Opplevelser og nytelse i Prespa i Nord-Makedonias

20200729_145651vvv-1-scaled.jpg

Prespa byr på aktiv ferie med sykling, fotturer, og mulighet for et forfriskende bad på en av mange strender i innsjøene.

Regionen Prespa i Nord-Makedonia finner du sentralt i Balkan, gjemt mellom tre land Regionen er delt mellom landene Nord-Makedonia, Hellas og Albania.

Dette er et paradis for de som elsker en aktiv ferie i flott natur, nydelig mat, kulturelle opplevelser og et herlig klima.

Prespa er et sted hvor du som besøkende ønskes velkommen for å oppleve, og ikke minst lære om stedets tradisjoner og kultur.

Begge innsjøene, den store og lille Prespa-innsjøen byr flotte strender.

Prespa har ingen masseturisme

Den makedonske delen av Prespa er et sted som fortsatt ligger under radaren for utenlandske besøkende. 

Dette er en Nord-Makedonsk perle som venter på å bli oppdaget. Ett sted med fascinerende natur, og ikke minst en eldgammel historie og kulturell arv.

Den vakre innsjøen Prespa byr på små strender og pittoresk gamle fiskelandsbyer langs innsjøens øst- og vestside. Innsjøen ligger hele 853 meter over havet. Men klimaet er likevel varmt store deler av året

Det lever hele elleve forskjellige fiskearter i innsjøen. Deriblant Prespaørret, en ørret som ikke finnes andre steder i verden.

Prespa byr på flotte forhold for fotturer.

Nord-Makedonias flotte nasjonalparker

Grensende til innsjøen finner du nasjonalparkene Pelister og Galicica som dekker deler av Prespa.

Nasjonalparken Pelister har fjelltopper som rager over 2000 meter over havet, og her er flere alpinanlegg. Galicica har også høye fjell som rager over 2000 meter over havnivå.

I denne nasjonalparken finner du en imponerende flora med over 1600 plantearter. 13 av disse finnes ingen andre steder. Forskerne antar at det finnes en rekke andre stedegne planter som enda ikke er oppdaget.

Til venstre ligger Lille Prespasjøen og til høyre Store Prespasjøen.
Om vinteren er det ikke tid for bading, men fortsatt mulighet for flotte turer.

Fotturer i Presba

Det utallige muligheter for fotturer, korte som lange, – gjerne over flere dager. Stiene som finnes i forskjellige områder av Prespa er godt merket. Det er mange naturskjønne løyper med ulik vanskelighetsgrad i variert natur å velge blant. Mange steder byr de på majestetisk utsikt over Prespa-innsjøene. I bakgrunnen troner høye fjell, oftest dekket med snø u den kalde årstiden.

Dette er tynt befolkede områder, noe som gir god mulighet til å få øye på ville dyr.

Nasjonalparkene og mange andre steder kan du treffe på flere typer hjortedyr, villsvin, bjørn, ulv, gemser og mange andre dyr. Er du interessert i fugler finnes er blant annet flere forskjellige ørneslag.

Artikkel fortsetter nedenfor

ANNONSE

Sykler du, går de små veiene gjennom pittoreske landsbyer.
Det er ingen mangel på små veier med lite trafikk.
Ingen fare for å møte biler på slike veier.

Prespa og Nord-Makedonia perfekt for sykkelturer

Prespa er et eldorado for syklister. Dette er et avsidesliggende område, hvor du kan koble av og virkelig nyte avslappet sykling på rolige landeveier. Mens du sykler kan du legge stopp til naturskjønne tradisjonelle landsbyer.

Spesielt attraktiv er østkysten av Lake Prespa, i nærheten av landsbyene Dolno Dupeni, Ljubojno og Brajchino. Disse som ligger mellom innsjøen og det storslåtte Baba-fjellet som rager hele 2601 meter over havet

Er du blant de veldig spreke syklistene, kan legge ut på en lengre og mer krevende sykkeltur rundt hele Prespa-sjøen. Da sykler du også gjennom Albania og Hellas.

Mange steder sykler du gjennom frukthager.
Matlaging sammen med lokalbefolkningen er en populær aktivitet.

Gourmeturer og matlagingskurs

Makedonsk mat er i stor grad basert på bruk av ferske lokale råvarer. Prespa, som er en isolert region, er fortsatt dominert av små gårder som produserer det som trengs.

Dette har også gjort at de gamle makedonske kulinariske tradisjonene lever i beste vel.

Derfor kan lidenskapelige matelskere få mulighet til å lære tradisjonelle matlagingsteknikker, og å tilberede noen lokale retter.

Dette er ikke bare en flott matopplevelse, men også  en god måte å bli kjent  lokalbefolkningen. Ikke bare lærer du om mat, men også om dagligliv og tradisjoner.

Overnatter du på Prespa B&B, så fortell når du kommer at du ønsker å delta i et matkurs, .. eller om du andre ønsker du måtte ha.

Stuede hvite bønner er makedonsk husmannskost.
Lammelår fra lokalt lam.
Båttur til Slangeøya er spennende. Her får du blant annet se slanger og skilpadder.

Båtturer til Slangeøya

Øya Golem Grad er Makedonias eneste øy og en del av Galicica Nasjonalpark). Den lille øya som er 750 meter lang og 450 meter bred, ligger i spektakulære omgivelser i innsjøen Prespa. Men det er ikke omgivelsene den er mest kjent for, men at den er hjemsted for et stort antall fugle- og reptilarter.

Blant reptilene er «terningslangene» som blir over en meter lange. De er ufarlige for mennesker, og lever av fisk, frosk og padder. Her lever også sandorm, en nær slektning av vår hoggorm. Det er derfor tilrådelig at en bruker tykke støvler når en besøker øya.

Du må også regne med å treffe på skilpadder, og nede ved vannet hegrer og pelikaner. På den lille øya lever det mer enn 1500 skilpadder. Her er også ruiner som stammer fra antikken og middelalderen. 

Sandslangen bør en vise respekt for.
Det finnes mer enn 1500 skilpadder på den lille øya.
Båtturen til Slangeøya byr på flotte fotomotiver.
Klosteret Kurbinovo har flotte frescomalerier.

Klostrene Kurbinovo og Slivnica

Det er få steder rundt i Balkan og Europa som kan skryte at de har godt bevarte bysantinske og middelalderske klostre.

I Prespa finner du klosteret Kurbinovo, som ble etablert i år 1191. Det er godt eksempel på sen-bysantinsk arkitektur, og byr på flotte godt ivaretatte freskomalerier fra før den italienske renessansen.

Et annet bemerkelsesverdig kloster, er Slivnica som er bygget i 1607. Det ligger vakkert til med storsalegen utsikt over innsjøen Prespa. Dette har vakre freskomalerier, som er viser de høyt utviklede slaviske kirketradisjonene.

Interessert i folkedrakter og lokal kultur. Da bør du besøke det etnologiske museet i Podmocani.

Etnomuseet i Podmocani

Landsbyen Podmocani er vert for det etnologiske museet til Jone Eftimovski.

Han har viet livet sitt til å samle folkedrakter og andre tradisjonelle gjenstander fra hele Makedonia-regionen.

Museet har nå en imponerende samling som gir besøkende et glimt av den rike og mangfoldige folklorearven og tradisjonene i Prespa, og i andre makedonske regioner.

Denne er artikkelen er betalt innhold hvor tekst og foto er levert av:

Jane Josifovski og Macedonia Experience

Perfekt for å oppleve Prespa

Villa Prespa er et eksklusiv landlig Bed & Breakfast tilbud. Huset er nyrestaurert og dørene åpnet for gjester i fjor. Det ligger praktisk til i nærheten av alt som er nevnt i denne artikkelen.

Der får du ikke bare en god seng i et stilfullt rom, men god forpleining. Trenger du råd før du drar på tur får du det, – og trenger du guide så ordnes det.

Det tilbys også båtturer til Slangeøya og andre steder. Og her er sykler til leie og hjelp å få til både transport og reparasjoner.

Mer informasjon finner du HER

Villa Prespa er et flott utgangspunkt for å oppleve Prespa, til fots eller på sykkel.

Klikk for å lese våre gratis magasiner:

Har du et produkt du ønsker profilert

i eget magasin eller på vår webside?

Magasinet Reisefot bistår med fotografering

og produksjon av tekst.

Kontakt: terje@magasinetreisefot.no 

scroll to top