Michelinstjerner til lille Slovenia

hisa-franko-red.jpg

Mat er gastronomisk kunst til glede for øyne og mage på Hiso Franco. Bilde Hiso Franco

Slovenia har for første gang fått Michelinstjerner i den røde «matbibelen» til glede for turister med fokus på gastronomi. Hele seks restauranter har fått stjerne, og en av dem har til og med fått to. Perfekt for gastronomer på jakt etter nye matopplevelser.

Det lille alpelandet Slovenia har allerede i flere år markert seg som et spennende matland. En stolt gastronomisk tradisjon har i løpet av de siste årene blitt revitalisert ved hjelp av en rekke bemerkelsesverdige kokketalenter. Ikke minst har den selvlærte kokken Ana Ros, som i 2018 ble kåret til verdens beste kvinnelige mesterkokk hatt stor betydning. Denne utmerkelsen vant hun for sine meritter på restauranten Hisa Franko. Det har skapt mange overskrifter i mediene.

Les også: Ett selskap gir deg gyldig reiseforsikring til utenlandstur

Ambassadør for gastronomi og turisme

Delikatessen knivskjell servert hos Atelje. Foto Atelje.

En nydelig rett fra Hisa Denk som nettopp fikk en Michelinstjerne. Foto Hisa Denk

I fjor ble Ros utnevnt til ambassadør for gastronomisk turisme av FN`s World Tourism Organisation (UNWTO), og nå har den berømte røde matbibelen også fått øynene opp for Slovenia, og ikke minst for Ana Ros og bokstavelig strødd Michelinstjerner over landet.

To Michelinstjerner ble det til slutt for Hisa Franko. Restauranter ligger i fjellandsbyen Kobarid. Da Michelin for et par dager siden, for første gang skulle utdele de ettertraktede stjernene til Slovenia fant seremonien sted digitalt.

 

Ana Ros og Hisa Franko var på forhånd blant favorittene, men det var også stor spenning knyttet til hvilke andre som ville bli belønnet for sin gastronomiske innsats.

Flere andre kokker har, i likhet med Ana Ros, bidratt til å skape oppmerksomhet rundt den gastronomiske kreativiteten i de slovenske landdistriktene. I Vipava-dalen, i den sydlige delen av landet, har kokken Tomaz Kavcic, med sin restaurant Pri Lojzetu, skaffet seg en posisjon som en av landets beste spisesteder. Og i Radovljica bringer Urosa Stefelin gamle slovenske retter fra Gorenjska-regionen til heder og verdighet igjen på Vila Podvin. Begge disse restaurantene fikk hver sin Michelin stjerne.

Det samme gjelder restauranten Hisa Denk, som også ligger landlig til, ikke langt fra den østerrikske grensen. Stjerne ble også tildelt Dam i Nova Gorica, nær Italia, samt Atelje, som ligger i hovedstaden Ljubljana.

Les også: Det finnes trygge land å reise til

Michelinstjerner setter Slovenia på menyen

Ana Ros (til venstre) sikret to stjerner til restauranten Hiso Franko. Foto Slovenian Tourist Board.

«Våre inspektørers valg viser det usedvanlig høye nivået som gjør seg gjeldende på den slovenske kulinariske scene, kreativiteten blant de talentfulle kokkene og den høye kvaliteten på de lokale råvarene. Og selvfølgelig også på kokkenes engasjement i forhold til å oppnå en mer bærekraftig tilgang til gastronomi. Våre inspektører var begeistret over å kunne avsløre de restaurantene som gjør Slovenia til en fascinerende og spennende internasjonal destinasjon som alle matelskere og gastronomiske turister bør oppdage eller gjenoppdage», sier Michelin`s internasjonale direktør, Gwendal Poullennec, i en kommentar til utdelingen.

Slovenia har for ellers kommet ganske bra igjennom korona-krisen. Med en svært tidlig lockdown i mars, fikk man ganske raskt kontroll over viruset, og nå har landet åpnet grensene for stort sett alle europeiske land.

 

Tekst pressemelding fra Slovenian Tourist board

Redigert av Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

scroll to top