. Bor du i området ved Strahov klosteret eller Praha Slott er det normalt bare ne ti minutters spasertur,.. og du er tilbake i middelalderen. 

 

Show på Tavern U Krále Brabantského
Flere dager i uken kan du få med deg et middelalderinspirert show.
Tavern U Krále Brabantského. ølservering
Klara Jelinkova sørger for at du aldri går tom for stedets eget brygg.

Selve tavernaen Tavern U Krále Brabantského, består av seks forskjellige rom. Noen av disse ligger nede i kjelleren som ligger under gatenivå. Det meste av belysningen er stearinlys, – noen få elektriske lamper er der mest for sikkerheten.

Nede i kjelleren kan du se en gjenmurt tunnell. En hemmelig rømningsvei for de som måtte befinne seg i slottet like ovenfor. Den gikk under gaten og tvers gjennom kjelleren til puben og kom ut i en annen bygning. Under kommunisttiden var puben et hemmelig møtested for regimekritiske kunstnere.

Makaber dekor

Ett av rommene er dekorert med hundrevis av hodeskaller. Ikke like populært hos alle. Det ble i 19-århundre begått ett mord i puben..Det var daværende eier som betalte en leiemorder for å myrde en person. Hva annet som har skjedd er gjennom århundrene er ikke like kjent. Men det er mange som mener det er spøkelser i lokalene.

Om du ikke frykter spøkelser, så er det god solid tsjekkisk bondekost, godt egenbrygget øl og et forrykende middelaldershow du skal komme hot for. I showet inngår sjonglering, fekting med lange kniver, flammesluking, magedansinspirert dans og musikk spilt på trommer og andre eldre instrumenter.

Tavern U Krále Brabantského brant på 1600-tallet

På 1600-tallet ble Praha rammet av en voldsom brann. Også tavernaent brant. Men selve bygningen ble stående, og treverket som gikk tapt ble erstattet, – og snart kunne dørene åpnes for sultne og tørste gjester. Utover brannen så har tavernaen overlevd krig og okkupasjon gjentatte ganger i løpet

Vil du oppleve dette spesielle stedet kan det være lurt å bestille. Og bor du i området ved Strahovklosteret er det en god kilometer, … eller 15 minutters rolig gåtur til tavernaen.

Ingen tvil om at lokalene til Tavern U Krále Brabantského gir ekte "middelalderfølelse".
Makbert - hodeskaller som dekor.
Hodeskallene er dekor...og de er ikke ekte.

Har du et reiselivsprodukt eller en destinasjon som du ønsker vi skal skrive om? Ett hotell som har en historie eller byr på spesielle opplevelser? En norsk eller utenlandsk destinasjon som byr på flotte opplevelser?  La oss snakkes og se hva vi kan få til! Kontakt terje@magasinetreisefot.no?

Disse artiklene inneholder sponset innhold. Reisen var dekket av CzechTourism Scandinavia & Finland, mens oppholdet på Lindner Hotell Prague Castle var dekket av hotellet.

Tekst og foto Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

scroll to top