Øya Hvar i Kroatia er på sitt vakreste når hvitveisen blomstrer i Norge. Lenge før turistene normalt gjør sin entre i juli og august, for å nyte duften av lavendel på den dalmatiske øya, har Hvar stått i blomst. Det er ikke uten grunn at Hva på grunn av sin blomstrende frodighet, ofte kalles for Adriaterhavets Madeira. Vil du oppleve blomsterprakten er Hvar vakrest fra april til juni.
Det er da blomsterprakten er på sitt mest intense. Selv på de tilsynelatende tørre kalksteinsbergene langs sjøen kommer de vakreste blomster ut av sprekker og hull. Under kronene til de lavvokste furuene som dekker store områder av øya er det ikke bare skygge å finne for besøkende nordboere, men også busker dekket med blomster. De store kaktusene blomstrer nå med prydfulle store gule og røde blomster. Men lange sylskarpe kaktusnåler gir sitt nådeløse budskap – ikke plukk oss.
Hvar – en av verdens vakreste
Ikke uten grunn er øya Hvar kåret til en av verdens vakreste øyer flere ganger i kjente internasjonale reisemagasiner. Blomsterprakten er uten tvil en årsak. Selv inne i de pittoreske trange brosteinbelagte gatene i øyas små byer, henger eller står det krukker og urner med blomster. I husene med de vakreste blomstene bor det som oftest en eldre kvinne. De minnes nok tiden da landet var lukket og kommunistisk, og det var lite av det meste, unntatt blomsterprakt.
Lokalbefolkningen har oppdaget skjønnheten som finnes i kontrasten mellom den lysegrå kalksteinen som husene er bygget av, og fargene fra blomster.
På den nesten sju mil lange øya bor det bare rundt 12 000 innbyggere fordelt på 27 landsbyer. Byen med samme navn som øya, Hvar, og Stari Grad, Jelsa og Sacuraj er de største. Hvilken by som er vakrest kommer an på øyet som ser.
Hvar er ikke bare den største byen, men også den som turismen har satt sitt sterkeste preg på.. På den store åpne plassen foran femhundre år gamle renessansekatedralen Sv. Stjepan, kan det i høysesongen være samlet rundt 20 000 mennesker på kveldene. For mange kan det bli i meste laget med trengsel. En god grunn til å reise nå mens øya står i sin vakreste pryd, vil mange si. For når august kommer steker sola hett, og der hvor ingen vanner dør fargeprakten bort.
Valmuer og vindrueranker
Skal du virkelig oppleve øya skal du leie bil. Avstandene er små, men ofte kan det ta tid å ta seg frem. Veiene er de fleste steder gode, men smale. Det er sju mil fra Hvar til Sucuraj på øyas østligste del. Det tar halvannen time å kjøre. Hvis du lar deg friste til å stoppe for å fotografere, på de utallige vakre stedene du passerer, tar det atskillig lenger. Det være seg enger med blomstrende dyprøde valmuer, irrgrønne vindrueranker som klatrer oppover de bratte fjellsidene, eller små vakre landsbyer. Motivene står i kø.
Søndagsbyen Njdelja
Hvor bratt og ufremkommelig det kunne være på Hvar, før moderne teknologi gjorde det lett å bygge veier, beskriver navnet til landsbyen Sveta Nedjelja 12 kilometer øst for Hvar. Navnet betyr rett og slett ”søndag”.
Til denne lille landsbyen, søndagsbyen, kom bønder og fiskere hver søndag. Fra de andre landsbyene som klorer seg fast i fjellsidene, tok de seg fram på små stier i bratte fjellsider og klipper for å gå i kirken på søndag. I Sveta Nedelja troner en vakker katolsk kirke i fjellsiden. Når kirkeklokkene kaller til messe kan det høres mange kilometer borte, og ikke minst langt ut i havet.
Sveta Njedelja ligger nedenfor øyas høyeste fjell
Sveta Njedelja ligger rett nedenfor øyas høyeste fjelltopp Sveti Nikola som er 626 meter høy. For å komme hit må du ta av veien rett etter at du har passert Stari Grad øst for Hvar by. Zavala står det på skiltet der du svinger til høyre i sørlig retning. Du passerer den lille billedskjønne landsbyen Pitve før du kommer til en tunnel med ett kjørefelt. I Pitve bør du stoppe, enten du vil smake på lokal vin eller bare vandre rundt i den vakre steinhusbebyggelsen.
Rundt en kilometer lange tunnelen ovenfor Pitve fører deg ut med havet. Den ender nærmest rett i Adriaterhavet i det de kommer ut. En smal vei med krappe hårnålssvinger tar deg ned fra tunnelen til havet. Nesten nede kan du kan svinge til venstre til Zavala eller fortsette ti kilometer i motsatt retning frem til Sveti Njedelja.
De bratte næringsrike fjellsidene er mange steder dekket med vindrueranker. Av druene herfra produseres rødvinen plavac som mange vinkjennere mener er en av øyas beste. Noen store viner produseres ikke. Til det er det for varmt og jorden for skrinn. Men de har sitt særpreg og bør stå på bordet når et bedre måltid inntas
De bratte fjellsidene er populære blant friklatrere som kommer hit for å fylle blodårene med adrenalin. Mellom Sveta Njedelja og Zavala er det flere små bukter med småsteinete strender hvor det er mulig å bade. Men blåser solgangsbrisen rett mot land, er disse strendene ikke å anbefale for små barn. Da kan Adriaterhavet vise krefter og kaste kraftige dønninger opp mot land.
Hvar er perfekt for badeferie
Er det badeferie som står på programmet har Hvar skuffende få sandstrender. Fortvil ikke. En taxibåt fra havna i Hvar kan ta deg til øya Sveti Klemeni. Turen tar bare tjue minutter og er i seg selv en opplevelse. På Sveti Klemeni er det flere små bukter med små singel på land, men myk fin sand straks vannet når deg til knes. For å komme til den mest populære stranden må du gå en ti minutters tur.
Opp en liten skråning fra havnen, gjennom en frodig furuskog hvor det vokser tett med stor kaktus og ned til stranden på andre siden av øya. Den ligger innerst i en stor vik, hvor du kan veksle mellom å bade og å nyte hva de har å tilby på de tre restaurantene-
Å si nei til mat kan være vanskelig når duften av grillede reker og fisk, hvitløk og krydder kommer sivende fra grillene. Skulle du ikke være sulten kan det gjøre godt å søke skygge under en parasoll sammen med en flaske iskald hvit vin, et glass enda kaldere øl eller simpelthen en god flaske kaldt vann.
Her er det bare å nyte duften av mat, drikke, naturen og havet.
Mange naturiststrender
Skal du ta båt ut på øyene bør du være nøye med å gå på rett båt. Flere går til øya Jerolim som er stedets mest populære nudiststrand. Det finnes flere nudiststrender og campingplasser for nudister. De er alle merket med skilt hvor det står FKK – Fri kroppskultur. De fleste av gjestene er tyskere.
En flott badestrand finnes på nordsiden av byen Vborska. Denne er langrunn, men det er lite sand. Den er dekket med små kalkstein. Disse er av en eler annen grunn alle flate eller ovale og runde i kantene, så det lette å gå på.
Familerestauranter med god mat
En annen vakker strand finner du en halvannen kilometer øst for Hvar havn. Gå langs havnepromenaden. Først kommer du til en liten strand, deretter en stor bukt hvor de lokale fiskerne har sine båter. Forsett så en kilometer til, og en liten, lun og vakker strand åpenbarer seg.
Når du er lei av å bade, snorkle eller å sole deg her, tilbyr to familierestauranter mat. Den første du kommer til inne i bukten har en spennende meny med god sjømat.
Alt laget av ferske råvarer levert av lokale fiskere. Den andre restauranten har en mer kontinental meny med pizza og spagetti.
Rimelig og godt
Sjømat, i første rekke fiskegryter, muslinger, grillet blekksprut, blekksprut salat, grillet fisk og sjøkreps presentert på et utall måter dominerer det lokale kjøkkenet. Men for de som foretrekker kjøttretter er det heller ingen mangelvare. At prisene i tillegg er lave, gjør at du kan flotte deg med god mat når du måtte føle for noe å bite i.
En hovedrett får du en god norsk hundrelapp og oppover på en bedre restaurant. Ønsker du hummer eller sjøkreps er det dyrere, mens en spagettirett eller en filet mignon stort sett ikke koster mer enn en baconpølse og en flaske mineralvann på en norsk bensinstasjon. En karaffel med lokal vin koster heller ikke mer, og et fat med lokal skinke og ost det samme.
En by full av natteliv
Natteliv finnes det rikelig av for den som søker det. Baren Carpe Diem er kjent som samlingssted for jetsettere som ligger i havnen med sine overdådige seilbåter og yachter. Baren har selvfølgelig øyas dyreste og mest forseggjorte cocktailer. Det er nok neppe disse som trekker de luksuriøse yachtene som fyller havnen om sommeren. Det er nok heller stemningen, duften av lavendel og andre blomster, god mat, kort sagt ren skjær nytelse.
Den fantastiske blomstringen på forsommeren kommer dessverre i skyggen av de store duftene åkrene med lavendel som åpenbarer seg i midten av juni. Lavendel høstes og gjøres om til duftene olje som brukes i såpe og i stearinlys, eller planten tørkes og pakkes i små tøyposer.
Det finnes svært få som forlater øyen uten å ha med seg lavendel i en eller annen form. Men nå, på denne tiden av året, er lavendelen fortsatt i knop. Nå vifter valmuene med de røde og oransje kronbladene i havbrisen, løvemunn står ranke og vakre i solen, oppover fjellsidene gror rosmarin vilt, mens bougainvillea fortsatt har vårlige intensitet i sine fargesterke blader.
Les også:
Eikerapen Gjestegard er et eventyr for sjelen
Tekst og foto Terje Engø og Emil Andre R. Engø