Steder du må besøke i Tyrkia

mehmet-turgut-kirkgoz-0ASU0LSWp6g-unsplash-scaled.jpg

Varmluftballonger over Caapadokia. Hvilken opplevelse å få med seg! Foto Mehmet Turgut Kirkgoz

Fly over Tyrkia i varmluftballong

Ballong gjøres klar i de tidligere morgentimer. Foto Aykut Kaya

Tyrkia har mange flotte geologiske formasjoner. Men du skal lete lenger for å finne et  mer eventyrlig landskap, eller fantasilandskap om du vil. Høye spisse berg som stikker opp av landskapet. Høye nok til at det mange steder er hugget ut flere etasjer med rom.

Disse eiendommelige bergene består av den vulkanske porøse bergarten tuffstein. Området er best kjent som Kappadokia.

Midt i dette området ligger byen Göreme hvor det er hoteller, og selvfølgelig mulighet for å bestille plass i en varmluftsballong. Hver dag letter et stort antall ballonger med passasjerer for å gi dem en opplevelse for livet. Ballonger som svever over det trolske landskapet, er et yndet fotomotiv.

Før du reiser dit bør du sette deg litt inn i stedets lange historie. Det er ne fascinerende historie om å være en del av perserriket, eget land, et hellenistisk rike og  om høvdinger og konger som har kjempet om kontroll.

Det er også et interessant å lære om  levesettet til “huleboerne” som har befolket Kappadokia.

De eiendommelige fjellformasjonene er en del av Göreme Nasjonalpark og står på UNESCO sin verdensarvliste. Det arrangeres turer hit fra de fleste større steder i Tyrkia.

Navnet Kappadokia betyr “Landet med de vakre hestene”.  Navnet skrives på flere måter på ulike språk, men uttales for det meste nesten likt.

Fra varmluftballongene får du en fantastisk utsikt over det merkelige landskapet. Foto Tony Lee

Her puster uhyret flammer opp fra jordens indre

Gassen siver ut fra dypt nede i jorden og selvantenner. Foto Terje Engø
Bruk fantasien og du ser mange merkelige figurer i flammene komme opp av grunnen. Foto Terje Engø

Er du i Tyrkia, skal du dra  hit og skumringen senke seg. Det er en kort tur fra parkeringsplassen. Den siste delen av turen er brattere. Den steinlagte stien blir til trapper. De siste trappetrinnene ender i en åpen liten dal eller kløft, med en skrånende steinslette. Her blåser dragen, kalt for kimæren flammer opp av grunnen.

Fjellet Chimaera, nord for byen Antalya. Ett sted som byr på mer enn sol, strand og god mat. Følg skilting fra Çırali tre – fire kilometer frem til parkeringsplass. Derfra bruker du 20 – 30 minutter til fots opp til stedet hvor dragen blåser flammer opp fra jordens indre.

Kimæren er et fabeldyr, en slags drage, fra gresk mytologi. Det ble regnet som et uhyre, og var fryktet i store deler av Middelhavsområdet. Monsteret hadde av tre hoder; løve, geit og slange.

Det finnes selvfølgelig en naturlig forklaring på flammene. Biologisk materiale fra gammel havbunn har i millioner av år blitt liggende under store landmasser. Tyrkia er et landområde i stor bevegelse, derav alle jordskjelvene. I dette området møtes de tektoniske platene, den anatoliske platen klemmes mellom den europeiske og den afrikanske. Fjellet her er porøst, og det biologiske materialet produserer metangass som siver opp. I minst 2500 år har det flammene brent uavbrutt.


Her er Tyrkia dekket med kakeglassur

Det spennende månelandskapet er laget av kalkrike mineraler som har avleiret sef fra vann som strømmer opp av grunnen. Foto Arns Civray
De flotte vanndekte kalkterassene er beskyttet så de ikke ødelegges av turister. Vladyslav Cherkasenko
Det er store kalksteinsbassenger hvor det er tilrettelagt for at du kan bade. Foto Dameli Zhantas

Noen steder er det skinnende hvit kalsitt, mens andre steder har mer mineralrikt vann kommet opp fra grunnen og gitt kalsittavleiringene fargenyanser.

De vakre terrassene som har dannet seg er beskyttet for at de ikke skal skades. Pamukkale er tyrkisk for «bommulsborg». På dager hvor lyset ikke er for sterk kan steinformasjonene minne om bommull.

Det hvite «fjellet» er nesten tre kilometer langt, 600 meter bredt og 160 meter høyt. Her er også varme kilder og kalkstein-bassenger hvor du kan bade. Dette er et populært sted å besøke for turister. Men det er godt tilrettelagt for at alle skal få en interessant og spennende opplevelse.

Visste du at julensissen kommer fra Tyrkia

Myra er regnet som stedet den ekte julenissen kommer fra. Foto Terje Engø
Her i små celler hugget ut i fjellet bodde munkene.

Hvis du lurer på om julenissen har sitt bosted eller opphav i Rovanjemi, Nordpolen eller Drøbakk, så glem det. Julenissen som heller ikke er i slekt med låvenissene, har sitt opphav i den antikke byen Myra.

St. Nikolas bar biskop i Myra på 300-tallet. Han var en biskop med sterke meninger, og som ble kjent å hjelpe fattige.

Ett besøk til Myra er et spennende møte med ruiner som forteller både om romertiden og om munker som hadde sitt tilholdssted her. Mest av alt, er besøk til Myra en flott dagstur med bil fra Antalya, Alanya eller Kemer.

Julenissen i moderne utgave finner du selvfølgelig også i Myra. Foto Terje Engø

Her ble det bygget båter for 800 år siden

Etter å ha forfalt i lang tid, er verftet nå gjort om til museum. Foto Ozgur Mulazimoglu

Norge har bygget skip I flere århundrer. Det samme har Tyrkia. Allerede i år 1227 ble det bygget et skipsverft i Alanya, en tyrkisk som besøkes av mange nordmenn hvert eneste år.

Lenge sto de gamle ruinene og forfalt. Men nå er det etablert et museum, og det er lagt til rette for at interesserte skal besøke verftet.

Verftet er ett av to verft som sultanen Alaeddin Keykubat fikke bygget. Det andre ble bygget i Sinop ved Svartehavet.

Det er fem dokker hvor nye skip ble sjøsatt og andre ble tatt inn til reparasjon. Foto Pan Camel

Lokale fiskere brukte verftet til enkle reparasjoner på sine båter helt frem til 1900-tallet. Det er fem , hver med lengde på 40 meter og bredde på åtte meter. 

for de med interesse for skipsbygging må det svært gamle verftet være et interessant sted. Foto Pan Camel.

Her gikk romerne i land

Den romerske havnen i Antalya er vakker, - og et flott sted å nye både god mat og drikke. Foto Terje Engø

Antalya ble på grunn av den gode havnen grunnlagt for cirka 2000 år siden. Under romerne ble havnen bygget ut, og det ble en viktig havn i Lille Asia.
Romerne forsterket også forsvarsverkene rundt havnen. Den dag i dag er det en travel havn. Men nå er det primært lokale fiskere og båter som tar turister på seilturer som opererer her. Unn deg en stund på en av de lokale restaurantene mens du betrakter livet.

Det er en levnde havn hvor det er plass til både fiskere og turister. Foto Terje Engø
På fridager samles familier i havnen for å nyte livet. Foto Emil Andre R. Engø

Gå under jorden for å handle

Skal du kjøpe suvenirer med deg hjem er Grand Baazar det perfekte stedet å handle. Her selges alt mellom himmel og jod. Foto Terje Engø
Hva med en vakker lampe, Prisen kommer helt an på hvor dyktig du er å prute. Foto Terje Engø

Det er bare deler av det gigantiske markedet Grand Bazaar i Istanbul som bokstavelig talt ligger under jorden. Mye av dette fantastiske markedet som har over 4000 butikker spredt over nesten 31.000 kvadratmeter er blant verdens største markeder under tak.

I 2014 besøkte 91 millioner personer markedet. Siden har antallet økt, frem til pandemiåret 2020. Du kan ikke besøke Istanbul uten å besøke dette markedet.

Husk bare at her gjelder det å prute, enten du kjøper noe dyrt eksklusivt, eller bare en rimelig suvenir.

 

 

Eller kanskje du vil ha et tradisjonelt messingfat. Foto Terje Engø

En vakker moské som ble bygget som kirke

Er du i Istanbul må du ikke glemme et besøk til den fantastisk flotte og majestetiske moskeen Hagia Sophia. Foto Hasan Akbas

Den praktfulle moskéen Hagia Sofia, gjerne kalt Sofiamoskéen på norsk, ble bygget som kirke under den romerske keiseren Justinian i år 532 til 537 i Istanbul som den gang het Konstantinopel.

Etter nihundre år ble kirken ombygd til moské da tyrkerne erobret Konstantinopel som da var en kristen by. Siden 1935 og frem til 2020 har dette flotte byggeverket vært et museum.

I 2020 bestemte den tyrkiske presidenten at Hagia Sofia på nytt skulle tas i bruk som moské. Hagia Sofia regnes som hovedverket u bysantisk arkitektur og står på UNESCO sin verdensarvliste

Det er vanskelig å ikke bli betatt av dekoren inne i moskeen. Foto Raimond Klavins

Det lille tårnet ved det berømte stredet

Tårnet har en lang historie hvor det har blitt brukt til ulike ting. Foto Ibrahim Uzun

Det første tårnet på den lille øya ble bygget i år 1100. Det har siden hatt mange oppgaver som del av et forsvarsverk,

Maindens Tower er et flott sted å nyte en god middag mens solen går ned. Foto Hasan Akbas

vakttårn, karantinestasjon, fyrtårn frem til i dag når det huser en restaurant og kafe. Det er kjent av Maiden’s Tower, Leander’s Tower.

I 1509 ble det ødelagt av et jordskjelv og i 1721 ble det ødelagt av brann. Skikkelig restaurert ble det ikke før i 1998 da det ble brukt i innspillingen av James Bond-filmen «The world is not enough».

En middag mens solen går ned i vest over Istanbul er noe en bør få med seg. 

 

For mange sjøfolk som har seilt gjennom Bosporusstredet har tårnet vært en kjent landemerke. Foto Osman Koycu

Les vårt spennende magasin. Last ned og les, eller les online. Og som alltid er vårt magasin gratis!

Klikk på bildet

scroll to top