Næringsminister Iselin Nybø hevder det ikke er krise i reiselivsnæringen. Tall fra NHO taler i en annen retning. Tafatthet er ikke løsningen – reiselivsnæringen trenger tiltak som hindrer permitteringer og som kan fremme omstillingen Nybø snakker varmt om.
Nybø var nylig på besøk i Bergen hvor hun besøkte en rekke reiselivsbedrifter. Bedriftene hun besøker forteller om dårlige resultater, selv om det finnes unntak, slik som restauranten 1877 som også fikk besøk av ministeren. Sommeren er over for nordmenn, og med få utenlandske turister kan det bli en tung høst for mange reiselivsbedrifter. Til tross for labre sommerresultater for mange, og enda dårligere utsikter for høsten, ber Nybø næringen om å slutte å kalle det for en krise. En utstrakt hånd fra regjeringen kan næringen også glemme.
Vilkårlige støttepakker
Iselin Nybø, fra miljøpartiet Venstre, var raskt ute med stimuleringspakker til oljenæringen når overproduksjon og konflikt mellom Russland og Saudi Arabia førte til oljeprisfall i mars. Uansett syn på fossil energi kan de fleste forstå hvorfor; titusenvis av arbeidsplasser sto på spill – samtidig som verden ble rammet av en pandemi som satte land etter land ut av spill. Nå har regjeringen pålagt restriksjoner og et de facto næringsforbud for reiselivsnæringen. Likevel er hun lite interessert i å følge opp med tiltak og støtte. Dette er en underlig holdning.
En kan også undre seg over regjeringens vilkårlighet. Noen få dager før Nybøs utspill fikk partikollega Abid Raja, som er kulturminister, dele ut 900 millioner kroner til kulturlivet. En stimuleringspakke som skal hjelpe bedrifter over kneiken grunnet restriksjoner innført av regjeringen. Dette er vel og bra, men kulturlivet og reiselivet er i stor grad rammet av de samme restriksjonene. Hvor er stimuleringspakken til reiselivet? Utspillet til Nybø var i stor grad en fallitterklæring. Spesielt når den kom fra en næringsminister hvis parti som har som fanesak å kjempe for småbedriftene.
Flere tiltak nå
Ingen skal gi regjeringen eller næringsminister Nybø all skylden for at pandemien har rammet. Likevel er det rett og rimelig å påpeke hvordan regjeringen var ivrige på å legge ned restriksjoner – og det uten å følge opp med tiltak. Som Magasinet Reisefot tidligere har nevnt ville testing, gjerne obligatorisk, ved grensene vært et effektivt tiltak. De få hundre kronene testing koster vil bli tjent inn i form av skatter, avgifter og kanskje færre permitterte, – og ikke minst et redusert behov for økonomisk støtte.
Les også: Test alle for Covid -19 ved ankomst
Vi trenger ikke næringsministerens passive holdning ovenfor en næring som sysselsetter 170.000 årsverk. Nybø har dessverre rett i en ting: at reiselivsnæringen må belage seg på at nåværende situasjon vil vedvare. Da er tilpasning og omstilling viktig, men det er vanskelig uten den nødvendige kapitalen. Insentiver for omstilling, i en miljøvennlig og bærekraftig retning, er viktig – og nå har regjeringen en gyllen mulighet.
Reiselivet trenger en stimulerinspakke – gjerne med krav til hva pengene skal brukes til. Bedre ressurs- og energibruk, bærekraftige løsninger og utvikling av spennende prosjekter som i fremtiden skal trekke turister til Norge er et sted å begynne.
Klare tall fra NHO
Reiselivsnæringen ivrer etter å bli mer bærekraftig, klimavennlig og utvikle morgendagens reiseliv. Men for øyeblikket handler det om å overleve for mange bedrifter. Vi trenger tiltak som gjør at rammede bedrifter får dekket faste utgifter, enn så lenge politiske bestemmelser legger lokk på mulighetene til å tjene penger.
Det er viktig for å ta vare på de mange arbeidsplassene og hindre massekonkurser. Den norske fellesferien er over, og med en økning av smittetilfeller i en rekke europeiske land, ser det bekmørkt ut for store deler av reiselivsnæringen. De siste ukene har stadig flere land blitt merket som røde av helsemyndighetene.
Tallenes tale er klare. I en undersøkelse gjort av NHO Reiseliv 13. august blant reiselivsbedrifter viser det seg at det stikk i strid med Nybøs holdning faktisk er krise – for mange.
- 7 av 10 reiselivsbedrifter hadde lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset de siste fire ukene.
- 40 prosent av bedriftene har permittert ansatte. 19 prosent har permittert 51 – 100 prosent av de ansatte.
- 26 prosent mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid.
- 73 prosent melder om færre bestillinger for september sammenlignet med i fjor. Det samme gjelder for oktober. Det er en stor nedgang i forhåndsbestillinger.
- 31 prosent vurderer at det er reel risiko for at bedriften går konkurs.
Enn så lenge restriksjoner for reiselivsnæringen er politisk vedtatt, må regjeringen følge opp med kompensasjoner. Noe annet er urimelig, all den tid andre næringer mottar stimuleringspakker.
Reiselivsnæringen er opptatt av smittevern
Få er mer opptatt av gode og effektive smitteverntiltak enn reiselivsbedriftene. De er smertelig klar over at en ny nedstenging og nye restriksjoner vil bety kroken på døren for mange. Regjeringen, med næringsministeren, burde se på løsninger og tiltak – ikke bare vise passivitet. Ingen vet hvor lenge vi må leve med en global pandemi.
Mange av restriksjonene fra myndighetene er nødvendig. Det tror vi alle forstår. Vi har et samfunnsansvar for å beskytte de svakeste og mest utsatte for viruset, men det fordrer også til at vi evner å ta vare på de som rammes av restriksjonene. Innen reiseliv snakker vi om titusenvis av arbeidsplasser, både i byene og i distriktene.
I mellomtiden vil redaksjonen i Magasinet på Reisefot innstendig oppfordre regjeringen: Det er bedrifter som representerer 170.000 årsverk, – mange små lokale familiebedrifter som trenger støtte. Det trenger de for å overleve og for å kunne omstille seg til en ny hverdag. Det trenger de for at turistnæringen også i fremtiden