Senggigi – et indonesisk paradis

dreamstime_xxl_91841838-scaled.jpg

Finn roen og nyt livet på Senggigi. Foto Christopher Moswitzer, Dreamstime

Rundt hvert nes ligger det en ny strand med vakre og høye kokospalmer. De kler bukten som grønne smaragder i kontrast til det turkise havet. Senggigi på Lombok, en naboøy til Bali, – et paradis hvor du fortsatt kan finne ro og nytelse på din egen strand.

Malakkastranden Senggigi
Vi var de eneste turistene på den slående vakre Malakka-stranden.
Senggigi
Fiskere på en av strendene ved Senggigi i droneperspektiv.
Tropis strand
Pandanan er et paradisisk, strand, turkis hav, høye kokospalmer og null stress.

Fergen nærmer seg land. Konturene av Lombok blir klarere. De skogkledde åsene klatrer opp mot tåken som omringer øyas store vulkan Gunung Rinjani. Ordet Rinjani stammer fra et eldgammelt javanesisk begrep for gud. Det er med en skrekkblandet fryd jeg ser mot den store kjempen. Navnet er passende – for den spektakulere vulkanen dominerer landskapet på nordlige Lombok. Nedenfor vaier palmene langs de mange langstrakte strendene.

Lomboks avslappende hjørne

Øya Lombok er stor. Mest kjent er den for sine store varaner. Men det er så mye mer enn varaner å se og du må gjøre dine valg. Du rekker ikke alt om du ikke har mange uker til rådighet.

Jeg er på vei mot Senggigi helt nordvest på Lombok. Stedet er mest kjent for sine vakre strender, bukter og den avslappende atmosfæren. Fra Bangsal hvor ferjen fra Bali ankommer, tar turen en times tid med bil. Rundt hver sving er det en ny bukt. Alle med en strand, boder som selger mat og drikke, omkranset av jungelkledde åser og fjell.

I Senggigi finner du hoteller og resorter i alle prisklasser. Den lille byen er et godt utgangspunkt for turer rundt om på den nordlige delen av øya Lombok. Her er frodig jungel, mektige fossefall og vulkanske strender. I selve Senggigi er det slaraffenliv med lange dager på de vakre strendene, og kald drikke på strandbarer som gjelder.

Agung, vulkan på Bali
Vulkanen Agung rager høyt mot kveldshimmelen på naboøya Bali. Den aktive vulkanen er over 3000 meter høy.
Fiskelykke
I lagunene innenfor revet var det mange som forsøkte fiskelykken.
padle board
Vil du padle, snorkle, dykke, surfe, dra på båttur, ... så er det endeløse muligheter.

Turistene ble skremt bort

Andre dagen vil jeg og min kjæreste finne en strand. Men det viser seg å bli vanskelig. Vanskelig å velge. Noen tips hadde jeg fått fra hotellet, men de fleste strendene har ikke et navn på kartet, kun på folkemunne. Det var uansett bare en vei jeg kunne kjøre med mopeden. Etter rundt tjue minutter kommer vi til en strand som passer våre ønsker. Etter hvert skal jeg få vite at den heter Malakka-stranden,

Stranden er langgrunn. Det er et flott korallrev som skimtes gjennom det turkise vannet og høyreiste kokospalmer innenfor den myke sanden.

Kjæresten og jeg har stranden deler stranden med et par fiskere som fisker der små bølger bryter mot sanden. Det et uvirkelig at vi er så alene.

Dessverre, har det en trist forklaring. I fjor ble Lombok rammet av et kraftig jordskjelv. Blant lokalbefolkningen ser dette ut til å være historie. Folket på Lombok ser fremover – og de er glade for de få turistene de får på besøk. Veier og infrastruktur er reparert og Lombok er et trygt reisemål. Nå er det bare turistene, levebrødet til mange, som mangler.

Fredag er grilldag på stranden

Dagen etter går turen til en annen strand med navn Pandanan. Når vi kommer til Pandanan henger duften av grillmat over stranden. Det er grillfest på stranden. Boder står på rekke og rad og selger fisk og annen sjømat grillet på kull til de badende.

Det er fredag og fridag. Det merkes på Pandanan. Mange indonesere har valgt å ta til stranden med familie og venner for å more seg og spise godt.

Havskilpadder
På Senggigi og Lombok er muligheten for at du møter en havskilpadde stor. Foto: Lombok Diving, Christopher Moswitzer,Dreamstime

Den deilige lukten av grillet fisk gjør at lysten på lunsj kommer raskt. Etter litt språkproblemer, får jeg valget mellom noen ulike fisker som ligger på kjøl. Jeg peker på den mest fargerike av dem alle. Jeg har ikke begrep om hva slags fisk det er. Femten minutter senere står måltidet på bordet. Ris, en grillet fisk marinert i sambal som er en sterk chilisaus, og fersk kokosnøtt som drikke. Det hele koster den nette sum av 30 kroner. Måltidet nytes i skyggen med vakker utsikt mot stranden.

Havskilpadder på revet

Mens vi nyter fisken, kommer floen på topp. Da står vannet så å si stille, og det er lettere å snorkle. Tidevannsstrømmene er tidvis sterke mange steder på Lombok, så det er lurt å forhøre seg om hvor det er trygt å snorkle.

Å få tak i en maske og snorkel viste å være lett. En av de lokale guttene, som alltid kan fikse det meste hvis de får noen minutter på seg, satte seg på en moped. Ti minutter senere kom han tilbake med komplett snorkleutstyr.

Etter å ha svømt over de grunne sandbankene, åpenbarer det seg et flott rev fremfor meg. Fisk og koraller i alle regnbuens farger. I horisonten ser jeg de mer kjente Gili-øyene, kjent for sitt vakre undervannsliv. Mer enn på Lombok, og får jeg ha revet for meg selv. I hvert fall nesten.

Plutselig skvetter jeg til av en skygge på siden av meg. Jeg snur meg brått i det jeg nesten krasjer inn i en svær havskilpadde. De er et av de majestetiske og vakre dyrene i havet her. Rolig svømmer den omtrent en meter lange skapningen forbi meg, mot revet. Det virker som om den vet jeg ikke er farlig.

Møtet med havskilpadden topper dagens opplevelser med stor margin. Nå venter bare solnedgangen i Senggigi før det blir kveld. Vi finner et utsiktspunkt ved stranden på Senggigi. Solen senker seg over havet bak over 3000 meter høye Agung, en av Balis store vulkaner. Når kveldens dramatiske solnedgang er over, senker mørket seg. Det er tid for en drink på en av Senggigis strandbarer.

Solnedgang Senggigi
Nyt solnedgangen på en av de mange strandbarene.

Klikk for å lese magasinene GRATIS

scroll to top