Phu Pha Thoep er en thailandsk nasjonalpark som utfordrer fantasien

Park-7-scaled.jpg

En thailandsk nasjonalpark som virkelig er verdt besøket er Phu Pha Thoep.

Phu Pha Thoep en thailandsk nasjonalpark like ved Mekongfloden byr på ferme kinesiske kvinner, store sopper, norske troll og mye annet merkelig. Det er bare fantasien som setter grenser hva du finner her.

Phu Pha Thoep er en thailandsk nasjonalpark hvor vannet gjennom millioner av år har vannet tært på sand- og kalkstein. Siden sandstein som oftest er hardere enn stein som inneholder vannløselig kalk, vaskes kalksteinen bort, mens sandstein blir værende igjen. Prosessen med å skape de mange merkelige steinformasjonene har tatt 95 -120 millioner år.

Hver dag kommer skoleklasser til parken for å lære om de geologiske prosessene som har skapt de merkverdige steinformasjonene.

Blant de besøkende er det ofte munker. For lengst inne i parken finnes det huler hvor det er samlet flere hundre Buddhafigurer og et annet sted huler med opptil 5000 år gamle religiøse malerier.

De fleste, også munkene, blir stående og betrakte de merkelige sandsteinformasjonene. Det er noe nesten mystisk over dem. Mange ser ut som frodige, godt runde, kinesiske koner med tradisjonelle hatter. Men dette er på kanten til kjødelige fantasier som munker bør beskytte seg mot. Er du i en thailandsk nasjonalpark, nesten hvor som helst, vil du treffe på munker. De søker ofte til naturen, omliggende templer eller hellige steder, gjerne i naturen, for å få åndelig inspirasjon og fred.

En liten thailandsk nasjonalpark

Nasjonalparken Phu Pha Thoep er ikke stor, bare 48,5 kvadratkilometer. Men den rommer mange opplevelser, enten du er interessert i dyreliv, planter og blomster, geologi eller hulemalerier. Selv om det de fleste dager kommer flere busslaster med skolelever, er det få vestlige turister som finner veien hit.

Phu Pha Thoep ligger halvannen norsk mil sør for byen Mukdahan. En by som valfartes av turister på vei til den laotiske byen Savannaketh. De færreste av de som skal til Laos tar en avstikker nedover langs Mekongfloden på vei 2034 fra Mukdahan for å oppleve nasjonalparken.

Reiser en fra Mukdahan nedover langs Mekongfloden får du flere spennende opplevesler. Ved Khong Kiam, der hvor Moonelven og Mekongfloden møtes og skapes Menam Song Si, – den tofargede floden. Det er et fenomen som skyldes at Mekongfloden har mer jord- og sandpartikler i vannet enn

thailandsk nasjonalpark
En forsteinet sopp eller meksikaner med sombrero? Her er det bare å bruke fantasien.
Er du i en thailandsk nasjonalpark vil du ofte møte munker som er der for å søke åndelig inspirasjon og fred.
Ferme kinesiske koner på tur. Det lurt å bruke hatt for å beskytte seg mot sol eller regn.
Soldugg
Vakre, men farlige om du er et lite innsekt. Solldugg er en familie planter som spiser insekter.
Soldugg finnes det flere varianter av. Det er bare å passe seg.
flora thailandsk nasjonapark
Det finnes selvsagt vakre ufarlige blomster.

Moonelven som gjennomgår en ”renselse” når den passerer flere kunstige innsjøer. Der får partiklene får tid til å synke til bunn og når vannet herfra møter Mekongfloden er fargeforskjellen stor.

Dekket med vakre blomster

Skal du besøke en thailandsk nasjonalpark velg gjerne den kjølige årstiden fra november til mars. Deler av året er det gjerne nærmere førti grader i Phu Pha Thoep. Og det er førti grader i skyggen.

Den varme tiden faller i stor grad sammen med regntiden. Den er med all sin dramatikk, hvor det veksler mellom voldsomme regnskyll, voldsomme tordenvær og strålende sol også en opplevelse. Da er fuktig både i jordsmonn og i selve sandsteinen. Rikelig med vann og næring gjør at store områder er dekket av vakre små blomster. Blomster som litt over nyttår vil tørke bort og se ut som vissent gress når varmen setter inn.

Selv om det er relativt lite nedbør i området som ligger rundt 400 meter over havet, er de 1500 millimeterne som værgudene legger igjen nok til at sandsteinen holder på fuktighet i flere måneder.

Kjøttetende soldugg

Blant de mange plantene du vil se er flere arter for soldugg, en kjøttetende plante. Denne har to nære slektninger i Norge. En som lever på lavlandet og en som holder til i fjellet. Med små limdråper ytterst på fine hår venter den på at små insekter skal feste seg. Da rulles bladet sammen og næringen suges ut når insektet går i oppløsning. En dramatisk og brutal verden omgitt og skjult av blomsterprakten der solduggen vokser.

Her i Phu Pha Thoep, som i enhver thailandske nasjonalparkkoster det penger å komme inn. 200 baht for utlendinger og 40 baht for thailendere. Ingen upris, – selv om noen utlendinger lar irritasjon over toprissystemet overskygge gleden av å oppleve en park som Phu Pha Thoep eller en annen thailandsk nasjonalpark.

Villsvin og snikekatt

Ifølge forskere er det regn, sol og vind som har skapt de merkverdige steinformasjonene. Der hvor det har vært områder med hard stein har den løse steinen under forvitret. Siden den harde steinen fungert som ”tak” mens erosjonen har fortsatt på sidene. Resultatet er steinformasjonene som minner om både sopp og gamle koner..

Er du interessert i dyreliv, finnes her både villsvin, den thailandske langpiggede utgaven av pinnsvin, sjakal, siamesisk hare, og den mårlignende snikekatten som lever oppe i palmer. På menyen står flaggermus, fugler, øgler, frukt og annen plantekost. Dessverre er de bare aktive om natten, så en skal ha både hell og tålmodighet om skal en få øye på en.

Phu Pha Thoep står på en liste over steder thailandske turistmyndigheter har listet ”Unseen Thailand”. Dette er thailandsk nasjonalpark mener turister bør ta seg tid til å besøke ved anledning. Phu Pha Thoep er en av perlende blant disse.

Thailand er et populært reisemål for nordmenn. Ønsker du å lese mer om Thailand så følg disse linkene:

Thailandsk sjømat på sitt beste får du i Cha-am.

Thailands skjulte strandperle

Nan byr på det ekte Thailand

Pranburi – en havn for sjelen

Blomstrende opplevelser i Thailand

Guide til spiselige insekter og småkryp

Spennende nattmarked du må besøke

Tekst og foto Terje Engø

Noen gode tips

 

Til Thailand

Pris er normalt for fly tur/retur Oslo-Bangkok er normalt 4-7000 kroner. Fra  Oslo får du billetter med en lang rekke selskaper.

 

Til Phu Pha Top

Nasjonalparken ligger 15 kilometer fra byen Mukdahan. Rimeligste måte å komme til parken er å ta en Songtaaw, en bil hvor du sitter på benker under tak bak på planet til en ombygget pickup. Disse går fra Pornpetch Market (Talad Pornpetch) i Mukdahan til Don Tan og koster 20 – 30 baht. Fra der du stopper ved innkjørselen til nasjonalparken er det halvannen kilometer inn til selve parken. Spør du, blir du kanskje kjørt helt inn for noen ekstra baht.

Den behageligste måten er å be hotellet om hjelp til å skaffe en drosje eller annen bil med sjåfør. Avtal pris, men regn med rundt 500 – 1000 baht tur/retur, avhengig av ventetid.

 

Se og gjøre i parken

Ved inngangen til parken kan du få kjøpt mat og drikke. I parken er det gode merkede stier. Er du her i regntiden kan du se et vakkert fossefall, Nam Tok Phru Tam Phra. Ovenfor fossen er det en grotte hvor det er flere hundre Buddhafigurer i ulike størrelser.

I grotten Tham Fa Mue Daeng som ligger en åtte kilometer kjøretur fra parksenteret og deretter halvannen kilometer fottur er det femtusen år gamle hulemalerier.

Har du lest vårt siste magasin?

 

Klikk på bildet og les GRATIS

scroll to top