Med Viva Cruises på Rhinen langs borger og slott

IMG_5422-scaled-e1713440320133.jpg

Viva Cruises tar deg med på spennende seilaser på Rhinen og andre europeiske vannveier ombord i flotte luksuriøse elvecruiseskip. Foto Tove Randi Rasmussen

Cruise med Viva Cruises er mer enn bare å seile med et luksuriøst skip. Det er et cruise hvor du seiler gjennom landskapet. Seiler du på Rhinen kan du oppleve ikke bare flott landskap og pittoreske byer, men også føle et historisk sus når skipet seiler under fjellsider og klipper hvor det rager store fascinerende slott og borger.

 

Av Terje Engø

Epost: terje@magasinetreisefot.no

Ved elvebredden i Düsseldorf lå elvecruisebåten “Inspire” klar. Den skulle ta oss på et cruise fra Düsseldorf til Koblenz. Ett elvecruise som går gjennom trange daler hvor det borger og flotte slott ligger på rad og rekke, kneisende over elven.

Dette er en reise i historie. Rhinen har vært en viktig transportvei for gods og mennesker i flere tusen år. Det er dokumentert at elven ble brukt som en transportrute allerede i antikken av romerne, og senere av germanske stammer.

I vikingenes kjølvann

Handel og transport på Rhinen fortsatte gjennom middelalderen og opp gjennom tidene, og elven ble en vital handelsrute for byer og regioner langs dens bredder.

Vikingene var også på mange seilaser oppover Rhinen. Noen ganger dreide det seg om handel, andre ganger overfalt og plyndret de klostre, borger, slott og byer og bosettinger langs Rhinen. Ofte tok de med seg fanger som ble holdt som slaver. Vikingene deltok også som leiesoldater i konflikter mellom småkonger og geistlige.

På dekk har du fantastisk utsikt til Rhinens bredder. Noen steder er det små byer, fjellsider kledd i vinranker, og noen steder troner flotte borger og slott over elven. Foto Terje Engø
Magasinet reiste med elvecruisskipet "Inspire". Foto Terje Engø

Siden vikingene herjet, har mange andre kriger fått større plass i folks minne. Nå er vikingene velkomne som gjester.

Det var først dampbåter ble bygget 1800-tallet at Rhinen virkelig ble en effektiv transportvei. Dampbåtene revolusjonerte elvetrafikken, og muliggjorde en rask og pålitelig frakt av varer og passasjerer over lange strekninger.

En viktig transportåre

Fortsatt er Rhinen en viktig transportåre i Europa, og i dag brukes den til å frakte alt fra gods og korn til turister som ønsker å oppleve elvens naturskjønnhet og historiske attraksjoner gjennom elvecruise og fergeturer.

Lektere, lasteskip, tankbåter, containerskip og andre kommersielle skip frakter årlig 200 millioner tonn gods på elven. I tillegg fraktes det millioner av mennesker. De heldige er som oss, som nyter seilasen i luksuriøse omgivelser på et moderne elvecruiseskip.

Elvecruise er å nyte livet

Det er tidlig kveld når vi kaster loss. Tidlig kveld tilbringes i en av restaurantene hvor det serveres en eksklusiv buffet. Deretter er det gjerne noen timer i baren hvor det er levende musikk og stemning. Her serveres det bobler, cocktails, vin, brennevin og øl. Om bord på skipene til Viva Cruises er dette inklusiv, med unntak av noen få dyre merker. Det er rederiets tanke at gjestene skal kunne nyte livet uten hele tiden å dra kortet.

 

Kølnerdomen er et mektig skue

På natten står vi opp for å få et glimt av den opplyste majestetiske Kølnerdomen. Den er et mektig skue, nesten som en drøm i natten.

Deretter er det noen timer på ryggen i en god seng, før det venter mange timer på dekk for å få med oss synet av slott og borger. Vi har nok lettere for å vite hvor vi er i våre tider, enn det vikingene hadde. En kikk på mobilen og karter avslører hvor vi er, og hva den enkelte borgen heter.

Vikingene er en del av historien

I byen Boppard, som også har i sin tid har hatt besøk av både vikinger og romere, er det omvisning i byen med vinsmaking som en del av turen. For hvert lite stopp og vit med informasjon fra guiden, hører det med prøvesmaking av en ny lokal vin.

Flotte landskap

Et cruise på Rhinen må oppleves. Det er en reise i både gammel og moderne historie, og en reise gjennom flotte landskap. Mange steder klatrer vindrueåkere oppover bratte fjellsider. Andre steder ligger det pittoreske små byer nede ved elvebredden.

Ovenfor byene og tettstedene ligger det ofte borger og slott. Herfra ble elven voktet slik at toll kunne innkasseres fra de som benyttet Rhinen til å frakte gods. Eller de som holdt vakt kunne varsle om det var soldater eller røvere som kom seilende.

Fortsetter under annonse

flotte borger og slott du ser på et cruise på Rhinen

Nedenfor er en presentasjon av noen av noen av de mange borgene og slottene du kan oppleve på et elvecruise med Viva Cruises på Rhinen

Noen av borgene og slottene kan besøkes om skipet ligger til kai i nærheten. Andre får du se fra cruiseskipet, – gjerne mens du nyter en god vin… gjerne en tysk riesling fra vinmarkene langs elven.

Stolzenfels Slott

Foto Terje Engø

Slottet Stolzenfels, ble opprinnelig bygget på 1200-tallet som et festningsverk for å kontrollere skipstrafikken på elven. Gjennom århundrene gjennomgikk det flere ombygninger og ble til slutt omgjort til et overdådig slott i nygotisk under restaureringer på 1800-tallet.

En av de mest betydningsfulle periodene i Stolzenfels’ historie var under regimet til den prøyssiske kongen Friedrich Wilhelm IV, som i 1823 begynte en omfattende restaurering og omdanning av slottet. Det ble nøye gjenoppbygd for å gjenskape sin tidligere prakt, og det ble til slutt et symbol på romantisk nasjonalisme i Tyskland.

Stolzenfels er åpent for besøkende og tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år. Du kan utforske de utsmykkede rommene, de praktfulle hagene og nyte en fantastisk utsikt over Rhinen.

Marksburg Slott

Foto Ruth Peterkin, Dreamstime

Marksburg slott, ruver over Rhinen. Slottet er bygget på 1100-tallet, og det er det eneste langs Rhinen som har overlevd uendretsiden det ble bygget.

Slottet har en karakteristisk middelaldersk stil, med tykke steinmurer, tårn og en øvre forsvarsmur. Denne forsvarsmuren er utformet som et brystvern med rektangulære utsparinger som opprinnelig ble brukt som skyteskår. Det fungerte som et strategisk punkt for å kontrollere skipstrafikken og beskytte handelsruten på Rhinen.

Marksburg slott er åpent for besøkende, og de kan utforske ulike deler av slottet på guidede turer hvor en får se restaurerte rom, inkludert riddersalen, våpenkammeret og kjøkkenet.At utsikten utover Rhinen er fantastisk, trengs vel ikke en gang å nevnes.

Borgen Katz

Foto Vac, Dreamstime

Borgen Katz ble opprinnelig bygget på 1300-tallet som en del av en serie festninger langs Rhinen. Det primære formålet var å beskytte handelsruten og innkreve toll fra båtene.

Den karakteristiske stilen til Burg Katz er middelaldersk, med tykke steinmurer, tårn som vitner om borgens forsvarsfunksjon. I tillegg til sin strategiske betydning, var borgen også et maktsenter for den lokale adelen.

Burg Katz er delvis restaurert og åpent for besøkende. Noen deler av borgen er fortsatt i ruiner.Ett besøk her gir også en fantastisk mulighet til å nyte den fantastiske utsikten over Rhinen.

Drachenburg Slott

Foto Terje Engø

Drachenburg slott, ligger majestetisk på en høyde over Rhindalen. Slottet er et praktfullt eksempel på tysk neo-gotisk arkitektur.

Slottet ble bygget mellom 1882 og 1884 av den rike finansmannen Baron Stephan von Sarter. Inspirasjonen kom fra de romantiske slottene i Loiredalen i Frankrike.

Drachenburg slott ble opprinnelig bygget som en privat bolig for baronen, men senere ble det brukt som en samlingsplass for kunst og kultur.

første verdenskrig ble slottet skadet, men det ble restaurert og åpnet for publikum på 1970-tallet.

Arenfels Slott

Foto Terje Engø

Slottet Arenfels, er et symbol på tysk middelalderarkitektur og romantisk estetikk. Dets historie strekker seg tilbake til det 12. århundre, da det først ble bygget som en festning for å beskytte handelen på Rhinen. Opprinnelig eide det forskjellige adelsfamilier før det er ødelagt og gjenoppbygd flere ganger gjennom århundrene.

I det 19. århundre ble slottet kjøpt av den prøyssisk prinsen, Friedrich Wilhelm IV, som gjennomførte omfattende restaureringer og omdannet det til en romantisk residens i neogotisk stil. Disse renoveringene har forvandlet Arenfels til det eventyrlige vakre slottet det er i dag.

Slottet Rheinfels

Foto Prillfoto, Dreamstime

Slottet Reinfels rager stolt over Rhindalen. det er et eksempel på festningsarkitektur fra middelalderen. Det ble bygget på 1300-tallet. Opprinnelig ble det t som en bygget som en festning for å beskytte handelfartøyene på Rhinen, og kontrollere at fartøyene betalte toll.

Slottet Reinfels er bygget med massive steinmurer, tårn og kanonstillinger. Gjennom århundrene gjennomgikk slottet flere utvidelser og ombygninger.

Slottet er åpent for besøkende som kan vandre gjennom de velbevarte rommene, inkludert våpenkammeret, riddersalen og kapellet, og ikke minst dan de nyte den fantastiske utsikten over Rhinen fra slottets murer.

Rheinsteinborgen

Foto Xantana, Dreamstime

Slottet Rheinstein, er majestetisk plassert ved bredden av Rhinen. Opprinnelig er  det bygget på 1300-tallet. Siden er slottet bygget på og renovert flere ganger. Det ble opprinnelig bygget, som i likheten med mange andre slott og borger langs Rhinen, for å kontrollere trafikken på Rhinen og beskytte området mot fiender.

Slottet ble restaurert på 1800-tallet i en romantisk gotisk stil under ledelse av den prøyssiske kongen Friedrich Wilhelm IV.

Slottet er åpent for besøkende som kan vandre gjennom de velbevarte rommene, inkludert riddersalen, våpenkammeret og slottskapellet.

Reichensteinborgen

Foto Leonid Andronov, Dreamstime

Slottet Reichenstein  er et imponerende eksempel på middelaldersk festningsarkitektur. Bygget på 1100-tallet, har slottet  som ble bygget som en festning for å kontrollere skipstrafikken på Rhinen , senere blitt omgjort til et residensslott for lokal adel.

Gjennom århundrene er slottet bygget om flere ganger,  og det er utvidet og forbedret.

Slottet Reichenstein er åpent for besøkende. Et besøk her gir en unik mulighet til å utforske slottets fascinerende historie og arkitektur. 

Borgen Maus

Foto Dudlajzov, Dreamstime

Slottet Maus, er en av mange borger som opprinnelig er bygget som festninger.  Slottet ble bygget på 1300-tallet av erkebiskopen av Trier, og det fungerte som en del av en serie festninger langs Rhinen som skulle beskytte trafikken på elva, og selvsagt sørge for at det kom inn toll fra båtene som seilte på elven.

Burg Maus har middelalderske stil, med massive steinmurer, tårn med skyteskår. Slottet har også i forbindelse med ombygninger blitt påvirket av renessansearkitektur.

Slottet er åpent for besøkende.  

 

Borgen Thurant

Foto Kari Ahlers, Dreamstime

Borgen Thurant ligger vakkert til ovenfor marker med vinranker. Nedenfor borgen ligger den lille byen Alken ved bredden til Mosel. Vi nenver denne siden Mosel er en sideelv til Rhinen. Borgen ble bygget på 1200-tallet av erkebiskopen av Trier som ett av flere han fikk bygget som del av en serie festninger langs Rhinen, for å kontrollere handelsruten og beskytte området.

Slottet har gjennomgått en rekke restaureringer og ombygninger gjennom århundrene. På 1500-tallet ble en del av slottet bygget om i renessansestil.

Deler av borgen Thurant er åpent for besøkende, Som mange andre borger, ligger de ovenfor jernbanenelinjen som går langs Rhinen. Det er derfor relativt enkelt å besøke både denne og mange andre borger.

Sooneckborgen

Foto Jaahn Lieb, Dreamstime

Stolt beliggende ved Rhinen finner en slottet Sooneck. Byggingen av slottet begynte på 1200-tallet. Rollen var da å være en av mange festninger som skulle beskytte båtene som seilte på Rhinen, og  beskytte regionen mot fiendtlige angrep.

Slottet utstråler en karakteristisk middelaldersk stil med massive steinmurer og tårn.

Gjennom århundrene har slottet gjennomgått mange restaureringer og ombygninger, inkludert en større rekonstruksjon på 1800-tallet.

Slottet er åpent for besøkende, som får en unik opplevelse av slottets  fascinerende historie og arkitektur.

Festningen Ehrenbreitstein

Foto Radarman70, Dreamstime

Festningen Ehrenbreitstein, en imponerende massiv festning som ruver over Rhinen.

Dette er eh relatvit ny festning. Byggingen startet i det 16-århundre,  som en del av erkebiskopen Trier sin forsvarsstrategi.

Festningen er senere utvidet og forsterket . Den har spilt en viktig rolle i flere militære konflikter, inkludert Napoleonskrigene.

På 1800-tallet ble festningen modernisert og omgjort til et imponerende militært anlegg i neogotisk stil under ledelse av prøyssiske ingeniører.

Nå er Ehrenbreitstein åpen for besøkende. Selve festningen kan utforskes, festningens museum og de mange kulturelle utstillinger, konserter og andre arrangementer som finner sted her.

Foto Viva Cruises

Viva har et cruise som passer alle

VIVA Cruises er ett relativt nytt cruiserederi. Men de er en del av et konsern som har flere tiårs erfaring med cruise på Europas elver.  De er tilbyr en cruiseopplevelse som ikke ligner noen annen, designet for å berike, inspirere og fornye.

Viva Cruises har sju skip med kapasitet på 88 til 192 passasjerer. Flere av skipene er nesten helt nye, og to nybygg, «Doro Mirante» og «Viva Enjoy» blir en del av flåten i år.

Langs de store elvene Donau, Elben, Mosel, Rhinen, Rhône, Seinen og Main-Donau-kanalen og Østersjøen kan gjestene besøke små vakre billedskjønne landsbyer og pulserende metropoler langs elvenes bredder.

Det arrangeres cruise med fokus på krim og thrillere hvor kjente forfattere deltar. På wellness-cruise kan du nyte massasje og sauna når du ikke deltar i opplevelser på land. På LGTB-cruise kan du knytte nye vennskap, og på Nyttårscruise kan du oppleve imponerende fyrverkeri over Rhinen. Før jul er det mange cruise hvor du besøker kjente julemarkeder. Det er mange flere cruise med temaer som kan friste mange. Kanskje et cruise med besøk til vingårder for å smake og lære om mange av Europas kjente viner?

Du finner mer om de utallige cruisene her: Viva Cruises

Sponset innhold

Magasinet Reisefot har produsert denne artikkelen i forbindelse med en reise med med levecruisskipet “Inspire” sponset av Viva Cruises.

Selskapet Viva Cruises har ikke stilt krav om innhold i artiklene vi skriver fra denne turen. De har heller ikke ytret ønsker om hva som skal vektlegges.

Innholdet er i tråd med Magasinet Reisefot sine etiske retningslinjer for uavhengighet når det produseres redaksjonelt innhold fra sponsede turer eller arrangementer.

scroll to top