Pranburi – en havn for sjelen

Pranburi-5.jpg

Et flott sted å besøke i nærheten av Pranbury er grotten og tempelet Phraya Nakhon. Foto Tomas Malik

Dra til Pranburi om du drømmer om noen kilometer tropisk sandstrand nesten helt for deg selv? Drømmer du om å spise fantastisk sjømatermåltider, besøke templer, grotter, store mangroveområder, se på fugler, store varaner og vakre mangrovekrabber, er dette stedet.

Pranburi er ett sted hvor det er lengre mellom turistene enn kokosnøtter på strendene. Det er selvsagt ikke strandbarer med blinkende diskolys eller restauranter som har bord under annethvert tre ved stranden. Dette er et område av Thailand for den som søker ro, inspirasjon, og som har evnen til å nyte roen som senker når en først kommer hit.

Stedet vi snakker om er Pranburi og kysten sydover. Det ligger 25 kilometer sør for det kjente feriestedet Hua Hin, og 25 mil sør for flyplassen Suvarnabhumi i Bangkok.

En ordinær drosje fra Bangkok til Pranburi koster 2500 – 3500 baht.

Fra svømmebassenget på Lawana Beach Escape Resort kunne jeg betrakte fiskebåtene som seilte inn og ut av havnen.
Svømme krabbe naturell er en av de lokale spesialitetene.
«Gung Lai Paad Nam Makham», - reker i tamarindsaus er en delikatesse.

Flott, men langt fra byen

Det finnes flotte hoteller og resorter ved Pranburi-stranden. Ikke direkte tett, men mange nok. Ingen så høye at de rager over palmetoppene. Det kan være lurt å velge en resort eller et hotell som ligger i, eller i gåavstand fra fiskehavnen Pranburi.

Selv bestilte Magasinet Reisefot  en bungalow på Lawana Beach Escape Resort , på nordsiden av elven Pranburi som munner ut midt i byen. Dette var kanskje ikke helt ideell beliggenhet. I luftlinje var det bare femhundre meter til sentrum. Men siden en måtte innover i landet for å kjøre rundt et fredet skog- og mangroveområde før en kunne krysse elven, var det ni-ti kilometer å kjøre. Resorten reklamerer med fire stjerner. Det er nok en for mye. Men når en natt i en stor ren og flott bungalow koster rundt 350 kroner, er det ikke noe å utsette. Frokost inngikk også i denne prisen, – og da krangler en ikke om antall stjerner.

Svømmebasseng med utsikt

Kjøreturen til sentrum går gjennom kuperte områder, over små broer og forbi store åkere som bugner med ananas. Den lille turen til sentrum var en opplevelse som gjorde det verdt å bo på resorten. Og ville jeg ha en rolig stund, var hadde den en liten, men god restaurant i en hage med et svømmebasseng. Fra bordene er det med ut mot havneutløpet hvor fargerike fiskebåter seiler inn og ut.

 

Duften av tørket blekksprut

Fiske er den viktigste inntekten for byen. Mange thailendere reiser hit for å kjøpe akkar (calamari) og sepiablekksprut. Båtene leverer fangstene i havnen.

Akkar tørkes i solen på nettingrister.
Det er store ananasåkere i området. Den unge nanasen beskyttes med papir mot sultne fugler.
Lei din egen båt og dra på tur innover i mangroveskogen.

Blekkspruten blir renset og sprettet opp før den legges til tørk i solen på store nettingrister.

Duften av blekksprut som ligger til tørk kan være sterk. Men en skal ikke være her lenge før en ikke kjenner den.

Reker med tamarindsaus

Små restauranter har levende svømmekrabbe, reker, fisk, muslinger og mye annet i store kar. Pek på det du vil ha og forklar hvordan du vil ha det tilberedt. Ett stalltips: Prøv stekte tigerreker eller store ville hvitleggede reker med tamarindsaus – «Gung Lai Paad Nam Makham».

Er du i Pranburi er det mye flott å se og oppleve. Drar du noen kilometer sørover kommer du til Khao Kalok-stranden. Den er ofte litt vindfull og derfor elsket av kitere. Langs veien som går langs stranden, finner du små restauranter hvor du kan nyte god mat. Du finner også det vakre Wat Khao Kalok her. Besøk det, men husk anstendig bekledning, samt å ta av skoene om du går inn i tempelet.

Tempel inne i en grotte

Drar du ytterligere 25 kilometer sørover, finner du grotten Phraya Nakhon. Denne lite kjente perlen er en spennende grotte hvor det innvendig er et tempel.

Grotten ligger i nasjonalparken Khao Sam Roi Yet. For å komme til grotten må du først finne veien til landsbyen Bang Pu som ligger nede ved en strand. Du kan så velge om du vil gå eller leie en båt. Går du så tar turen en halvtime bortover stranden og en åsside. Leier du båt, må du fortsatt gå 430 meter oppover på trapper av varierende kvalitet. Så varm blir du uansett hvordan du tar deg fra landsbyen til grotten.

Varaner og vakre fugler

I Pranburi kan du leie en båt om du bil besøke det fredede skogsområdet Pranburi Skogspark. Det meste av området er mangrove. Når du glir innover mangroveområdet med båten, vil du blant annet se små hvite hegrer, ekorn, fargerike småfugl, fisk som vaker, og på ettermiddagen store asiatiske vannvaraner. Når du går på stien som er bygget innover i mangroveskogen, stopp opp. For nede i mudderet mellom mangroverøttene, vil du om du står helt rolig, se fargerike små krabber som kommer frem straks de føler seg trygge.

I mangroven lever de store asiatiske vannvaranene.
Mangrovekrabbene har sterke farger når de får lys opå seg. Er de i skyggen ser de nesten svarte ut.

Pranburi er som balsam

Når kvelden kommer, kan det hende det er underholdning og musikk på ett av strandhotellene. Men forvent ikke at det er «fullt kjør» og «full moon party» til solen står opp. Etter klokken 21:00 er det meste stengt. Da er det tid for å sitte ved et svømmebasseng, i en bar eller gjerne på stranden. Pranburi er som en havn for sjelen. Ett sted du kan ankre opp for å nyte.

 

Fiske og landbruk er viktigste levevei for de som bor i og rundt Pranburi.

Fakta om Pranburi

Pranburi er en by og distrikt i provinsen Prachuap Khiri Khan i den nordligste delen av Sør-Thailand. Befolkningen anslås til rundt 55 000. Byen ligger langt nord på Malayahalvøya, men fortsatt i en del av landet definert som Sør-Thailand. Jernbanen mellom Sør-Thailand og Bangkok har et stopp her. 

Det er også mange busselskaper som tar deg fra Bangkok til Pranburi. Veien som går forbi er hovedveien mellom Bangkok og Malaysia. Den ligger ved elva Pran ikke langt fra dens utløp i Siambukten.

Det bor i overkant av femtitusen mennesker i distriktet

 

Her er det som oftest flere kokosnøtter enn mennesker på stranden.
scroll to top