Opplev stjernehimmelen fra øyer i Vadehavet

Nordrhein-Westfalen_Sternenhimmel_├╝ber_dem_Internationalen_Sternenpark_Nationalpark_Eifel.jpg

Tyskland har nå seks stjerneparker, - områder med lite lysforurensning og derfor en klar og flott stjernehimmel. Nationalpark Eifel/ Maximilian Kaiser

 

Tekst Tysklands Turistkontor/Redaksjonen

 

De to tyske øyene Pellworm og Spiekeroog som ligger i Vadehavet sør i Nordsjøen, har blitt kåret til internasjonale stjerneparker av organisasjonen  International Dark-Sky Association.

Her er mye gjort for å beskytte og bevare den svarte nattehimmelen mot lysforurensning. Med utnevnelsen har Tyskland nå seks stjerneparker. To i Vadehavet og fire andre steder i landet.

Vadethavet er et havområde som legges tørt ved fjære sjø.
Vadehavet (mørk blått) ligger langs kysten av Danmark, Tyskland og Nederland. Illustrasjon Wikimedia

Nattehimmel fylt med blinkende stjerner.

I vår industrialiserte alder har mørk nattehimmel fylt med blinkende stjerner mange steder blitt en mangelvare Derfor jobber International Dark-Sky Association (IDA) for å bevare og beskytte nattehimmelen mot lysforurensning.

Nylig fikk Tyskland to nye stjerneparker, da IDA kalte de to vadehavsøyene, Pellworm og Spiekeroog, som steder som har gjort en spesiell innsats for å beskytte nattehimmelen mot kunstig lys.

“Det er fantastisk å se den pågående innsatsen for å beskytte det nattlige miljøet i dette unike og uberørte naturområdet,” sa IDA -sjef Ruskin Hartley.

 

Solnedang på øya Spiekeroog. Foto Nordseebad Spiekerroog GmbH

Vadehavet er et randhav i den sørlige del av Nordsjøen. Det strekker seg mellom De frisiske øyer og den danske, tyske og nederlandske kysten. Dette 450 kilometer lange, fem til tretti kilometer brede området er grunt og stort sett tørrlagt ved lavvann. Størsteparten av området er av UNESCO erklært som en del av verdensarven.

Betegnelsen stjernepark, er bare gitt til steder som har et naturlig nattlandskap og er opptatt av å bevare det ved å redusere lysforurensning, siden både levende vesener og naturen trenger mørket. Det er også en energibesparelse og dermed en miljøgevinst ved å skru å redusere lysmengden.

Stjernehimmelen kan tiltrekke seg turister

Tyskland har allerede fire offisielle stjerneparker, Westhavelland i Brandenburg, Rhinos Biosphere Reserve i Hessen, Eifel nasjonalpark i Nordrhein-Westfalen og Winklmoosalm i Bayern. I tillegg har byen Fulda status som «stjerneby», mens flere andre områder som Nordsaarland jobber med å bli anerkjent som stjerneparker.

– I vår travle verden søker mange ro i naturen, og hva er mer beroligende for sjelen enn å se på en vakker stjernehimmel? Det er ingen tvil om at de nye stjerneparkene vil ha stor innvirkning på turismen i Pellworm og Spiekeroog,” sier Joelle Janz, turistsjef for Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT) i Norge.

Mange soltimer i Vadehavet

Den nordfrisiske øya Pellworm ligger i Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer nasjonalpark. Øya er bare 37 kvadratkilometer og har cirka tusen bønder. Pellworm er solrik, og hver sjette time skifter Vadehavet mellom flo og fjære. Ved fjære kan du utforske Vadehavet, samle skjell eller lete etter rav. Øya oppleves du best til fots eller på sykkel.

– Når du går av fergen på Pellworm, senkes skuldrene helt automatisk, for her er ro og fred. Innbyggerne på øya har en avslappet holdning som raskt smitter til besøkende, sier Joelle.

Den 28 kilometer lange turen langs diket rundt øya, lar de oppleve øyas skjønnhet. Tar du turen til Norderoogsand, passerer du sandbanker hvor det lever sel.

Ingen øy uten fyr. Siden 1998 har ektepar vært i stand til å gifte seg i Pellworms fyr.

Den grønne bilfrie øya i Vadehavet

Øya Spiekeroog er en del av Niedersächsische Wattenmeer Nasjonalpark. Den er uvanlig grønn og kledd med eike- og furuskog. Den østfrisiske øya ligger mellom øyene Langeoog og Wangerooge og har et areal på litt over 18 kvadratkilometer. Biler er ikke tillatt, og mange gjester kommer for å nyte den friske luften, i tillegg til et spa med velværebehandlinger.

Naturinteresserte pilegrimsreiser til den østlige enden av øya, der Haus Wittbülten nasjonalpark ligger. Her kan du selv se hvordan tidevannet og vinden hele tiden får sandynelandskapet til å endre karakterer. Om sommeren blomstrer de ville rosene i sanddynene, og om høsten lyser oransje havtorn opp i landskapet. Til slutt kan du også ta en ekskursjon til sandbanker for å se på sel, eller du kan nyte et godt måltid på ett av øyas spisesteder.

Spiekeroog er virkelig en oppkomme av gode ting – natur, avslapning, ettertanke og god mat. Med betegnelsen som en stjernepark kan du nå legge den svarte stjernehimmelen til listen, avslutter Joelle.

 

Les også:

Bamberg er øltradisjonenes tyske hjerte

Tyskland styrker posisjonen som kulturelt reisemål

Tyskland er fullt av herlige små byer

Tysk vin på UNESCOs verdensarvliste

 

Spiekeroog
Om du ikke kan oppleve øya Spiekeroog i Vadehavet med bil, så kan du oppleve den fra hesteryggen. Foto Nordseebad Spiekeroog GmbH/ Karlis Kalnins
Hus med stråtak på øya Pellworm.
St. Salvator Kirche und Reethaus, Pellworm, Nordfriesland, Schleswig-Holstein, Deutschland
scroll to top