Eikerapen Gjestegard er et eventyr for sjelen

Eikerapen-Gjestegard-Utendors-7.jpg

Hva med å «gå en tur på stien, og søke skogens ro», før du nyter et nydelig måltid i herskapelige, nesten eventyrlige omgivelser. I Åseral i Agder, finner du Eikerapen gjestegard, høyt oppe i en li, ovenfor et vakkert vann. Her kan du nyte livet, bo i flotte rom og slippe unna dagliglivets kjas og mas.

På tur med hestevogn Ved Eikerapen Gjestegard
Om sommeren er det hjul under sleden, om vinteren er det mejer som gjelder når du skal på kanefart. Foto Terje Engø

Et eventyrslott, – kall det gjerne det, selv eventyrenes slott neppe var bygget i sveitserstil. For ett eventyr er stedet så absolutt. Ett eventyr som inneholder en ekte nåtidens Espen Askeladd. En grunder og bondesønn som ville skape noe nytt, og samtidig ta vare på historie og stedets sjel.

I idylliske omgivelser

Det han skapte ble et sted rikt på historie, kultur, i idylliske omgivelser ovenfor vakre langstrakte Ørevatn i Åseral, en liten kommune og bygd i hei- og fjellområdene mellom Evje i Setesdal i øst og Kvinesdal i vest.

Askeladden, best kjent som Elling Eikerapen, er en lokal entreprenør, som så gjerne ville gjøre den gamle familiegården til noe mer. Han ville videreføre gårdens sjel, – ikke minst gjestfriheten som hans bestemor var kjent for. Det er ikke uten grunn har hun blitt en del av gjestegarden sin logo.

Bli en del av familien

– Vi liker ikke å å kalle oss for et hotell, og valgte derfor å kalle oss for gjestegard, sier markedssjef Per Thunstad til Magasinet Reisefot. Han forklarer at de etter litt søken fant et slogan som de vil skal ligge til grunn for stedet; Kom som gjest – dra som familie. Du skal med andre ord føle at du er en del av stedet og bli ivaretatt som om du er en del av familien.

Sted med sjel full av historie

Elling har ikke bare tatt vare på et gammelt smie, bakstehus, gårdens låve, og midt inne i det store bygget, gårdens bestestue som er full av gamle bilder og minner fra gårdens historie. Du finner også et «sagbruk» hvor det står en gammel Trygg en-sylindret motor, flere sykler påmontert motor – forløperne til mopeder, slipesteiner hvor du kan kvesse tollekniver og annet, – og selvfølgelig flere hestevogner og -sleder. For når snøen legger seg over fjell og hei, tas gjestene med på kanefart. Her er med det skapt et sted med sjel – ulikt alle moderne kjedehoteller. Her er et sted hvor du kan oppleve både innendørs og utendørs, eller simpelthen lese en god bok i bestestua.

Opplevelser i hestevogn eller slede, eller på hesteryggen er en av de mange aktivitetene du kan ta del i. Om sommeren er det også turer inn til Lordehytta (Les mer om Lordehytta her). Det er en flott tur til fots på hele 22 kilometer tur/retur inn til hytta som minner om et slott. Turen blir mye enklere om du benytter Eikerapen Gjestegard sitt tilbud om transport over Skjerkevatn og guide frem til Lordehytta. Da er det halvannen time å gå hver vei, i behagelig tempo.

Konkurranse

Vi synes det er kjempegøy å la våre lesere kunne vinne flotte reiselivsopplevelser. Etter snart to år hvor vi har hatt strenge restriksjoner på reisemuligheter, – hva er vel da mer hyggelig enn å nyte en weekend på et spennende herskapelig fjellhotell, omgitt av vakker natur.

Les gjennom reglene nedenfor og svar på spørsmålet, – så blir du med i trekningen av en weekend for to med halvpensjon. Premien gis til våre lesere av Eikerapen Gjestegard.

Hvordan deltar du i konferansen. Det er veldig enkelt. Du skal svare på ett spørsmål på skjemaet. Send inn dette sammen med din epostadresse.

Regler:

  1. Ingen i samme husstand som redaksjonen/utgiverne av Magasinet Reisefot eller ledelsen ved Eikerapen Gjestegard kan delta i konkurransen.
  2. Premien kan ikke veksles inn i penger, men kan overdras til venner eller gis videre som gave.
  3. Premiens innhold er som spesifisert: Weekend for to i dobbeltrom med halvpensjon på Eikerapen Gjestegard.
  4. Ved å delta i konkurransen gir du automatisk Magasinet Reisefot og Eikerapen Gjestegard tillatelse til å sende deg nyhetsbrev eller annen informasjon på epost. Arrangørene av konkurransen vil ikke kontakte deltakerne i markedsføringssammenheng per telefon eller brev.
  5. Vinner skal ved spørsmål vedrørende premien henvende seg til Eikerapen Gjestegar. Kontaktdetaljer sendes direkte til vinner.
  6. Trekning foretas 28. mars. Premien må benyttes innen 30., juni og må bestilles i weekender med ledig kapasitet. Vinner varsles på www.magasinetreisefot.no, per epost og eventuelt telefon.

Viktig

Denne artikkelen er skrevet  etter at Magasinet Reisefot besøkte Eikerapen Gjestegard på invitasjon fra stedet. Premien i konkurransen er gitt av Eikerapen Gjestegaard. Tekst er skrevet i henhold til Magasinet Reisefot sine etiske standarder og gir utelukkende uttrykk for vår opplevelse der

Elling Eikerapen
Elling Eikerapen bar på en drøm i nesten tretti får før den flotte gjestegaarden kunne åpne dørene. Foto Terje Engø

Om sommeren er det godt fiske i flere vann ikke langt fra Eikerapen Gjestegard. Får du en flott ørret eller flere, er det sikkert mulig å enten høre med kjøkkenet om de vil fryse den ned til du skal hjem, – eller sørge for at du får den servert mens du bor her. I fjellet ovenfor finner du storfisken, nede i Ørevatn er det et mekka for de yngste som vil ha fisk som biter lett.

Eikerapen Gjestegard var en drøm i nesten 30 år

Ved første øyekast ser Eikerapen ut som et bygg fra begynnelsen av 1900-tallet, eller århundret før. Men de første planene, men som siden ble lagt på is, laget Elling og en svoger i 1987. Så, 25 år senere, i 2012 ble arbeidet startet, og sommeren 2017 kunne gjestegarden åpne. Det skulle ikke gå lenge før Covid-pandemien la en kraftig demper på reiselysten, og det ble nesten to stille år. Nå er det om ikke full fart, men dog bedre tider.

Ørevatn nedenfor Eikerapen Gjestegaard
Flott utsikt fra Eikerapen når sola går ned over Ørevatn. Foto Eikerapen Gjestegaard

Da Magasinet Reisefot besøkte Eikerapen Gjestegard var det en travel weekend. Fredag og lørdag arrangerte det lokale Åseral Sogelag 50-års Jubileum, mens et bryllup ble arrangert i andre deler av bygget. 

Mange velger nok Eikerapen i forbindelse med bryllup, ikke bare på grunn av god mat og god service, men ikke minst på grunn av de vakre omgivelsene. Flottere enn noe fotostudio om romantiske og spesielle bryllupsfotografier skal skapes.

Søndag er det fast søndagsbuffet til lunsj. Da vi var der var det tilreisende fra Kristiansand, Grimstad og flere andre steder. Selvsagt var det også gjester fra bygdene rundt.

Nå er det straks jul, – og skulle det fortsatt være plass, – så arrangeres det julebord tre helger på rad. Og vil du oppleve en annerledes Nyttårsfeiring innbys det til tre retters middag på Nyttårsaften. Ved midnatt serveres det selvsagt et glass med bobler i hyggelige omgivelser sammen med nyttårsverten.

 

Frokost på Eikerapen Gjestegard
På Eikerapen Gjestegard våkner du til en nydelig rikholing frokost. Foto Terje Engø

Praktisk om reise til Eikerapen:

 

Kjører du selv er det følgende avstander:

Oslo                                           365 km – 5 timer

Kristiansand                               85 km – 1:20 time

Lyngdal                                       69 km – 1:10 time

Kragerø                                     184 km – 2:50 timer

Mandal                                       78 km – 1:20 time

Flekkefjord                                 82 km – 1:30 time

Stavanger                                 191 km – 3:10 timer

Hovden i Setesdal                   189 – 2:41 timer

Bergen                                       404 km – 7:30

 

Reise kollektivt:

Det går buss fra Kristiansand med bytte i Evje i Setesdal. Husk å kontakte kontakte Agder Kollektivtransport sin drosjetjeneste telefon 9759 5363 innen klokken 18:00 dagen før. Da blir det transport i drosje eller minibuss de siste kilometerne. Dette er inklusiv i bussbilletten. Relsen tar i underkant av to timer og billett bestilles lett på nett/app (www.akt.no)

 

ANNONSE

 

Vi lever i en hektisk tid – der vi stadig må haste videre og videre. Ønsker du å stoppe opp ett lite øyeblikk til ettertanke? Da vil vi anbefale et nyttårs opphold på Eikerapen Gjestegard i herskapelige omgivelser omgitt av vakker natur-

 

Vi feirer Nyttår fra 31.12.2021 til 1.januar 2022.

Nyttårs opphold på Eikerapen Gjestegard inkludert tre retters meny og ett glass musserende vin midnatt, koster fra 1250 kroner per person i dobbeltrom og 1725 kroner for person i enkeltrom.

www.eikerapengjestegard.no

 

Spisesal Eikerapen Gjestegard
Den flotte spisesalen brukes både til frokost, Søndagsbuffet, middag og arrangementer. Foto Eikerapen Gjestegard
Søndagsbuffet
Med søndagsbuffeten følger en stor dessertbuffet. Foto Eikerapen Gjestegard
I underetasjen er det flotte lokaler for arrangmenter, ... eller grupper som gjerne vil være litt for seg selv. Foto Eikerapen Gjestegard
Gjesterom
Ingen rom er like på Eikerapen Gjestegard. Foto Eikerapen Gjestegard
Ønsker du å bo i en stor suite, er dette en av dem. Foto Eikerpaen Gjestegard
Bryllupssuite
Her er selvsagt en romantisk bryllupssuite. Foto Eikerapen Gjestegard
Bestestua
Bestestua er bevart slik den engang var da det sto et gårdshus der gjestegarden nå står. Foto Terje Engø
Kokk på Eikerapen
På kjløkkenet tryller de frem nydelig mat. Foto Terje Engø

Klikk på magasinet du vil lese - gratis

scroll to top