Safari – De beste tipsene for en uforglemmelig opplevelse

ngo2-scaled.jpg

Å se dyrene fra en bil - såkalt "game drive" - er den vanligste formen for safari.

Har du planlagt å dra på safari i Afrika – eller er det en fjern drøm? Uansett – her er noen tips om hva som kan være verdt å ta med og tenke på før du pakker kofferten til safari.

Drar du på safari er du garantert en fantastisk opplevelse. Du er garantert å se dyr – en hel drøss av dyr – og er du heldig og få se «The big five»? Det får du ikke svar på før du drar, men at du vil få masse flotte minner – både i hodet og med kamera er garantert.

Løvene som streifer over savannen, giraffene som gresser høyt over bakken på nye skudd i solnedgangen, de intense lydene av dyr i det solen går opp og følelsen av å se det utrolige dyrelivet på nært hold. Før du bestiller en safari kan det være en idé å planlegge litt for hva du ønsker å oppleve og se. Her er noen ting du bør tenke på når du skal planlegge.

Hva er safari?

Safari er et ord på språket Swahili som snakkes i store deler av Øst-Afrika. Ordet betyr reise og er opprinnelig fra det arabiske ordet safar.

Opprinnelsen til safari var jakt på de store dyrene i på det afrikanske kontinentet. Heldigvis har dette forandret seg. I dag forbinder vi safari med opplevelsen å se på dyrene – enten det er fra en bil, til fots eller fra en varmluftsbalong.

Mest kjent er safari i ulike afrikanske land.

De mest populære destinasjonene for safari i Afrika er Sør-Afrika, Kenya og Tanzania.

Hvilket land ønsker du å dra til?

En safari kan kombineres med strandferie, kulturelle opplevelser eller andre aktiviteter. Det kan være lurt å sjekke opp hvilke andre destinasjoner du finner i landet du skal dra til hvis du ønsker å kombinere safari med en annen ferieopplevelse.

Når er det best å dra?

Mange av de afrikanske landene hvor du kan dra på safari har svært distinkte sesonger. Tanzania, Kenya, Rwanda og andre land rundt ekvator har regntid og tørketid. I den mest regnfulle perioden kan det være problemer med å kjøre inn i mange parker fordi veiene blir oversvømt og rene gjørmefeller. I sørlige Afrika er det sommer og varmt når det er kaldt i Norge – og motsatt. Noen steder er det mer dyreliv til ulike tider av året, og det er da gjerne mest populært å dra på safari dit. Å dra i lavsesong er ikke nødvendigvis negativt – du vil se mindre biler og safarien er mest sannsynlig rimeligere – men sjekk dette nøye opp før du bestiller slik du ikke går på en smell.

Hva er budsjettet ditt?

Safaripakker kommer i de fleste prisklasser – men er sjeldent billig. Å leie guide, bil, drivstoff, overnatte og ikke minst betale avgifter for å få besøke ulike parker kan fort bli svært dyrt. Noen variabler kommer du ikke uten i regnestykket – men overnatting og valg av nasjonalpark er ofte utslagsgivende i prisen. Sjekk ulike alternativer og se om det er mulig å gjennomføre innen ditt budsjett. Om du ikke er en del av en større gruppe som reiser sammen må du også bestemme om du ønsker privat bil eller om du er villig til å dele den med andre. Sistnevnte er naturligvis billigere, men gir deg mindre fleksibilitet.

Hvilken form for safari ønsker du?

Det finnes en rekke ulike typer safari og du bør velge den som frister deg mest. Den vanligste formen kalles for «game drive» og innebærer at du kjører rundt i bil og ser dyrene fra bilen. Ellers er det ofte mulig å gjennomføre safari fra båt i sump- og elvelandskap, «walking safari» hvor du går til fots med en guide eller ranger eller ballongsafari hvor du ser dyr fra et fugleperspektiv.

Hvor lenge vil du være på safari?

Her bør du se på de nevnte punktene over. Pris, sesong og ikke minst hvor du er bør avgjøre hvor lenge du ønsker at safarien skal vare. Skal du besøke flere nasjonalparker eller ikke? I noen tilfeller blir det gjerne dyrere og mer stress å skulle besøke mange parker på kort tid. Hvis de ulike parkene ikke er svært forskjellig i form av landskap og dyr du kan se bør du vurdere å holde deg til en park for å få mest mulig ut av opplevelsen.

Når safarien er bestilt

Har du bestilt safari og er klar for å forberede deg er det enkelte ting du bør gjøre klart. Hva skal du pakke? Og hvilket kamerautstyr passer best til å ta bilder av dyr? Her er noen tips på veien.

Pakk riktige klær

Pakk behagelige og luftige klær. Du kommer til å sitte lenge i ro hvis du er på safari med bil. Du må også være påpasselig med fargene på klærne. Sterke farger kan virke skremmende for dyr. I mange afrikanske land vil du kunne få en ubehagelig overraskelse i form av tsetse-fluer. Disse klegglignende fluene biter og stikker gjennom tykke klær og blir spesielt aggressiv av blåtoner og svart.

Kom nært dyrene med kamera


Du trenger ikke veldig fancy kamerautstyr for å ta gode bilder på safari. Legg igjen mobilen og ta med et kamera – aller helst med en zoomlinse på mer enn 200mm. Da kommer du nærmere dyrene og kan ta gode bilder. Zoom på mobilen er som regel et dårlig valg fordi mobilen er såpass lett at ristingen vil ødelegge kvaliteten. Ta gjerne med en tripod eller et stativ med en fot du kan hvile kamera på når du zoomer inn.

Praktisk pakkeliste for safari

  • Hodelykt eller lommelykt
  • Vanntette poser for elektronikk
  • Nødlader for mobil og kamera
  • Solkrem
  • Malariatabletter(Hør med lege)
  • Adapter for strøm om nødvendig

Sjekk vaksiner og ta eventuelt med malariamedisin


Drar du til mange av landene som er aktuelle for en safari bør du ha ulike vaksiner. Mange afrikanske land har også krav til enkelte vaksiner, da i første rekke gulfeber, hvis du har vært i land med smitte innen en gitt periode. Sjekk nøye slik du ikke får en ubehagelig overraskelse på flyplassen. Malaria er svært utbredt i mange afrikanske land, og siden du skal tilbringe mye tid i naturen er sjansen for å få myggstikk stor. Bruk først og fremst preventive tiltak som å dekke seg til i skumringen og på kvelden og myggmiddel – men sjekk også om du bør ha malariatabletter i sekken før du drar. Husk å alltid ha en gyldig reiseforsikring.

Sett deg inn i lokale lover og regler


Det er ofte strenge regler for å få lov å besøke nasjonalparker. Du skal vise respekt for dyr og planteliv uavhengig av regler, og selvfølgelig følge rådene til guiden. Det gjør safarien trygg for både deg, andre og guiden. Reglene er til for å beskytte dyrelivet slik vi kan dra på safari og oppleve det unike dyrelivet.

Les deg opp om dyrelivet og stedet du skal besøke


Prøv å få litt grunnleggende kunnskap om flora og fauna dit du skal på safari. Les om de ulike dyrene og deres atferd – det gjør opplevelsen mye artigere når du først ser dyrene! Får du en god guide vil du alltid lære noe nytt – men et lite fundament er alltid greit for å lære enda mer.

Tekst og foto: Emil Engø
Mail: emil@magasinetreisefot.no

scroll to top