Smaragdgrønne fjellsider i Seydisfjordur

IMG_9779.jpg

Farvell til fjorden og tettstedet Seydisfjordur.

Vi har kastet loss fra Seydisfjordur og seiler ut fjorden langs smaragdgrønne fjellsider. Magasinet Reisefot er på en reise rundt Island med ekspedisjonsskipet MS Seaventure. I dagene fremover deler vi opplevelsene med våre lesere i tekst og bilder. 

Vakre smaragdgrønne Seydisfjordur bærer preg av å være lengst sør på øya. Her er det fuktig og mildt, og derfor veldig grønt.
MS Seaventure

 

På vår første dag i islandsk farvann anløp vi havnen i Seydisfjordur på Islands sørkyst. Etter en lang og flott dag i land kastet vi loss klokken 18:00 ffor å seile mot nye spennende steder på Sagaøya.

Klokken seks, en time før vi skulle nyte en god middag ombord, kastet vi loss fra Seydisfjordur. Utover fjorden speilte de smaragdgrønne fjellsidene seg i havet. Noen steder var grønne med en intensitet som fargen i smaragder.

 

Andre steder skar elveleier seg inn i fjellsidene. Vekslende lag med hardhet i lagene med vulkansk fjell har mange steder skapt fossefall som ligger på en lang rekke nedeover fjellsidene. 

Skalenes ligger lengst ute på vestsiden av Seydisfjordur. Her er det et stort fuglefjell hvor arktiske terner hekker.
Mange steder i fjorden kan en se hvordan fjellene er bygget opp av lava, lag for lag.
Alaskalupiner ble plantet for å forbedre jordsmonnet. Nå har de spredt seg til store deler av øya.
Mange steder i fjorden kan en se hvordan fjellene er bygget opp av lava, lag for lag.

De grønneste områdene er mange steder fylt med “Alaskalupiner”. Denne planten ble plantet for å forbedre det tynne jordlaget. Nå har den spredt seg og dekker store områder langs Islands kyst.

Det er over tusen år siden vikingene befolket den grønne, vakre øya.

Ved å oppleve Island ombord på et ekspedisjonsskip som Seaventue får en ikke bare anledning til å oppleve landet fra landsiden, men også fra sjøsiden. Alle steder hvor skipet anløper tilbys passasjerene muligheten til å dra på turer for å se vill  vulkansk natur, store fossefall, lære om islandsk historie og kultur,for ikke å glemme – hvalsafarier.

Dramatiske skyer som lå lavt ned mot havflaten ble et spektakulert syn rett før solen forsvant ned bak fjellet.
Vakre fjellsider kledd i grønn vegetasjon hvor det vulkanske fjellet titter frem.
Lengst ute i fjorden satte superyachten Crystal Endeavor kursen mot øst og forsvant inn i noen store tåkebanker. Vi satte kursen vestover mot Akureyri.
Ett lite gårdshus nede ved sjøen og en foss, ser en mange steder i islandske fjorder.

LES OGSÅ:

På cruise til Island med MS Seaventure

Edle dråper i Boppard

Femstjerners cruise på Rhinen

MS Seaventure

Ekspedisjonsskipet har 86 doble lugarer. Skipet ble levert fra verftet til rederiet Frontier Cruises i 1990. Tre år senere ble det kjøpt av tyske Hapag-Lloyd Cruises, og i fjor ble det så overtatt av Scylla AG, et sveitsisk rederi som også eier Viva Cruises.

Skipet er 111,5 meter langt og 18 meter bredt. To store hovedmotorer, hver med ytelselse på 2247 kW, koblet til hver sin propell, sørger for at skipet seiler trygt selv med stans på en motor.

Rederiet har planer om å bygge et helt nytt ekspedisjonsskip innen få år. Inntil da seiler de med Seaventure som er oppgradert og modernisert flere ganger siden det ble bygget.

 

Tekst og foto Terje Engø

 

Viktig

Magasinet Reisefot er med på dette cruiset, invitert av Viva Cruises som har dekket kostnader til flyreise og cruise.

 

scroll to top