Numedalslågen gir deg sommerens adrenalinkick

1B-scaled.jpg

Å rafte er et spennende, friskt adrenalinkick.

Er Numedalslågen Norges beste rafting-elv?  – Absolutt, sier Vojtech Hejtmanek, daglig leder på Dagali Fjellpark raftingssenter. Numedalslågen er nemlig en helt unik elv! Her forteller han hvorfor du skal velge Numedalslågen om du ønsker å rafte.

Annonsørinnhold fra Dagali Fjellpark Raftingsenter

Det er minst fem aspekter som gjør Numedalslågen til Norges fremste raftingsparadis. Det første aspektet er villmarken som omgir den. Den vakre rene naturen, høye fjell og krystallklart vann. I løpet av raftingen nedover elven støter du ikke på verken en by, en bygd eller en motorvei. Du er midtveis mellom Oslo og Bergen, på grensen til Hardangervidda Nasjonalpark.

 

En naturopplevelse på Numedalslågen

Ja, jeg synes det. Det er i hvert fall praktisk. Du trenger ikke å ta med noe å drikke på i raften. Du kan bare drikke rett fra elva. Rafting er først og fremst en friluftsaktivitet, – en naturopplevelse. Fra raften kan du se landskapet fra en helt ny vinkel og du kan besøke steder som du ikke når på en vanlig tur.

Fra elvenivået, når du sitter i raften, fortoner fjellene seg kjempehøye, og bølgene og strykene er ville. Du glemmer alt annet med det samme du hopper i raften og du føler deg liten, men samtidig veldig sterk, som har bekjempet elva. Det gir mestringsfølelse. I raften kan du ikke ha med mobiltelefonen. Det er 90 minutter offline, med helt andre tanker. Det er en umiddelbar og absolutt form for meditasjon, sier Vojtech.

Det høres nesten magisk ut, men er det ikke kaldt?

Jeg kan ikke si at det er varmt. Men når jeg sammenlikner opplevelsen med andre lignende elver som jeg har opplevd, så er vannet ikke spesielt kaldt. Rafting handler om vannføring. Elven må flyte raskt. Ofte er det isbreer som gir en slik sterk vannføring. Og da er det veldig kaldt!

– Numedalslågen starter ikke som en isbre. Det er innsjøer oppe på Hardangervidda som gir vannføring. Der blir vannet litt oppvarmet. I tillegg sørger vi for å gjøre vårt beste for deltakerne, så vi leier ut våtdrakter av neopren som er seks millimeter tykt. De hjelper deg å holde varme mye bedre enn våtdrakter med tre millimeter tykkelse. Dette er det andre aspektet: høy vannføring, men samtidig ikke så kaldt vann.

Numedalslågen ved Dagali kalles ofte for Lille Zambesi

Zambezi, som er en elv i Afrika, er verdenskjent i raftemiljøet. Mannge reiser jorda rundt for å få oppleve de kraftige bølgene og strykene. Men Nordmenn trenger ikke å reise til Afrika. I midten av

 ARTIKKEL FORTSETTER UNDER  VIDEO OG BILDER

Klar for ett kick i ett stryk. Skal noen falle overbord ligger det andre rafter som kan plukke opp.
En er aldri alene i raften på elva. Her følger en i elvekajakk med for å øke sikkerheten.
Numbedalslågen byr å lange flotte stryk. Som skapt for den perfekte raftingopplevelsen.

juni er det spesielle forhold i Numedalslågen. Elvene i Sentral-Europa tilbyr vanligvis halvannen meter høye bølger. Disse bølgene oppleves veldig høye når du sitter i båten. I Zambezifloden og i Numedalsågen i midten av juni er bølgene opptil tre meter høye. 

Er tre meter høye bølger trygt for deltakerne?

Det er trygt. Guidene vet hvordan man skal håndtere bølgene. Selvfølgelig, dette er ikke en opplevelse som passer for en småbarnsfamilie på en søndagstur. Men om det kommer seks voksne gutter eller jenter som har lyst til å oppleve en adrenalinkick, da trener de først med guide. Deretter hopper de i raften, og så må de padle.

Guiden kjenner strykene veldig bra, og velger den rette løypa. Numedalslågen er en trygg elv. I tillegg må vi selvfølgelig sørge for sikkerhet hele tiden. Du får alltid en kajakkpadler med på en slik tur. En båt får aldri lov til å rafte alene.

Numedalslågen både vanskelig og trygg elv

En vanskelig elv trenger ikke å være farlig. Vi anser Numedalslågen som en trygg elv på grunn av at elveleiet er varierende. Det veksles regelmessig mellom flere ville stryk og langsomme rolige bassenger. Du får et adrenalinkick, så setter du farten ned, sjekker mannskapet, alle puster roligere, og så fortsetter du. Vi rafter ikke i stryk hvor vi ikke raskt kan plukke opp noen som måtte falle over bord. Du kan falle ut av båten, og da må vi fiske deg opp igjen med det samme.“

Vanskelighet måles fra 1 til 6

Vanskeligheten på elver rangeres på en skala fra 1 til 6. Flatt vann er grad 1. Numedalslågen rangeres som grad 4 og høyere opp til de vanskeligste gradene. Grad 4, da er det sterk strøm med store stryk og vanskelige passasjer, båten kan gå rundt. Grad 5, da er det ekstremt vanskelig og rafting her anbefales bare for spesielt interesserte med god trening.

Grad 6 er umulig å rafte. Kommersiell rafting i Sentral-Europa arrangeres på grad 3 – 4. I Numedalslågen rafter vi grad 2 til 5. Vi kan arrangere en familietur for barn på åtte år og oppover med grad 2 til 3, en klassisk tur med grad 4 (4+), og ekstrem rafting på grad 4+ (5).

Turer for familier kan vi attpåtil kombinere med klassisk rafting. Det betyr at det kan komme en stor familie på samme tid. En raft er besatt med barn og voksne, som ikke ønsker noe vanskelig. Den andre raften er besatt med de som er eldre og mer eventyrlystne. Båtene flyter sammen, og ved enkelte stryk skiller de lag. Barna tar det rolig til høyre i stryket, og så venter de under kaskaden på den andre raften.

Den går helt i midten av stryket, forsvinner under vannet, så dukker den opp igjen, alle ler og skriker, og det er kjempemorsomt! Barna elsker å se sine fedre skrike, samtidig som de er stolte over at de har klart å bekjempe stryket. Det er virkelig noe for hele familien. Og dette er det tredje unike aspektet: at vi kan kombinere vanskelighetene ifølge kundenes ønsker. “

Vannstand på opptil 300 kubikkmeter per sekund

Vannet flyter så utrolig raskt! Derfor er det også vanskelig for oss å svare på et spørsmål som kundene ofte stiller, nemlig hvor lang er strekningen som man rafter. Vanligvis rafter vi cirka åtte kilometer, avhengig av vannstanden. Om elven flyter raskt, kan det hende vi rafter hele 16 kilometer. Og dette er det fjerde aspektet, at elva er rask. Takket være det med normal vanlige vannstand surfe på bølger.

Surfer på bølger i elven

Bølgesurfing er en uventet opplevelse, som kanskje strider mot sansene dine. Guiden navigerer båten på et helt spesielt sted under stryk og kaskader, hvor båten stopper helt. Vannet renner under båten, men den står gjerne i 5 minutter på det samme stedet.

En opplevelse for barn

Vojtech forteller at bølgesurfing også omfatter familierafting. Men her må han innrømme at det ikke alltid er mulig. Kommer du i august, når det er lite nedbør, er vannføring ikke sterk nok for at noen kan oppleve bølgesurfing. Så om du vil surfe, kom i juni, juli eller september, oppfordrer Vojtech.

På Numedalslågen kan du rafte det største raftete stryket i Europa – Ismarfossen. Det er egentlig ikke et fossefall slik navnet tilsier. Det er en kaskade, hvor man mister seks høydemeter på FORTSETTER UNDER BILDENE

På vei "ned" i vannmassene.
En kan velge om en vil være med på de meste ekstreme opplevelsene.

bare 100-meters elvestrekning. Det høres ikke så vanskelig ut, men det er ekstremt. Vi rafter Ismarfossen bare med de tøffeste gjestene. Det er ingen som tilbyr rafting på et lengre stryk i hele Europa.

Der går vi først ut av båten for å se på stryket. Guiden forklarer hva som må gjøres, og så får du b bestemme om du vil være med nedover stryket. De som synes det ser for tøft ut kan følge elva til fots og komme om bord nedenfor stryket og fortsette turen, forteller Vojtech

Velg riktig raftingsenter

Sikkerhet. Ingenting er viktigere enn det. Men sikkerhet, det er igjen flere aspekter man må overveie. Sikkerhet, den er påvirket av sikkerhetsrutiner. Hva gjør guidene i praksis for å holde deg trygg?

Du må tenke på hvordan du kommer deg dit. Du kan aldri rafte i en sirkel. Du må alltid kjøre et sted, enten før eller etter turen. Ofte tar du en buss. Hvor lang er denne turen? Drar du våt rett etter turen? Rafter du med barn? Hvor lang tid vil de sitte i en buss?

Dette må du aldri glemme å spørre om før du bestiller rafting. Og du må tenke på utstyr. Det er ikke bare rafter, men først og fremst våtdrakter. Er de av god nok kvalitet og tykke nok til å hjelpe deg om du faller i vannet? Ikke minst, er de rene?

– Guider skulle ikke være et problem, for ingen vil våge å drive med kommersiell rafting uten proffer dyktige profesjonelle guider.     

For Dagali Raftingsenter har Covid skapt problemer med å få på plass alle guidene. Normalt kommer en del helt fra fjellandet Nepal. Men i år har dette ikke vært helt enkelt å organisere

– Det har vært mye papirarbeid, tid og ressurser som vi tilbrakte med å få godkjent unntak fra innreiserestriksjoner for nepalere. Men nå er situasjonen i Nepal så vanskelig at det ikke lenger er mulig å invitere guidene til Norge. Heldigvis har vi kunnet invitere flere flinke raftingsguider fra Tsjekkia. De fleste i teamet vårt er derfra.

Dyktige guider er på plass

Totalt er det i sommer fire tsjekkiske guider med lang erfaring med den ville Numedalslågen, og de vil guide de vanskeligste strekningene. Så har vi et par fra Skottland. Også de er erfarne på Numedalslågen. I tillegg har vi nye guider som skal trenes opp, avslutter Vojtech.

 

Dagali Fjellpark Raftingsenter

3580 Geilo

Telefon (+47) 90622675

Epost: booking@dagalifjellpark.no

www.dagalifjellpark.no

Perstulvegen 100
3588 Dagali

booking@dagalifjellpark.no

 

Tekst og bilder til denne artikkelen er levert av Emilie Pilatova/Dagali Fjellpark.

Informasjon om annonsørinnhold her får du ved å kontakte annonser@magasinetreisefot.no

scroll to top