Nan byr på det ekte Thailand

Nan-2.jpg

Nan er frodige fjell og åser, dype daler og byer med flotte templer.

Nan i Nord-Thailand er en by som byr på det ekte Thailand, Det er en provins som har kommet  i skyggen av mer kjente steder som Chiang Mai og Chiang Rai. Nettopp derfor skal du ta turen dit for å oppleve et annerledes Thailand.

Midt gjennom Nandalen renner Nanelven. Langs denne ligger de to viktigste tettstedene, byen Nan og den noe mindre byen Pua. På østsiden av elven reiser det seg høye åser og fjell. Store deler av fjellmassivet er en del av nasjonalparken Doi Phu Kha, – oppkalt etter parkens høyeste fjell, Doi Phu Kha som rager 1980 meter over havet.

Besøk det ekte Thailand

I frodige Nan får du ofte se mengder med vakre sommerfugler.

Over alt skjærer det seg små daler innover mellom fjell og åser. Små landsbyer klamrer seg til åsrygger, eller ha funnet seg en liten flate ikke så alt for langt nede i dalene. For der kan bekker bli til elver når det er regntid.

I landsbyene bor det mennesker som ofte kalles for “hill tribes” i små landsbyer. De lever av å dyrke åssidene, og de representerer en fargerik del av den thailandske kulturen.

Her er det ikke tilrettelagt med turer til og overnattinger i landsbyene, som flere andre steder i Nord-Thailand. Men smil, wai og du vil føle deg velkommen der du stopper.

Den enkleste måten å se denne del av Thailand på er med leiebil. Du kan også ta bussen hit og så finne en “drosje” som vil ta deg på tur. Men det er ikke utbredt med drosjer og du må få hjelp av stedet du bor til å finne en. Avtal alltid pris først. Forklar hvor du vil, og hvor lenge du vil bruke på turen.

De vakre åsene brukes til å dyrke ris, mais, bananer og mye annet.

Kjører du til Bo Kluea er de på det høyeste 1715 meter over havet.

Kjører en innover nasjonalparken kan du på det høyeste komme til 1715 meter over havet. Her er gjerne noen grader kaldere enn nede i dalene. Men med unntak av desember og januar, sjelden så kaldt at en nordboer vil fryse.

Utallige steder kan du kan stoppe for å ta flotte bilder med utsikt over de grønne dalene. Det er heller ikke mangel på steder hvor du kan stoppe for et måltid, en kopp kaffe eller annen drikke. Forvent ikke Biff Stroganoff eller andre europeiske retter. Her er rikelig med gode retter som passer for enhver gane. Thailendere har ofte bare en nudlesuppe midt på dagen. Steder som selger nydelige smakfulle nudlesupper finner du over alt.

 

Produserer salt fra brønner med saltlake

I Bo Klue kan du se hvordan saltet utvinnes fra saltlake.

I en liten dal vil du finne landsbyen Bo Kluea. Navnet betyr «saltbrønner». Her ble det en gang boret etter vann. Langt nede i fjellet traff de på saltvann.

Dette er gammelt salt fra havvann som har blitt konsentrert, og nå er saltlake som inneholder 25 prosent salt. Vannet pumpes opp og saltet skilles ut i store panner med form som en stor wok.

Fra Bo Kluea er det nøyaktig 200 kilometer til både Sør-Kinahavet og Andamanhavet.

En gang har dette området vært en del av ett eller begge disse havområdene. På vestsiden grenser Thailand her mot Myanmar, mens på østsiden ligger Vietnam.

Det er denne beliggenheten mellom flere land som har vært med på å gi den lokale kulturen et særpreg. Selv om alle lærer thailandsk språk i skolen, har de i landsbyene beholdt veldig mye av sine tradisjoner.

 

Nyt en suppe ved elven

Nyt en god fiskesuppe (tom yam phla) med fisk.

Nyt stemningen og et godt måltid nede ved Nanelven. Det gir en smak av det ekte Thailand.

I byene Nan og Pua finner du gode restauranter, og hoteller som selv om de ikke kan påberope seg fem stjerner, er perfekte for den reisende som vil oppleve Nan. Mange er små familiedrevne hoteller hvor de vet å sette pris på sine gjester.

Flere av de flotte templene i provinsen er populære reisemål for thailandske besøkende. For thailendere kalles det å gjøre “tamboon” når en besøker templer for å gi et lite offer. Det er en viktig del av det ekte Thailand.

Tempelet Wat Ming Muang i sentrum av byen Nan er ett av mange flotte templer.

Besøk til templer gir dem bedre karma når de får waiet en Buddha eller gitt noen små gaver til munkene. Utenlandske turister har i liten grad oppdaget denne litt bortgjemte biten av Thailand og de flotte templene som finnes her.

Vil du ha en stemningsfull opplevelse, så nyt en suppe med fisk fra Nangelven, mens elven flyter stille forbi. Den smaker av det ekte Thailand, ikke mat overtilpasset til turisters gane. Fisk vaker, kanskje kommer en fisker i en liten kano forbi, eller noen skaffer dagens fangst med et kastenett.

 

Stor reportasje fra Nan i Magasinet på Reisefot

I første utgave av Magasinet på Reisefot kommer det en stor reportasje fra Nan. Norges nye reisemagasin er gratis, og kan leses på nett eller lastes ned om du vil lese det et sted uten nettforbindelse. Følg med på vår Facebookside, Norsk Reiseforum eller meld deg på vårt nyhetsbrev, så går du ikke glipp av magasinet.

Tekst og foto Terje Engø

Epost: terje@magasinetreisefot.no

scroll to top