Opplev flotte fossefall på cruise til Island

IMG_0559.jpg

Godafoss er en av Islands vakreste fosser. Foto Terje Engø

Dra på cruise til Island og opplev noen av Europas vakreste fossefall. De er et resultat av hvordan landet har  formet av stadige vulkanske utbrudd. Lag på lag har lava bygget opp landet, samtidig som voldsomme krefter har laget store sprekker. I tillegg har de enorme ismassene under istiden gravd ut fjorder og daler. 

Mange steder renner elver nedover fjellsidene, som om det var laget terasser, og skapper fossefall på fossefall. Magasinet Reisefot har fått oppleve noen av de mektige og vakre fossefallene på eksursjoner fra  ekspedisjonsskipet MS Seaventure.

MS Seaventure
Dettisfoss på Island
Dettifoss et imponerende fossefall på den nordlige delen av Island. Vannstanden varierer fra 200 til 600 kubikkmeter i sekundet. Foto Richard Dorran
Vakre Gullfoss på Island
Gullfoss er lett tilgjengelig fra vei. Her er det bygget stier for å bevare naturen rundt. Fossen består av to fall. Det ene er 11 meter og det andre 21 meter. Foto Terje Engø

Tusener av fosser

Det finnes ingen sikre tall for hvor mange fosser der finnes på Island. Men en del anslag tilsier at det er rundt titusen fosser hvor vannet fallet loddrett. Så kommer det selvfølgelig an på hvor høyt fallet skal være for å defineres som en foss. Men det er flere tusen fosser med fall på alt fra et par meter eller mer til over tohundre meter.

På cruise til Islands fosser

Da vi seilte inn Seydisfjordur på Islands sørøst-kyst var fossene noe av det en først la merke til. Mange steder fallt de bratt ned i havet fra høye klippekanter av gammel lava. Andre steder kom fossene nedover fjellsidene, gjerne mange fosser etterhverandre. Å dra på cruise til Island for å oppleve fosser var ikke i tankene da vi reiste.

Selandfoss er en foss du kan gå bak
65 meter høye Seljandsfoss kan du gå bak. Foto Taylor Leopold.

Å reise med ekspedisjonsskip, et begrep som gjerne brukes om et lite cruiseskip, garanterer for flotte opplevelser. Men samtidig er det islandske klimaet uforutsigbart.  Solskinn kan i løpet av minutter skifte til overskyet og regn, – og selvfølgelig motsatt. Dra på cruise til Island med Seaventure, og du får oppleve en ny og spennende form for cruise.

Svært mange av lavtrykkene som krysser over Atlanterhavet mot øst, passerer over Island. Men siden Island er en stor øy, ikke et kontinent passerer lavtrykkene som regel raskt.

Det er takket være nedbøren fra de mange lavtrykkene at en stort sett alltid har god vannstand i islandske elver og fosser.

Det er også regnet som gjør at fjellsidene er kledd i irrgrønn vegetasjon om sommeren og i flotte høstlige farger om når det går mot vinter.

Noen islandske fosser er lett tilgjengelige

Ikke alle fosser er like lett tilgjengelig. Det vulkanske landskapet kan mange steder være vanskelig å ta seg frem i. Men til mange fosser er det bygget gode stier, både for å gjøre det lett å gå, men også for å beskytte naturen mot unødvendig slitasje.

Å reise på cruise til Island er en fantastisk måte å få se noen av de flotte fossene. Selvsagt avhengig av vær og vind. Det er ikke alltid mulig å anløpe små havner om værgudene ikke ønsker det.

Haifoss er blant de høyeste fossene på Island
122 meter høye Háifoss ligger nær vulkanen Hekla på Sør-Island. Dette er den fjerde høyeste fossen på Island. Foto Yoad Shejtman

Magasinet Reisefot var stort sett svært heldig med været på vår fantastiske reise som startet i Bremerhaven i Tyskland. Derfra seilte vi direkte til Seydisfjordur, og seilte så rundt Island til Reykjavik.

Innholdsrikt cruise til Island

Langs kysten av Island anløp vi mange tettsteder. Steder de færreste vil rekke over om de skulle kjørt Island rundt med egen bil. Ikke bare for å oppleve fosser, men også flotte fjell, daler, hvalsafari, fuglefjell og for å lære om Islands historie og kultur.

Fra Reykjavik gikk cruiset videre til Færøyene, hvor vi i skrivende stund har kastet loss og satt kursen tilbake mot Bremerhaven.

Ett cruise med fokus på opplevelser på land

Å dra på cruise med et ekspedisjonsskip må ikke sammenlignes med å reise med et stort cruiseskip med flere tusen passasjer. Få passasjerer gir god kontakt med både passasjerer og mannskap. Det er også færre fasiliteter ombord, men desto større fokus på opplevelser i land.

Skogafoss opplever du best nedenfra.
Godafoss er en lett tilgjengelig islandsk foss
Goðafoss er bare 12 meter høy. Men stor vannføring og vakker beliggenhet gjør den til en foss du bør besøke. Er du på cruise til Island og i Akureyri på Islands nordkyst er du bare 20 kilometer fra fossen. Foto Terje Engø

MS Seaventure

Ekspedisjonsskipet har 86 doble lugarer. Skipet ble levert fra verftet til rederiet Frontier Cruises i 1990. Tre år senere ble det kjøpt av tyske Hapag-Lloyd Cruises.

I fjor ble det så overtatt av Scylla AG, et sveitsisk rederi som også eier Viva Cruises.

Skipet er 111,5 meter langt og 18 meter bredt.

Ombord er det 82 lugarer fordelt på fire kategorier. Alle er doble, hvilket betyr at maks antall passasjerer er 164.

To store hovedmotorer, hver med ytelselse på 2247 kW, koblet til hver sin propell, sørger for at skipet seiler trygt selv med stans på en motor.

Rederiet har planer om å bygge et helt nytt ekspedisjonsskip innen få år. Inntil da seiler de med Seaventure som er oppgradert og modernisert flere ganger siden det ble bygget.

 

Fosser over 60 meter

Morsarfoss 227 meter

Glymur 196 meter

Hengifoss 128 meter

Haifoss 122 meter

Granni 101 meter

Dynjandi 100 meter

Rjukandi 93 meter

Foss á Síðu 82 meter

Bjarnafoss 80 meter

 

Fagrifoss 80 meter

Skiptarfoss 80 meter

Þórðarfoss 80 meter

Grundarfoss 70 meter

Systrafoss 69 meter

Seljalandsfoss 65 meter

Skogafoss 62 meter

Irarfoss 60 meter

Kilde: Wikipedia

LES OGSÅ:

På cruise til Island med MS Seaventure

Smaragdgrønne fjellsider i Seydisfjordur

Edle dråper i Boppard

Femstjerners cruise på Rhinen

 

Tekst Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

Viktig

Magasinet Reisefot er med på dette cruiset, invitert av Viva Cruises som har dekket kostnader til flyreise og cruise.

Fjallfoss på Island ligger vakkert til i Arnarfjördur.
Dynjandi, også kjenn som Fjallfoss finner du i Arnarfjörður. Fossen har et fall på hundre meter: Nedenfor er det fem mindre fossefall Háifoss, Úðafoss, Göngufoss, Hundafoss og Bæjarfoss før elva når fjorden. Foto Terje Engø
scroll to top