Herlige Raeti Taverna Restaurant i Agia Marina på Kreta, ligger skjult bak potter med vakre fargerike blomster og duftende greske urter, i hovedgaten i den lille byen Agia Marina. Magasinet Reisefot testet restauranten. En opplevelse om en ønsker å nyte smakene i det greske, og spesielt det kretiske kjøkken.
Av Tove Rasmussen
Selv om Raeti Taverna Restaurant ligger ved den smale hovedveien og ikke har vinduer, bugner den av gresk sjarm med sin spesielle innredning. Fra taket henger diverse kjøkkenredskaper.
Vi telte ikke de mange strålampene i ulik størrelse og design som hang fra taket. Men det var mange. Strålampene lager en lun og romantisk atmosfære når mørket senker seg over det kretiske turiststedet Agia Marina. Med sin perfekte beliggenhet, kun 10 kilometer fra Chania er Agia Marina et av de mest populære turistdestinasjonene på Kreta.
Det er «tusen ting» å feste blikket på inne i restauranten Raeti; de mange kloke ordtakene eller kloke setningene festet på brød skålen, regningen eller som henger på veggene. Ord til ettertanke og som også gir gjestene et smil om munnen.
Med til den sjarmerende opplevelsen er de mange bomullsheklete runde og ovale duker som mat tallerkener står på oppå bordet. Vi får en tanke om at hele den greske utvidete familien har vært med å hekle de skjønne dukene. Og en får en følelse av å bli invitert hjem til en gresk familie.
Smil som varmer
Det er ikke bare den koselige atmosfæren som gjør at en føler seg velkommen på Restaurant Raeti. De unge servitørene som raust byr på seg selv inviterer sine gjester inn på en gjestfri, smilende og sjarmerende måte.
De hjelper gjestene med smil, i å finne noe godt og spennende i den rikholdige menyen. De svarer på spørsmål og forklarer om de ulike matrettene og er raske med å settet på bordet en liten forrett på husets regning.
To smakfulle hvitløksbrød med en dipp med fetaost, raspet gulrot, majones og chilli. En deilig aperitiff til sultne gjester. Som en avslutning på et godt måltid byr restauranten på husets regning på en liten dessert og en «skarp en» – raki. Det er druebrennevin laget av drueskall fra vinproduksjon. Raki med honning smaker absolutt best.

Spennende meny
Raeti byr på tradisjonelle greske retter og noen italienske retter. Spør servitørene om hva rettene laget av og de forteller villig vekk. De vil at du skal få en god matopplevelse.
Magasinet Reisefot spiste en carbonara servert i en liten stekepanne. Retten hadde rikholdig med bacon og en nydelig kremet saus som smeltet i munnen. I tillegg hadde vi lokale pølser, fulle av kjøtt, krydder og urter.
Klassikerne på menyen
Det greske kjøkken har et utall av retter med lam; Stifado er en herlig gryterett som kan lages på både lam, geit, kanin, oksekjøtt og sikkert mye annet. Den koser seg på lav varme til kjøttet er mørt og de gode smakene kommer frem i retten. Med lam synes vi at det var en fulltreffer.
Kleftiko er gresk tradisjonsmat, og selvfølgelig på menyen på Raeti. Retten kan lages med lam, geit, okse og svin. På Raeti lages den på kretisk vis, med lammekjøtt pakket inn i bakepapir sammen med gode grønnsaker, krydder, urter og olivenolje og som bakes i ovn til kjøttet er så mørt at det faller fra hverandre.
Til slutt åpnes papiret, fetaost smuldres over og retten setter i den vedfyrte ovnen. Når osten er gyllen, får du retten servert. Kjøttet bokstavelig talt smelter i munnen din.


Stedets blekksprut
Utvalget av sjømat er litt begrenset. Men det har sine forklaringer. Både gjennom tradisjoner, men også pris og tilgjengelighet. Selv om Kreta er omgitt av hav, er det begrenset med fiskerier. Vil du ha noe godt, anbefaler vi blekksprut. Deler av året fiskes den rundt Kreta. Resten av året importeres den fra Marokko.
Og med de mange gode kjøttrettene, så er det neppe vanskelig å finne gode alternativer. Hva med lammeskank, mørnet på lav varme i en gryte, servert med en brunrød litt søt saus med ferske urter fra plantene som dekorerer restauranten.
Nydelig stekt i vedovn
Vi må ikke glemme pizzaen – den smaker fortreffelig. Laget med tynn bunn og litt smak av ved fra den vedfyrte pizzaovnen. Pizza er vel strengt tatt ikke en gresk tradisjon. Men den er adoptert av de fleste restauranter. Gjestene vil ikke ha gresk tradisjonsmat hver dag.
Raeti får gode karakterer på de fleste nettsteder. Restauranten rangeres som en av de ti beste restaurantene i Agia Marina. Etter tre uforglemmelige besøk kan vi ikke annet enn å gi restauranten en klar 6`er. Det er vår toppkarakter når vi tester restauranter, hoteller og andre reiseprodukter.
LES OGSÅ:
De beste restaurantene i Agia Marina
Santorini – skjønnhet skapt av voldsomme krefter




Dette er Agia Marina
Agia Marina er en idyllisk badeby som ligger på den nordvestlige kysten av Kreta, omtrent halvannen mil vest for den pittoreske byen Chania.
Stedet er kjent for vakre strender og en livlig atmosfære, og er et populært reisemål for både barnefamilier, par og vennegjenger. Nærmeste internasjonale flyplass er Chania flyplass (Ioannis Daskalogiannis), som ligger rundt 25 kilometer fra Agia Marina.
Fra en rekke norske flyplasser kan du i sommersesongen reise med de reisearrangørene Apollo, Ving, Tui og flere andre reisearrangører. Ønsker du å reise med rutefly, kan du fly med SAS eller Norwegian.
Agia Marina er kjent for sin langstrakte sandstrand med krystallklart vann, perfekt for svømming, soling og vannaktiviteter. Stranden er godt utstyrt med solsenger, parasoller og muligheter for ulike vannsportsaktiviteter.
Klimaet på Kreta er typisk middelhavsklima, med varme, tørre somre og milde vintre. Fra begynnelsen av mai, og frem til og med september kan dagtemperaturene nå opp mot 30 graders varme.
I Agia Marina er det rikelig med restauranter, kafeer og barer. De fleste serverer tradisjonelle greske spesialiteter som moussaka, souvlaki og fersk sjømat som du kan nyte med god drikke.