Safari på Sri Lanka er et spennende møte med mange forskjellige dyr.
Jeepen kjører inn i det tørre slettelandskapet. Støvet virvles opp i luften.
Spenningen bygger seg opp. Rundt neste sving kan det stå elefanter. Ut av buskaset kan det komme hjort. I vannhullene venter krokodiller og vannbøfler. I trærne sitter aper og gransker oss med forvitne blikk.
Å være på safari er alltid en opplevelse full av flotte overraskelser, – noen ganger skuffelser når dyrene synes å ha forduftet. Men så. plutselig dukke de opp over alt.


En time tidligere satt jeg i bil på vei mot nasjonalparken Udawalawe på Sri Lanka. Håpet er å få oppleve mest mulig av det rike dyrelivet. Sri Lanka, øya og landet ligger i Det Indiske Hav rett sør for India.
Landet har mange store nasjonalparker. Det er med andre prd mange muligheter for å dra på safari på Sri Lanka. Sjekk bare hvilken park som passer deg. Er du mest interessert i elefanter, eller elsker du flotte fugler. Noen parker byr på alt.
Det er først etter borgerkrigen som herjet frem til 2009, at turistene har begynt å finne frem til dette fantastiske landet. Etter at krigen var over, har landets økonomi vært en av Asias raskest voksende. En del av veksten skyldes at landet har alt fra flotte vakre langstrakte paradisiske strender til høye fjell, et smaksrikt kjøkken og et variert og fascinerende dyreliv.
Hjemsted for flere hundre elefanter
Udawalawe ligger i innlandet sør på øya, på en slette mellom Sri Lankas våtmarker og tørre skogområder. De første elefantene får vi øye på allerede før vi kommer inn i selve parken. Elefantene går i flokker er nede ved breddene av Udawalawe-reservoaret, en stor regulert innsjø. Vi har da enda noen kilometer igjen til der vi skal skifte til biler spesialbygget for safariturer.
Udawalawe har mye av det samme dyrelivet som du finner i mange av de andre nasjonalparkene på Sri Lanka. Men denne parken er kjent for de mange de elefantene. Rundt 250 elefanter lever her permanent, mens flokker med elefanter migrerer gjennom parken på vandring mellom beiteområder.
Normalt er det 400 – 600 elefanter i nasjonalparken. I tillegg er det mulighet for å se vannbøfler, sumpkrokodiller, flere typer hjortedyr, villsvin, den sky leoparden, og også den svært sjeldne srilankiske bjørnen. Her er også flere apearter og et stort antall fugler.
Safari på støvete grusveier
Fra inngangen til parken kjører vi videre med en spesialbygget jeep. Veiene, som bare er fremkommelige med biler som har firehjulsdrift, er støvete og tørre når det ikke har regnet. Etter regnskurer kan det være motsatt. Det er bedre med litt støv, enn veier som er glatte og gjørmete.
Spenningen er til å ta og føle på. Vi vet aldri hva som venter rundt neste sving, ved neste åpning i skogen eller ved neste tjern.
Det går ikke lange tiden før vi ser ferske spor etter elefanter i grusen. Like etterpå ser vi elefantavføring. Ferske spor, fersk avføring,… så nå må vi være på vakt.
Det er midt på dagen og varmt. Plutselig bremser bilen. Guiden peker opp i et tre. Først får jeg ikke øye på det han peker på, men etter litt mysing får jeg øye på en halvannen meter lang varan som hviler på en tykk gren i solsteken. Uten de trente øynene til guiden, ville vi aldri blitt oppmerksom på varanen.
Rundt oss vrimler det med liv. Små firfisler og øgler piler bortover bakken og små vakre fugler, som blågrønne honningspisere, sitter i buskene. Men det er de store dyrene må jeg vi se. Heldigvis må vi ikke vente lenge.



Flokker med elefanter
Vi kjører videre inn i nasjonalparken og snart åpner landskapet seg opp. Og der, på den gulgrønne sletten står dyrene jeg har kommet for å se. Elefanter. Ikke bare en, men en liten flokk av de store dyrene som gresser i skogkanten. Noen løfter hodet og ser mot bilen. En stor hann vokter oss. De fleste enser oss ikke.
Er du på safari på Sri Lanka er elefanter ett av dyrene du nesten alltid får oppleve. Her i nasjonalparken Udawalawe skal du være svært uheldig om du ikke møter flokker med elefanter.
En kilometer lengre fremme stopper vi ved et tjern som enda ikke har tørket ut etter siste regntid. I tjernet er det en stor flokk med vannbøfler som kjøler seg ned. Vannet gir også god beskyttelse mot innsekter.
Like ved ligge et par sumpkrokodiller rolig i overflaten. Det frister, tross varmen, ikke med noe bad.
Dette er ferskvannskrokodiller som kan bli litt over fire meter lange og veie 200 kilo. De fleste er mindre. De våger ikke å angripe store vannbøfler. På menyen stor i første rekke aper, øgler, skilpadder, fisk og andre mindre dyr.
Et lite stykke derfra, oppe i et stort tre, titter plutselig en hel flokk aper mot oss. Apearten heter Toque makak og finnes bare på Sri Lanka. De er redde, men nysgjerrige på oss, og betrakter oss med tydelig skepsis. Etter kort tid avblåser de eldre apene faren, og apene fortsetter med sine gjøremål. Noen plukker lus fra hverandres pels, andre klatrer oppover på jakt etter mat, mens de yngste finner det spennende å betrakte oss




Innover i nasjonalparken blir det flere møter med elefanter. Udawalawe er et av verdens største fristeder for den ville asiatiske elefanten.
Reiser du rundt på Sri Lanka vil du garantert se elefanter. De er tamme og blir ofte brukt til gårdsdrift og skogsarbeid. Andre vises frem til turister og skaper inntekter til lokalbefolkningen. Å se de store dyrene i sitt rettmessige habitat, i storslått natur, er en helt annen opplevelse.
Safari på Sri Lanka – nært møte med ville dyr
Det har gått fem timer siden vi kjørte inn i nasjonalparken. Det er på tide med en liten pause nede ved en liten elv. Jeg rusler litt rundt, og går ned mot elvebredden. Ned ved elvemunningen står det stammene til døde trær. Elven renner ut i en stor kunstig innsjø – Udawalawe-reservoaret. Da innsjøen ble demmet opp døde mange trær som ikke tålte å stå periodevis under vann.
I elven ligger en liten sumpkrokodille. En langbent hvit hegre står like ved, på en liten trestump som stikker opp av vannet. De vokter hverandre. Den ene vil ha et måltid, den andre vil unngå å bli et måltid. Sakte glir krokodillen nærmere. Centimeter for centimeter. To meter blir til halvannen meter. Så til en meter. Da slår hegren med vingene. Krokodillen må slukøret se måltidet forsvinne.
Safari på Sri Lanka er mer enn firebeinte
På motsatt side av elven vandrer noen elefanter i skogkanten. Det er liv over alt. Nede ved innsjøen, i noen sumper er det flere hundre vakre storker. De kalles for Srilankisk farget stork. Det er også en og annen liten hvit hegre, og flere fugler jeg ikke kjenner navnet på. Er du på safari på Sri Lanka, vil du raskt oppleve at de utallige flotte, store og små fuglene, er en like stor opplevelse som flokkene med elefanter.
Ett sted står en hauk-ørn stille i vannkanten. Dette er en fiskeørn som venter på at en fisk, en frosk eller et annet bytte skal komme forbi. Da tar den byttet lynraskt med nebbet.
Timene går, og solen begynner å kaste lange skygger. Vi er på vei ut av parken. Plutselig stopper vi brått. En stor voksen elefant står bare noen meter fra der vi stopper og betrakter på oss. Guiden gjør tegn om at vi skal være stille. Den asiatiske elefanten har ikke temperamentet til sine afrikanske brødre. Men den kan være farlig dersom den føler seg truet. Denne store elefanten står bare tre-fire meter fra oss.
Etter et par minutter går den store elefanten rolig bort fra bilen, krysser veien og forsvinner inn i skogen. Vi kjører videre mot utgangen av parken. Noen sambarhjort løper hurtig over veien og forsvinner inn i buskene. Noen elefanter vandrer som silhuetter mot ettermiddagssolen. Dag går mot kveld. Det har vært en fantastisk safari på Sri Lanka.
Les også
Krüger Nasjonalpark byr på flere hundre tusen ville dyr
Ville opplevelser i nasjonalparken Krüger i Sør-Afrika
Tekst Emil Andre R. Engø
Foto Terje Engø og Emil Andre R. Engø
terje@magasinetreisefot.no
Mer info her: Sri Lankas Nasjonale Turistkontor


Godt å vite

Nasjonalparken Udawalawe
Nasjonalparken ligger mellom provinsene Uva og Sabaragamuwa. Parken ble opprettet som følge av at elven Walawe ble demmet opp for å lage Udawalawe-reservoaret. Vannet brukes til produksjon av elektrisitet, og det gir vann til jordbruk. Mange dyr ble mistet deres naturlige habitat. I 1972 ble Udawalawe nasjonalpark ble opprettet for å verne om det rike og unike dyrelivet i området i.
Udawalawe er Sri Lankas tredje mest besøkte nasjonalpark. Myndighetene tar konserveringsansvaret på alvor, og det er begrenset tilgang til parken. Alle er nødt til å leie en bil med en autorisert guide for å entre parken.
Parken ligger i innlandet sør på Sri Lanka. Det er mulig å besøke parken på dagstur fra de populære turistbyene Galle, Tangalle, Hikkaduwa og Mirissa på øyas sørkyst. Fra hovedstaden Colombo er det omtrent fem timer å kjøre.
Sri Lanka har 26 nasjonalparker med et samlet areal på 5700 kvadratkilometer. Den største og eldste parken er Wilpattu som er på 1317 kvadratkilometer, og som ble etablert i 1938.
Udawalawe er mest kjent for mange elefanter. Yala er stedet om du vil se geparder og i Bundala er det over 150 fuglearter.
Fly til Sri Lanka
Det er ingen direkte flyforbindelse til Sri Lanka fra Norge. Men du kan når verden ikke er rammet av pandemi, reise dit med ett flybytte med en lang rekke flyselskaper som Thai Airways, Qatar, Emirates, Srilankan Airlines, KLM og flere andre. Prisene er normalt tur/retur fra 5500 kroner og oppover.
Overnatting
Sri Lanka tilbyr overnatting i alle prisklasser. En får et godt dobbeltrom med klimaanlegg fra 200 kroner, og et flott 4 stjerners hotell fra 300 – 500 kroner per natt.
Lokal transport
Det er mulig å reise med tog og buss, men også svært rimelig å leie bil med sjåfør om en er flere som reiser sammen. For en familie vil det å leie en van med sjåfør være like rimelig som offentlig kommunikasjon, samtidig som det gir både frihet og mer effektiv utnyttelse av tiden.