Riga Central Market er Europas største

C14B6382-scaled.jpg

Finn deg noe godt å bite i, og bruk noen timer på å se deg rundt på dette fantastiske markedet. Foto Ingar Næss

Riga Central Market er mer enn imponerende.  Er du i Latvias hovedstad kan du bruke timer her. Se, smake, kjenne på dufter, handle suvenirer og selvsagt noe spisende.  Har du en tom koffert å fylle, og ønske om å handle, er her over 3000 butikker og boder fordelt på 72 300 kvadratmeter. Markedet er et mekka for både lokale og besøkende.

Grønnsaker er kanskje ikke aktuelt å ta med hjem. Men det finnes mye annet som er lett å ta med hjem. Foto Ingar Næss

Ikke uten grunn ble Riga Central Market, sammen med Rigas gamle bydel, i 1998 inkludert i UNESCO sin verdensarvliste. Planleggingen av markedet startet i 1922, og byggingen foregikk fra 1924 til 1930. De viktigste bygningene er fem enorme haller. De ble egentlig bygget som hangarer for zeppelinere.

Markedet har overlevd sovjetisk okkupasjon i 1940, tysk okkupasjon i påfølgende tre og et halvt år, og siden sovjetisk okkupasjon fra 1944. Under den sovjetiske okkupasjonen priset sovjetregimet markedet som ett av sovjetsamveldets beste. Det meste av det som ble solgt ble produsert av 60 «kolkhozes» – kollektiver.

Riga Central Market et levende marked

Allerede i 1961 ble det omsatt 200 000 tonn fjærkre, 768 000 liter melk, sju millioner egg og 22 000 tonn frukt og grønnsaker på markedet.

I dag er markedet et vibrant marked hvor Rigas lokalbefolkning gjør mange av sine innkjøp. Her er også turister som handler noe de vil ha med hjem. Her er mange boder og butikker som tilbyr lokale spesialiteter, kjøtt, fisk og fjærkre av svært høy kvalitet. Ikke uten grunn er det mange restaurantkokker som handler inn det de måtte trenge her.

Fem haller med ulike produkter

Markedet er inndelt i fem store haller med ulike produkter. Vil du ha fisk finner du det ett sted, meieriprodukter et annet sted. For oss som besøker Latvia og Riga er markedet et lærerikt sted om en vil vite mer om kulinariske tradisjoner.

Klikk på magasinet for å lese

riga central market, hall
De store hallene ble bygget som hangarer til Zeppelinere. Foto Terje Engø
Riga Central Market
Makrell finner du som varmrøkt, marinert, kaldrøkt, flekket og røkt og flere andre varianter. Foto Terje Engø

Elsker det fermenterte

Fermenterte grønnsaker, tomater og hvitløk, skogssopp i lake, tørket, varmrøkt og kaldrøkt fisk. Egne disker med lokalproduserte oster. Smak og kjøp det du liker. Ost er lett å ha med i koffert, men kanskje lurt å kjøpe når hjemreisen nærmer seg.

Honning er mer enn honning

Latvierne elsker honning. På Riga Central Market tilbys et mangfold av honningtyper, og selvsagt alle andre produkter som skapes av honning og bier. Kjøp gjerne med deg duftende vokslys, noen glass med honning fra bier som har funnet nektar i utvalgte blomsterenger eller blomstrende tre.

Riga Central Market
Riga Central Market har gjennomgått modernisering og er et trygt sted å handle matvarer. Foto Terje Engø

Eller hva med tørket sopp fra Latvias endeløse skoger? Og vil du ha noe som verken brennes eller spises, men varer lenge, – så kjøper du smykker med rav.

Her får du også hjemmestrikkede ullvarer, håndlagede ornamenter, og selvfølgelig syltetøy fra bær, både ville og dyrkede. Ett besøk til Riga Central Market er et must på når du er i Riga.

 

Vil du lese mer om Latvia, – så les vårt siste magasin som er viet til dette spennende landet HER.

Dette artikkelen er sponset. Den er laget med støtte fra latvia.travel . Magasinet Reisefot sine medarbeidere har vært på reise i Latvia. Reise og redaksjonell produksjon er finansiert av:

scroll to top