Jerusalem sitt fargerike marked Mahane Yehude

Jerusalem-1-scaled.jpg

Markedet Mahane Yehude er et møte med Israels kulturelle smeltedigel.

Markedet Mahane Yehuda i Jerusalem er en smeltedigel av Midtøstens farger, smaker og lukter. Frukt, grønnsaker, oliven, linser, bønner og selvsagt småkakene baklava. Ett sted du ikke må gå glipp av om du er så heldig å besøke Jerusalem.

Jerusalem er en sammensatt by med innvandrere fra store deler av verden. Disse har tatt med seg lokale mattradisjoner. På markedet Mahene Yehuda viser dette igjen i mangfoldet..

Vi kjenner alle til israelske jaffaappelsiner. Disse appelsinene satte Israel på kartet, også i Norge. Nydelige appelsiner, fulle av solens sødme og rike aroma.

Med juice laget av granateple i den ene hånden, og kamera i den andre, vandrer jeg fra fruktavdelingen mot de indre deler av markedet som ligger under tak. Her kjennes duften av shawarma, hummus og kebab.

Jeg fristes raskt til en liten pause på en av de mange små kafeene. Småkaker – baklava som de heter, laget av pistasjnøtter og dynket i honning tilfredsstiller lysten på noe søtt.

 

Kjøp deg en pose med solsikkefrø. De brukes både i mat og som snacks i Jerusalem.
Immanuel jobber selger deg gjerne noen nydelige jaffaappelsiner, bananer og epler, eller annen frukt.

Rundt meg er det masse liv. Selv om markedet etter hvert har blitt en attraksjon for de mange besøkende, er det mest av alt et sted hvor de lokale handler ferske råvarer, eller kommer for å ta en øl og en matbit under tak.

Mahane Yehuda er kaotisk og spennende. Selgere roper ut sine tilbud. De forsøker å overgå hverandre når de roper. Hver kunde, hvert salg teller.

Her er ortodokse jødene med sine særegne drakter, hatter og fletter, eldre damer og menn med trillebager, arabere i tradisjonelle klær og forretningsfolk kledd i flotte dresser fra europeiske motehus. Her er turister i shorts og unge backpackere med rastafletter, for ikke å glemme utlendinger på pilegrimsreise til Israel.

Tar du først turen til Jerusalem, så bør et besøk til markedet Mahane Yehude settes på listen over ting gjøre. Her får du oppleve en smeltedigels av mennesker og tradisjoner, og du får ikke minst et bilde av det komplekse og sammensatte landet Israel.

 

Les også:

Dødehavet hvor det – døde er vakkert 

 

Tekst og foto Emil Andre R. Engø

scroll to top