KOMMENTAR: La ikke Putin kue reiselysten

P4020200.jpg

Det markeres utenfor den russiske ambassaden og stort sett over alt i Latvia. Foto Terje Engø

Mange land opplever at Putin kuer reiselysten. Turister kansellerer bestillinger. De som skulle ut og reise, frykter hva som blir det neste despoten Putin gjør for å utvide Russlands maktsfære. Vi skal ikke frykte. Vi skal vise at vi ikke frykter. Det kan vi ved å reise.

Spesielt i landene som omgir Russland, som de baltiske statene Latvia, Estland og Litauen og Polen, har pandemien blitt avløst av en ny brutal krise.

Disse landene, som alle har store russiske minoriteter, og hvor de i mange år har levd sammen i fred, har russiske turister vært viktige for turistindustrien.

Nå er grensene til Russland stengt. Russiske turister var en stor andel av turistene som ga arbeid til titusener av mennesker.

Nordmenn har lange tradisjoner med å reise til disse landene på ferie, – spesielt i weekender på grunn av kort flytid.

La oss ikke kue av Putin

Det er nå det er viktig å fortsette å reise. Vi skal ikke la oss kue av en despot som skaper hat over grensene i Europa. En som raserer drømmen om fred, og påfører millioner av mennesker i Ukraina, og i eget land, grusomme lidelse.

Artikkel fortsetter nedenfor bilde:

Russisk ambassade, Riga
Markeringene foran den russiske ambassaden i Riga foregår kontinuerlig. Foto Terje Engø

Putin vil bli borte

Tiden vil komme da krigen tar slutt. Tiden vil komme da Putin er borte. Vi vet ikke hva et regimeskifte i Russland vil bety. Vi kan gå fra vondt til verre, men også få et regime som igjen vil bygge broer og bygge fred.

Men vi vet at vi i Europa må stå sammen, forent mot ondskapen. Veien til å bygge nye broer til Russland vil bli lang. Men evig hat er ingen løsning.

Å reise er å gi støtte

Når Ukraina skal bygges opp får resten av Europa et stort ansvar for å hjelpe til. Inntil da, kan vi gjøre noe ved å legge igjen noe av vårt reisebudsjett i landene som nå bærer den største byrden i form av kostnaden ved å ta imot flyktninger, og tapte inntekter fra reiseliv. Ikke istedenfor å gi til støtte til Ukraina, men i tillegg.

Frihet kan ikke måles i bensinpris

Mens vi i Norge er opptatt av prisen på bensin, diesel og strøm, er det ikke dette det protesteres mot i Russlands naboland. I Latvia, som Magasinet på Reisefot, nylig besøkte er det norske priser på drivstoff og elektrisitet.

Kjøpekraften til befolkningen i Latvia  er mellom en fjerdedel og en tredjedel av den norske.

Latviere vi snakket med, bekymret seg mindre for energipriser, men mer for faren for at Putin skulle få lyst på å ta makten her også.

Dette banneret henger på en nabobygning til den russiske ambassaden i Riga. Det symboliserer godt hvilket syn latviere flest har på Putin. Foto Terje Engø

Reis i solidaritet

Landene ved Østersjøen er ikke alene om å trenge våre «feriepenger». Men de er så nære at de er et naturlig reisemål for en helg.

I protest mot Putin, og i solidaritet med de nå frie tidligere Sovjet-statene langs Østersjøen, oppfordrer vi våre lesere til å legge en weekend til ett eller flere av disse landene. Reis gjerne til sol og varme eller til Lofoten for å oppleve vårt fantastiske land. Men sett av en lang weekend eller to til å besøke land som trenger besøk. Du vil få flotte ferieopplevelser, … og du vil støtte opp om kampen mot Putin.

NB. Denne kommentaren er skrevet av Terje Engø, og uttrykker meningene til Magasinet Reisefot. Når vi nå tar klar avstand fra Putins handlinger og de som støtter ham, vet vi at det kan gjøre vanskelig for oss å besøke i Russland i fremtiden. Det er en ørliten pris å betale for å vise vår avsky overfor invasjonen i Ukraina. Reiselivspresse må også noen ganger ta et politisk standpunkt.

Støtte til Ukraina vises over alt i Riga. Dette er fra kaffebaren Kalve i Riga hvor de ukrainske fargene er markert på veggen. Foto Terje Engø
scroll to top