Opplev søndags morgen på fiskemarkedet i Hamburg

IMG_1079.jpg

Hamburg sitt berømte fiskemarked er åpent fra klokken 05:00 til 10:00 på søndager. Foto Terje Engø

Baguetter med reker, fiskekaker, laks, stekt eller røkt. Fiskehandlere som gjør handel med sjømat til underholdning. Et fiskemarked som er elsket av familier, som gjerne både handler her, og nyter frokosten her. Vi snakker om St. Pauli Fishmarkt i Hamburg.

Hamburg fiskemarked
Start dagen med noe godt å bite i. Foto Terje Engø
Hamburg Fiskemarked
Hi man!, - kaffe? Foto Terje Engø
Kaffebar, Hamburg Fiskemarked
En god kopp kaffe trengs på morgenen. Kaffebarer med både kaffe og litt og bite i finner du mange sted.
Lubeck Air
ANNONSE

Allerede klokken fem åpner markedet. Tusener strømmer til. For mange er det livlige markedet et høydepunkt i løpet av uka. Fiskehandlerne kommer med sine store spesialbygde biler og vogner og viser frem hva de har å by på.

Spennende utvalg på fiskemarkedet i Hamburg

Uer, torsk, makrell, sardiner, uer, krabbe, reker, rødspette, breiflabb, laks, ørret, gjørs, ål og sei. Ferskt, kaldrøkt, varmrøkt og marinert. Her er mye som nordmenn flest spiser lite av. For eksempel røkt ål, gravet makrell og sei.

Mens mange nordmenn ser på sei som en rimelig fisk som smaker litt for mye fisk, elsker tyskerne den. På tysk har den det ærefulle navnet Seelachs – sjølaks.

Selgerne byr frem fat med forskjellig fiskefilet…. Bare 20 euro ropes det. Kundene står i kø. Noen selger fisk ved å auksjonere….straks de har fått samlet nok potensielle kjøpere rundt vognen.

Hollandsk auksjon

Prisen begynner høyt…kanskje på 30 euro. Så ropes det opp en stadig lavere pris, til noe rekker opp handa. Når det er gjort er det for seint for andre på sikre seg fisken. Det gjelder å rekke opp handa før andre. Dette er en form for budgiving som kalles «hollandsk auksjon».

Fiskemarkedet er mye, mye mer enn et fiskemarked. Her selges blomster, både i potter og avskårne. Klær, ost, handtverk, suvenirer og selvfølgelig grønnsaker og frukt.

Fiskemarked, søndag, Hamburg
Det store fiskemarkedet, som er så mye mer enn bare fiskeboder, strekker seg langs kaien nedenfor bydelen St. Pauli. Foto Terje Engø

Blomsterauksjon

Ett sted står en stor lastebil, – bygget om til salgsbod. Frukt fylles i store flettede kurver eller nett lavet av jute. 10 euro for et nett eller en kurv. En må vare være rask skal en få kjøpt, for salget foregår i rasende fart. De to som fyller i kurvene roper høyt for å få oppmerksomhet. Kundene stimler sammen utenfor. Dette er psykologi. Når mange kjøper får det andre til å tro at dette må være en god handel. Kanskje er det en god handel.

Tre flotte orkideer til 20 – 25 euro

På nordenden av markedet er det en stor lastebilvogn hvor det selges potteblomster. En, to og tre flotte orkideer bys til 50 euro. De meste selges ikke før prisen er nede på 20 til 25 euro.

Ved bordene, der det selges baguetter og rundstykker med fisk, er barnefamilier, par og vennegjenger samlet. Søndagsfrokost på markedet er en tradisjon for mange. En opplevelse.

Tidlig opp om du skal på fiskemarkedet i Hamburg

Mange turister lever nok litt for mye om natten til at de er her allerede når det åpner klokken fem. Men det stenger ikke før klokken halv ti. Kommer du en time før stengetid er det fortsatt full fart og topp stemning.

Kjøp deg noe å spise, og stå ved rekkverket ned mot elven – Elbe – og se på livet, mens du nyter en enkel men nydelig frokost. Vil du ha det litt mer livlig, er det bare å spasere rundt på markedet. Mange av selgerne på torget har talent for å underholde.

For mange familier er en tur på markedet ukas opplevelse. Foto Terje Engø
Matjessild
Matjessild spises er noe både ung og gammel setter pris på. foto Terje Engø

Vil du kjøpe noe med deg, er kanskje ikke fisk det mest aktuelle. Men det er mange boder som selger suvenirer og handverksarbeid. Er det ikke lenge til du skal reise hjem til Norge, så er det mye spennende røkt fisk som holder seg om den ligger i kjøleskap på hotellrommet.

Hamburg er kjent blant svært mange nordmenn. Ikke minst som en havneby som norske sjømenn ofte var i. Nattelivet i bydelen St. Pauli, best kjent som Reperbahn var beryktet. Nå er St. Pauli og Reperbahn «temmet». Her er tett med hoteller og gode restauranter, og selvsagt barer, cocktailbarer, diskoteker og andre tilbud til natteløver.

Tekst Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

Hamburg
Her kan du også kjøpe suvenirer. Her spilles det på Hamburg sin historie som sjøfartsnasjon. Foto Terje Engø
Fiskamarkedet i Hamburg
Det er kanskje ikke praktisk å ta med fersk fisk hjem. Men spekt og røkt kjøtt holder seg godt. Foto Terje Engø
Hamburg Fiskemarked
Frokost på fiskemarkedet. Foto Terje Engø

Godt å vite

Åpningstider:

Søndager:

April til oktober  05:00 til 09:30
November til mars: 07:00 til 09:30

Hvordan kommer du dit:

Buss U3 to Landungsbrücken 
Undergrunnsbane S1 and S3 to Reeperbahn. Derfra er det ti minutter å gå ned til markedet.

Les også:

Reis enkelt og direkte fra Bergen med Lübeck Air

Fly til Hamburg

Fra Oslo finnes det flere tilbud, blant annet Norwegian som flyr direkte til Hamburg.

Er du bosatt på Vestlandet er Lübeck Air sine avganger på fredag og mandag å anbefale. Her er mat og drikke på flyet og bagasje inklusiv i prisen. Flyplassen i Lübeck er liten med to gates og effektiv håndtering av bagasje. Toget til Hamburg tar under en time.

Denne artikkelen er produsert i samarbeid Lübeck Air og Den tyske stats turistkontor i Oslo, samt turistmyndighetene i Hamburg.


Klikk på magasinene for å lese:

banner lubeck air
ANNONSE
scroll to top