Reiselystne melkes av Corona-profitører

Antigentest-scaled.jpg

Korona-pandemien skaper Corona-profitører. Det er noen som har superprofitt på reisende.

Kommentar av Terje Engø, Magasinet Reisefot

Du sitter hjemme med din ektefelle og bestemmer at du endelig skal unne deg en weekend i Berlin. Tyskland har åpnet opp for nordmenn. Vi trenger verken å vise frem vaksinasjonsbevis eller PCR- eller antigentest ved ankomst. Døren er åpen til Tyskland og mange andre europeiske land. Spania har for eksempel åpnet døren til mange norske fylker. Men i praksis er det fortsatt behov for å ta en antigentest ikke mer enn 48 timer før avreise.

Dere bestiller billett, føler dere trygge selv om dere bare har fått den injeksjonen med vaksine. Billett til et par tusen bestilles. Voila, … det gjort og dere kan glede dere til en liten utenlandstur til et Tyskland som har et mye lavere smittenivå enn Norge.

Så et par dager før avreise kommer det melding fra flyselskapet om at de som ikke er vaksinert må vise frem en PCR-test ikke mer enn 72 timer gammel, eller antigentest ikke mer enn 48 timer gammel.

I fjor sommer var dere kanskje også på en tur til Europa. Da fortalte alle flyselskaper at det var trygt å fly. HEPA-filtere og ventilasjon, ledig sete mellom passasjerene,…helt trygt hele veien til reisemålet.

Hva har skjedd? Feilinformerte selskapene? Eller har det blitt viktig å fylle flere seter? Og da holder det ikke med ledig sete mellom kohortene? Noen forsøkte å selge to seter til passasjerene. Det var vel for få som så seg råd til det. Derfor må nye regler på plass. Det er ikke lengre trygt om en passasjer er smittet, selv om det var trygt i fjor. I en forvirrende jungel av regler og endringer i regler er det din oppgave som reisende å holde deg orientert.

Dere føler at det haster. Når dere leser eposten fra flyselskapet føler dere at det brenner under føttene på dere. Dette ventet dere ikke når det i fjor var sikkert å reise med fly. Får dere testet dere tidsnok? En gratis kommunal test gjelder ikke for reise.

Helt gratis attest i Tyskland. Den trengs for å sjekke inn på hotell eller komme med et fly.

Selvfølgelig ikke, kommunen skal ikke medvirke til at folk finner på å reise ut av landet.

For det er trygt å reise fra Oslo til Kirkenes uten test eller vaksine. Men skal du til København, Berlin eller andre steder utenfor Norge er det utrygt, selv om ikke ankomstlandet forlanger noe som helst.

Jeg sliter med logikken. Kanskje klarer flyselskapet å forklare hva som er forskjellig fra i fjor og forskjellig fra å fly til et grønt land eller fly innenlands. Viruset er vel ikke farligere i luften på vei til grønne land enn hjemme i Norge.

Det er nå det er tid for å bli flådd. Det er nå Corona-profitørene ser sitt snitt til å tjene grovt på din reise.

Dere leter frem kontaktdetaljene til et privat sted som kan tilby test. Og leter du ikke nøye, så blir du mer flådd enn nødvendig. Her er eksempler på priser:

Eurofins tilbyr testing i Oslo, Bergen og Trondheim. En hurtigtest (antigentest) er gratis for alle med norsk person- eller d-nummer, og innrapporteres i offentlig koronasertifikat. Koronasertifikat kan brukes som reisesertifikat.

En PCR-test koster 950 kroner og gratis reisesertifikat følger med testen. Hvis du bestiller for mer enn 1 person, vil prisen per PCR-test være 750. Er du ikke norsk koster hurtigtesten 550 kroner. Om dette er i strid med EØS-avtalen ser jeg ikke bort fra. Men Eurofins er «rimelig» likevel.

Dr.Dropin tilbyr også testing. Her er prisene noe helt annet;

EKSPRESS PCR 2500,- ink. attest. …

Antigen/hurtigtest 995,- Oslo, Sandvika, Asker og Bergen. …

Test (PCR) 995,- Oslo, Sandvika, Asker, Oslo lufthavn, Bergen og Trondheim.

Blodprøve for å teste om du har hatt koronaviruset og har utviklet antistoffer 595,-

Jeg har nettopp testet meg to dager på rad i Tyskland. Helt gratis. Det opplyses at med attesten som utstedes helt gratis, kan gå om bord i et fly.

Her er det boder ved apoteker og boder ved private klinikker og som tilbyr gratis testing. I Norge var det en ung ansatt, sannsynligvis en student som hadde sommerjobb som testet meg. Hun hadde arbeidet med dette i noen uker. Selve testingen tar fem minutter. Så var det et kvarter-tjue minutter å vente på resultatet.

Hvor mange testet hun daglig? 40? I tilfelle tallet er førti og hun jobber fem dager i uken, blir det cirka 1000 tester på en måned. Da fyller hun kontoen til Legevakt X med 1,5 millioner kroner. Men en test koster sikkert mye, tenker du. Jeg tenkte i størrelsesorden 50 kroner. Det er nok i høyeste laget. Fortjenesten må være skyhøy.

Dr.Dropin tar 950 kroner for en hurtigtest på Oslo Lufthavn. Volvat tar 1190 kroner på Bergen Lufthavn. Men så kommer rosinen i pølsen. Trenger du attest i tillegg. Det vil si, at det trykkes på et par knapper på en laptop, og så skrives det ut ett ark. Derved er Volvat 450 kroner rikere. Volvat krever altså 1640 kroner for en test som tar noen minutter og hvor utgiftene er noen tiere.

Når Volvat og Dr.Dropin og en rekke andre, opererer med tre ganger så høy pris for antigentest med attest som Eurofins, så er opptrer de som Corona-profitører. Vi kunne lage en lang liste over Corona-profitører, men oppfordrer våre lesere til å bruke Eurofins.

Mest av alt oppfordres regjeringen og norske helsemyndigheter om å tilby offentlig testing med attest som sier en kan reise. Vi forstår at Erna vil vi skal holde oss hjemme. Det er ikke rett at det skal skje ved å tillate private Corona-profitører å flå de av oss som reiser, enten fordi vi må, eller fordi vi ønsker å reise. Det er rett og slett usmakelig.

Se til Tyskland. Norge har 5 – 6 ganger flere smittede i snitt per dag enn hva Tyskland har. De har ikke lagt opp til at deler av befolkningens reiselyst skal temmes av Corona-profitører.

 

 

Les også:

Hotellkarantene fratar reisende rettssikkerheten

Nyt campingferie med lille ekstra i Sverige

Sjarmerende tyske byer langs bindingsverksruten

scroll to top