Med fiskestang i kofferten

FISK-2-scaled.jpg

Ha en fiskestang i kofferten. Det er gøy og spennende å fiske hvor enn du er i verden. Mens noen liker å slikke sol hele dagen, foretrekker noen å se hva som skjuler seg i sjøen. Derfor har jeg ofte en fiskestang i kofferten. I varme hav skjuler det seg underlige, spennende, nydelige og noen ganger farlige og giftige fisker.

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet for avisen Åsane Tidende da vår journalist var 15 år gammel. Den er oppdatert, og full av gode råd enten er voksen eller ung og gjerne vil prøve fiskelykken på ferieturer.

 

Denne Middelhavsfisken, fisket i Tyrkia, vet jeg ikke navnet på. Men tennene forteller at her bør en passe seg.
Mudderkrabbe i Malaysia
Denne mudderkrabben ble fanget med bare hendene, uten fiskestang, ved en mangrovesump på øya Pulau Tuba i Malaysia. Den ble spist noen timer senere.

Fisker du på sandbunn får du fisk som har farge som gjør at den går i ett med bunnen. Fisker du i overflaten er fiskene blanke med skjær av grønt og blått. Og fisker du på korallrev eller i på steinet bunn kan fiskene ha alle regnbuens farger.

Krokodillenålfisk

Det er ettermiddag, og flo.  Jeg står like nedenfor en strandkafe på den thailandske øya Koh Lipe. To ganger har noen lange fisker tatt på agnet. Begge ganger har de skåret over senen i løpet av sekunder. Jeg har fortsatt noen få agnfisk igjen. Nå lager jeg en fortom av tykt 0,6 millimeter sene. Agn er små sardiner som jeg har fanget når større fisk har jaget dem nesten opp på land. Min fiskestang klarer å vippe agnet langt nok ut.

Denne gang skal jeg ha en av disse torpedoene som svømmer helt oppe i overflaten med voldsom fart. De skjærer gjennom sardinstimene så fiskene spruter i panikk bortover havflaten. Og de har to ganger kuttet av senen min.

Angriper med voldsom fart

Jeg speider etter torpedofiskene. Som regel kommer de svømmende sakte mot stimene, før de helt plutselig svømmer med voldsom fart når de angriper. Jeg kaster ut, et par meter foran fisken. Den hugger til i løpet av sekunder. Det hyler i snella når snøret når jeg gir et bestemt tilslag. Fisken sitter, – nå spørs det om fortommen er holder.

Fem-ti minutter senere har jeg fått min første krokodillenålefisk. Den er neppe mer enn kiloen, og en snau meter lang. Men de kan bli to-tre meter lange og veie nesten ti kilo. Denne er nok passe stor for min redskap. Ett minne som gjør det verdt å ta med en fiskestang i kofferten.

Jeg gir den til han som driver kafeen ovenfor der jeg fisker. Fisken er god å spise, – så han smiler bredt.

En fiskestang som passer

En fiskestang, en snelle og en krok – er alt du trenger. Hvis du har fisket i Norge kan du fiske i utlandet. Ofte ser en bilder fra hvor turister poserer med sverdfisk eller tunfisk på flere hundre kilo, eller med store rovfisker med fryktinngytende utseende. Glem dette med mindre du er villig til å bruke tusenvis av kroner på noen timers fiske. Det er små sjanser for å ende opp med slike trofefisker som du ser på bilder. Å leie store cabincruisere for å dorge er for de proffe. Fiske og få fisk kan du likevel gjøre uten at det går utover feriebudsjettet.

Kulefisk og maller

Piren stikker over hundre meter utover. Strømmen er sterk og det er bare et par meter dypt på flo sjø. Fisk er her mye av. Men den er vanskelig å få når det fjærer eller flør. Men straks tidevannet snur, er det en snau time hvor det biter i ett.

Piren jeg står på, er på den lille malaysiske øya Pulau Tuba. Her er det det dårlig med turister, men godt om fisk. Av en lokal fisker har jeg kjøpt en håndfull reker og litt akkar. Begge deler er perfekt agn. Å ha med en fiskestang gir ferien en ny dimensjon.

Straks den strie strømmen gir seg begynner eventyret. Ingen kjempefisker, men merkelige fisker helt ulike de som svømmer i fjordene hjemme i Norge. Bananfisker med en liten tynn munn som gjør at jeg må bruke veldig små kroker og ikke søkke. Når jeg bruker søkke, er det maller som biter på. De har et mye mer beskrivende navn på engelsk – «kattefisk». De har følehorn fremme på hodet.

Krokodillehårnålfisk, Thailand
Krokodillenålfisken skar av snøret flere ganger, før jeg klarte å få en opp.

Et par kulefisk blir det også. De blåser seg opp for å se fryktinngytende ut. Men det er litt sent å skremme meg når de først er kommet på land.

Vær forsiktig

Selv om de fleste fisker er ufarlige og kan spises, så bør en være forsiktig. Mallene har giftige pigger. Blir du stukket kan det være veldig smertefullt. Piggene sitter både på ryggfinnen og brystfinnene.

Kulefiskene har tenner som kaniner, og de kan bite av en fing like lett som en kanin biter en bit av en gulrot. I tillegg har den giftige kjertler som gjør at den er livsfarlig å spise. Det er stort sett bare i Japan at fisken spises. Der har de som tilbereder fisken flere års opplæring.

Viktig å planlegge

Planlegger du en tur til utlandet er det viktig å sjekke lokale regler. I de fleste land er lovlig for turister å fiske. Men i noen er det påbudt med fisketillatelse, både for lokale og turister. I Tyrkia risikerer du flere hundre kroner i bot om du fisker uten.

Prisen for en tillatelse varierer med hvor og hva du skal fiske, og hvor lenge den skal gjelde. Spør gjerne lokale fiskere om du kan være med ut når han skal fiske. Det er enklere, – og han trenger garantert pengene du er gir ham som takk.

I Australia og mange andre land er det «bag limits» for fisk som tas på fiskestang eller håndsnøre. Det betyr at du bare har lov til å fiske et bestemt antall av en fiskeart per dag. Blir du tatt med flere enn begrensningen sier, vanker det ofte solide bøter.

Maller kan gi smertefulle stikk
Maller finnes i både saltvann og ferskvann over store deler av verden. De fleste har skjulte giftige pigger på brystfinner og ryggfinne. Stikker er smertefulle.

Det er også fiskeslag som er fredet hele eller deler av året. Det er også viktig å sjekke om det er lov å fiske om du beveger deg i nasjonalparker og fredningsområder. Der kan det noen steder være ulovlig å bære på en fiskestang.

Nettet er det beste stedet om du skal finne informasjon om fisket i landet. Ulike nettforum, artikler og videoer på nettsteder som Youtube kan være et bra sted og starte.

Les også:

Den vakre sjørøverbyen Malakka

Thailandsk sjømat på sitt beste får du i Cha-am

Oasen Siwa i Egypt er en fascinerende opplevelse

Kulefisk
Kulefisk kan bite av deg fingen, og den er dødelig giftig om du spiser den.
Denne vakre lille flekkede korallgrouperen fikk jeg på en meters dyp på Koh Lipe.
En søt liten grouper fra Andamansjøen. For liten til å spise, - så bare ta ut kroken forsiktigog slippe den.
Papegøyefisk, Hurghada, Egypt
En vakker tofarget papegøyefisk fisket i Rødehavet. Denne fisken er nydelig å spise.

Agn på fiskemarkedet

Det viktig å sørge for at du har agn. Reker, blekksprut og sardiner er overlegent best de fleste steder. Jeg har ikke fisket noe sted uten at dette har gitt fisk. Skulle du ikke finne et fiskemarked eller supermarked hvor du kan kjøpe agn, – så kan du forsøke å finne småkrabber, eremittkrepser og strandsnegler. Det funker som oftest bra.

Skitt fiske – men pass deg for pigger og skarpe tenner!

fisker med reker
Av denne fiskeren fikk jeg kjøpe reker til agn på øya Pulau Tuba. Reker er lett å kaste ut med fiskestang.

Noen gode råd for fiskeferien

Det finnes mye bra utstyr som fungerer bra på tur. Teleskopstenger som skyves sammen går bra. Men enda bedre er en fiskestang som består av fire eller fem deler. De koster litt mer, men er mye sterkere og har bedre «aksjon» når du kaster.

Kjøp gjerne en snelle med to spoler. Så kan du ha to tykkelser snøre, for eksempel 0,25 og 0,35 millimeter, – alt etter hva du fisker etter. Ett rikt utvalg av små krok, søkker og noen sluk, – og du har det meste. Men husk også et par meter med tykt snøre til fortom. Tropisk og subtropisk rovfisk har ofte sylskarpe tenner.

Ser du lokale som fisker. Sjekk hva de bruker. Bli ikke overrasket om de fisker med brød. Det er mange fisker som liker brød. Og det får du lett tak i de fleste steder.

Når du har en fangst som du gjerne vil ha på grillen, så spør en lokal restaurant om de kan tilberede fangsten for deg. Mot litt betaling får du som oftest fangsten tilberedt.

Tekst Emil Andre R. Engø og Terje Engø

Foto Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

Klikk på magasinene for å lese

scroll to top