Schiffergesellschaft i Lübeck – møtestedet for seilskuteskipperne

P6221645-scaled.jpg

Ønsker du å besøke Restaurant Schiffergesellschaft i Lübeck, - så bestill bord. Stedet er veldig populært.

Ølseidlene svinges i lystig lag ved langbordene i Schiffergesellschaft i Lübeck. Mørke mannsstemmer runger i det halvmørke lokalet. Det lukter av tran fra lys og lykter. I skinnet fra lampene, skrytes det av hvem som har gjort den beste handelen med salt, ull, tran, tørrfisk, beste krydderiene eller de fineste tekstilene. Lukt av piperøyk, tjære og fisk fyller neseborene. Sotete skipslamper dingler fra taket.

Lübeck
Fortsatt er Schiffergesellschaft et av Lübecks populære samlingssteder.

Det er lett å la tankene vandre tilbake til hansatiden i den historiske restauranten Schiffergesellschaft i den sjarmerende hanseatiske nordtyske havnebyen Lübeck. Denne ærverdige bygningen, bygget i 1535, ble da tilholdssted for Schiffergesellschaft. Det var ett hanseatisk brorskap under beskyttelse av den helgenen St. Nicholag allerede i år 1401.

Brorskapet ble på kort tid et samlingsted for hanseatiske handelsfolk og siden som navnet sier, et sted for skippere – schiffer. Det ble etablert med formål å beskytte de hanseatiske sjøfarerne og å gi gjensidig beskyttelse og samhørighet. Etter lange oversjøiske overfarter fant hanseatene tilhørighet og rådslagning på Schiffergesellschaft.

Skippere med sosialt engasjement

Her hadde skippere fra ulike hanseaterbyer sitt eget bord. Ikke uten grunn finner du et hanseatisk våpenskjold fra Bergen. Kanskje var det her de bergenske skipperne samlet seg rundt deres eget bord.  Mens skipperne samlet seg i lystig lag, var også det hanseatiske brorskapet opptatt av å ivareta byens fattige.  I husets kjeller kunne de søke husly for en natt om gangen. Den dag i dag går en del av restaurantens overskudd til trengende sjømenn.

Tyske kjøpmenn dannet en sammenslutning, en «hansa» med medlemmer fra mer enn 30 byer i Nord-Europa. Hansaforbundet, hansaen eller hansa er en betegnelse på sammenslutninger av kjøpmenn, kjent allerede fra middelalderen.  

Lübeck
Restaurant Schiffergesellschaft byr på trivelige omgivelser med sus av skipsfartshistorie.
Lübeck
Alle benker er på endene pyntet med hanseatiske våpenskjold.
Lübeck
I dette våpenskjoldet ser vi tørrfisken, - et hanseatisk symbol på Bergen.
Restaurant Schiffergesellschaft
En godt bevæpnet skute. Her er mange flotte skutemodeller.

Hanseatene sin suksess påvirket den tradisjonelle samfunnsoppdelingen. Både kongen, kirken og adelen måtte tilpasse seg hanseatene som raskt fikk en viktig posisjon i samfunnet.

Lübeck var en viktig hanseatisk by helt fra 1300-tallet og satt på store saltlagre som trengtes til produksjon av klippfisk og saltet sild i Norge. Slik ble de to sjøfarerbyene knyttes nært sammen. Et tett og gjensidig handelssamarbeid som kan sees på håndverksarbeid på Schiffergesellschaft.

Stemningsfulle Schiffergesellschaft

Restauranten Schiffergesellschaft er en av Tysklands eldste restauranter. Fremdeles er det et stemningsfylt og halvmørkt sted som oser av maritime tradisjoner. 

Veggmalerier og tapet er farget av tidens tann, innrøkt vil noen si. Skipslamper og lanterner, og store seilskutemodeller henger fra taket. Store lysekroner kaster et varmt lys i det eldgamle, trivelige lokalet. Hanseatiske håndskårne emblem vitner om maritime forbindelser fra hansatiden.

En av Lübeck sine beste restauranter

Menyen er rikholdig, men enkel, og står i stil med de spesielle omgivelsene. Prøv rødspette fra Nordsjøen med flesk og salte poteter. Eller hva med duo av ovnsstekt uer og lysing med sennep og stekte poteter.

Som seg hør og bør på et maritimt sted kan du få det meste av godt tysk øl. Vil du ha en snaps er det mange å velge blant, til og med Linie Aquavit. Og for de som vil ha vin til maten, er det selvfølgelig også det. 

Restaurant Schiffergesellschaft
Stor pannestekt rødspette fra Nordsjøen, med flesk.
Restaurant Schiffergesellschaft
Uer og lysingfilet med spinat og mild sennepssaus.

Lübecks gamleby er en del av verdensarven

Den hanseatiske byen Lübeck var en viktig by i hansatiden. Sjarmerende, trange smau, hus i gotisk stil og byens store saltlagre nede ved elven, er minner fra den hanseatiske æraen. Byens mest kjente sted er byporten og museet Holstentor, ved broen over elva som omgir gamlebyen. Det er kanskje det mest fotograferte stedet i Lübeck. 

Holstentor, og de gamle gotiske kirkene, og ikke minst arbeiderboligene som lå i trange små smug. For å komme dit gikk en ofte gikk krokbøyd i lave ganger for å komme inn til smugene. Disse har medvirket at Lübeck står på UNESCO sin verdensarvliste.

 

Tekst og foto Tove Randi Rasmussen

Restaurant Schiffergesellschaft, Lübeck.
Restauranten er en av Lübecks beste, - og maten serveres med et smil.
Restaurant Schiffergesellschaft, Lübeck
Restauranten er et spennende sted for alle med interesse for skuter og skipsfart.
Restaurant Schiffergesellschaft, Lübeck
Mange sjøulker har nok hatt interessante diskusjoner om det som er utstilt.
Restaurant Schiffergesellschaft
I taket henger det skutemodeller, mange fra hanseatertiden.

Fra Bergen direkte til Lübeck

Lübeck Air flyr fredag og lørdag fra Bergen til Lübeck frem til oktober. For mer informasjon og bestilling klikk på banneret nedenfor

Denne artikkelen er produsert i samarbeid Lübeck Air og Den tyske stats turistkontor i Oslo, samt turistmyndighetene i Hamburg.

Lubeck Air
ANNONSE

Hansaforbundet

Hansaforbundet, hansaen eller hansa er en betegnelse på forskjellige sammenslutninger av kjøpmenn, kjent allerede fra middelalderen. Fra begynnelsen av 1100-tallet forekommer ordet i dokumenter fra England, Flandern og tyske handelsbyer.

Lübeck ble fra rundt år 1300 den ledende byen innen hansaen. Byens geografiske beliggenhet ved landtungen ved Holstein, som den øst–vestgående varetransport måtte passere i en tid da sjøveis trafikk rundt Jylland ennå var for farlig, gjorde den til et naturlig knutepunkt. I tillegg hadde Lübeck herredømmet over saltkildene i Lüneburg.

Hansaforbundet var sterkest fra rundt 1300 til midten av 1400-tallet. Lübeck var i hele denne epoken den ledende byen. Lübecks førerstilling var imidlertid ikke formelt fastslått, og heller ikke ubestridt. De utenlandske organisasjonene, som nå kaltes kontorer, i Novgorod, Bergen, London og Brugge ble underordnet forbundet.

I 1494 stengte russerne kontoret i Novgorod, og i 1530-årene opphørte de tyske handelskontorene i Oslo og Tønsberg. Handelen på Østlandet gled over til nederlenderne og danskene.

Rundt 1560 ble de tyske kjøpmennene og håndverkerne i Bergen innordnet i det norske borgersamfunnet, og selv om det hanseatiske kontoret fortsatte å eksistere, var dets overmakt nå knekket; de norske borgerne i Bergen vant i stadig stigende utstrekning inngang i handelen med Nord-Norge.

Farten rundt Jylland, som fikk økende betydning fra cirka 1400, svekket også Lübecks posisjon, og byens monopolstilling skapte økende misnøye. Denne situasjonen gav nederlendere og til dels engelskmenn økt innflytelse i østersjøområdet.

Etter Lübecks nederlag overfor Danmark i 1536 bestod hansaforbundet bare i navnet, selv om en siste hansedag ble holdt i 1669. Navnet er senere bevart av de tre «hansestedene» Lübeck, Hamburg og Bremen.

Kilde Store Norske Leksikon

Lübeck
Over inngangspartiet står et skilt som forteller når Schiffergesellschaft ble etablert her.


Klikk på magasinene for å lese

scroll to top