Sjarmerende tyske byer langs bindingsverksruten

Palace-Wernigerode-in-fall_©GNTB_F-Florian-Trykowski.jpg

Vakker arkitektur og et flott slott finner du i Wernigerode. Foto Florian Trykowski

Her kan du lese mer om tre av tyske byer: Celle, Quedlinburg og Wernigerode, som også byr på prektige slott, domkirker og andre historiske tidsvitner. De er alle tre byer som ligger langs Tysklands bindingsverkruter.

 

I Celle er det mer enn 450 flere hundre år gamle bindingsverkhus. Foto Celle Tourismus und Marketing Gmbh

Historiske Celle

Med over 450 bindingsverkshus i gamlebyen alene, har Celle et av Europas største sammenhengende bindingsverks-konstruksjoner.

Husene stammer fra det 15., 16. og 17. århundre, derfor preges fasadene av byggekunst og -kultur fra ulike tider. Det prektigste huset, Hoppener-huset fra 1534, finner du i Poststraße/Rundestraße.

Flott over 700 år gammelt slott

 Celle ble grunnlagt i 1292 og er rik på historie og fasetter fra svunne tider. Byen var i flere århundre makten og kulturens midtpunkt. Det bærer slottet i Celle vitner om, som er bygget samme år som byen ble grunnlagt.

Slottet huser det eneste barokke teatret i Tyskland som fremdeles har sitt eget ensemble, i tillegg til et slottskapell med en unik renessanse-innredning.

I statskirken fra 1308 finner du et fyrstegravkammer, og i det gamle rådhuset fra samme år kan du se en unik gavl fra weserrenessansen.

Opplev koselige gårdsplasser, romslige torg, fascinerende og bisarre fasader med inskripsjoner fra ulike århundre, men også moderne arkitektur i Celle. Byen ligger på regionalstrekningen fra Elbe til Harz-fjellene.

Tysk halvtømret hus i Celle Foto: GNTB_F Rafael Marn
hus med tømmerbindingsverk i den gamle bydelen i Quedlinburg.

Fargerike Wernigerode

«Den fargerike byen ved Harz», beskrev redaktøren og dikteren Hermann Löns byen Wernigerode etter å ha feriert der med sin familie på begynnelsen av 1900-tallet.

I dag preges fortsatt byen av et fargerikt uttrykk. I de mange små smugene rundt rådhuset fins det flere godbiter for deg som har sansen for bindingsverkshus.

Særlig «Det skjeve huset», «Det minste huset» og «Krummel-huset» er populære besøksmål. Sistnevnte er oppkalt etter kornhandleren Heinrich Krummel som fikk bygget huset i 1674.

Det praktfulle slottet er også et sentralt monument i byen. På 1100-tallet ble det bygget som en borg, men forvandlet seg i løpet av historien til et romantisk slott.

Den historiske smalsporbanen i Harz byr på en unik opplevelse og tar deg faktisk helt til toppen av Brocken-fjellet (Blokksberg).

Mange tyske byer med bindingsverkhus

Etter å ha besøkt Wernigerode er det fint å dra videre på den regionale strekningen fra Harz til Thüringer Wald, som begynner sør i Harz og tar deg gjennom Tysklands «Mittelgebirge»-landskap, biosfærereservatet «Karstlandschaft Südharz», Werra-dalen og langs nasjonalparken «Hainich».

Bindingsverksbyene som møter deg på denne strekningen byr på bevarte bygg fra gotikken, renessansen, barokken og historismen samt kulturelle særegenheter vel verdt et øyekast eller to.

Besøk deutsche-fachwerkstrasse.de for mer informasjon om bindingsverksruten og de ulike byene du kan besøke på veien.

 

Tekst og foto Pressemelding fra  Tysklands Turistkontor

Utendørs kafe ved hus laget med bindingsverk. Dette er en gammel byggetradisjon i mange tyske byer. Foto Dimitry Anikin
scroll to top