Sauna for kropp og sjel i Latvia

1-scaled-e1713440013491.jpg

Denne artikkel er et kommersielt samarbeid med www.latvia.travel

Et besøk til Latvia og noen timer i sauna, ga meg en opplevelse jeg aldri glemmer. Tre timer i latvisk sauna, – en renselse av både ytre og inne, og ritualer for å gjøre livet bedre for både meg selv og andre.

saunamester og healer Vilnis Lejnieks og massør Guna Stanko (og flyvertinne) hadde ansvaret for rituale og massasje.
Magasinets Reisefot sin medarbeider luker på en av de mange urtene som ble brukt i urtete.
De små hyttene ga en fantastisk utsikt ut i natten.

Vi ankom Ziedlejas, dypt inne i skogen, like ved et tjern, utenfor byen Sigulda på ettermiddagen. Det var is på det meste av tjernet, og det lå rester med snø her og der. Noen blåveis varslet at det var vår.

Her var i tillegg til små hytter hvor vi skulle overnatte, tre ulike saunaer. En «sort sauna» hvor det fyres inne i badstuen, slik at røyk gjør veggene sorte. En sauna hvor en ligger på ullskinn, og den tradisjonelle saunaen hvor det kastes vann på glohete steiner.

Inne i saunaen vi hadde valgt, den mest tradisjonelle, var det lunt og koselig. Først kom vi inn i en garderobe, så det som mest minnet om en hjemmekoselig stue. Ett sted for avslapning og forberedelse, fysisk og mentalt, og ikke minst et sted for å lære om det vi skulle oppleve.

Sauna i Latvia er en spirituell opplevelse

Vår fotograf og undertegnede journalist hadde valgt den tradisjonelle saunaen. Det startet med et ritual hvor vi sammen med badstumester og healer Vilnis Lejnieks og flyvertinne og massør Guna Stanko fikk forklart at saunatradisjonene i Latvia.

Her er sauna mer enn en fysisk renselse og nytelse. Det er meditasjon, spirituelt, avslapning, nytelse og et samspill mellom natur og menneske.

Etter å ha blitt fortalt om sauna sin plass i Latvia sin kultur, begynte ritualene. Vi måtte ta en klype tørkede urter til vår te. Når vi slapp urtene ned i kjelen, måtte vi ønske noe godt for noen eller oss selv. Etter en kopp med urtete var vi klar for sauna.

Det ble servert grovt brød med honning.
Eikeløvet som Guna "raslet" med skapte små bevegelser i luften som lindret følelsen av varme for Magasinet reisefot sin jjournalist.

Små kuldesjokk

Liggende på øverste benk, tett oppunder taket, kjente jeg varmen stige. For hver gang det ble kastet vann på varme steinene, kom det en brennende hetebølge. Svetten piplet og rant, mens Gunna strøk og raslet over kroppen min med eikekvaster.

Etter tjue minutters tid, kanskje mer, så var det tid for å kjøles ned med en rask dusj, mer te og skiver med økologisk honning. Deretter var det inn i stuen på nytt.

Nå var det bodyscrub med urter og salt. En brennende intens følelse. Nå og da kom det et lite sjokk når Gunna brått tømte iskaldt vann over kroppen. Noen ganger var det lunkent vann. De små kuldesjokkene virket kjølende, og behagelig i en brennhet sauna.

Honning på kropp og brødskiver

Etter nok en pause måtte jeg legge meg på en seng med ullpledd. Kroppen skulle kjøles forsiktig ned før neste del i ritualet.  Vilnis og Guna passet omsorgsfullt på at alt var som det skulle med oss.

Deretter var det siste runde i badstuen. I Latvia elsker de honning. Mens vi spiste nydelig brød med honning steg temperaturen i saunaen. Og der skulle vi lære at honning har flere anvendelser som mat. Mens temperaturen økte, fikk vi hele kroppen massert inn med honning inne i den varme badstuen. En svært spesiell og intens opplevelse.

Natten som fulgte, sov jeg sjeldent godt. Stress etter mange dager på reis med et intenst program var borte fra kropp og sjel. Nå var det bare å vente på at mine ønsker skal gå i oppfyllelse.

Les også:

En reise i Riga Black Balsam

Riga Central Market er Europas største

Smaken av Latvia – nytt magasin

 

Her ligger magasinets journalist til "nedkjøling" før honningmassasjen.

KLIKK PÅ MAGASINENE FOR Å LESE

Tekst Terje Engø

Foto Ingar Næs

terje@magasinetreisefot.no

Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med vårt magasin om Latvia. Det ble produsert i samarbeid med Latvia.travel og er et kommersielt magasin som promoterer Latvia som destinasjon for reisende.

scroll to top