I oppdagerens kjølvann til Kerala

dileep-m-rv5ddI1WyCw-unsplash.jpg

Du kan leie din egen rislekter. Noen er utstyrt med luksuriøse lugarer og du får med din egen kokk. Foto Dileep M

Kerala er høye fosser, dype jungler, ville elefanter, spennende hindufestivaler, fjell, vakre sandstrender med palmer som rasler i vinden. Fersk hummer, gigantiske krabber og reker, – og «special tea» når du vil kose seg. Har du lyst til å oppleve noe av beste India har å tilby? Da gjør du som oppdageren Vasco da Gama gjorde i 1498, reiser til Kerala.

Fossefallene Chalakudyelven i Athirappilly 65 kilometer nordøst for Kochi kalles ofte for Indias Niagara.
St. Francis-kirken i Kochi er en av mange katolske kirker.
Noen av de kinesiske fiskenett på Fort Kochi Beach ble gitt som gave til kongen i Kochi av en kinesisk keiser på 1500-tallet.

Magasinet Reisefot er i Kochi, en av flere store byer i den indiske delstaten Kerala. For historieinteresserte, kanskje best kjent som Malabarkysten. Utenfor ligger Lakkadivhavet, havområdet mellom øygruppene Lakkadivene, Maldivene, Sri Lanka og det indiske fastland. Klimaet er fuktig, med korte kraftige regnskyll og voldsomme tropiske tordenvær. Det er også lange perioder med stekende sol og temperaturer godt over tretti grader.

Kinesiske fiskenett

Ute i elvemunningen står rager enorme kinesiske fiskenett mot himmelen. Fiskemetoden stammer fra Kina og brukes over hele Asia. I Kerala finnes noen av verdens største. Enorme håver som senkes ned i vannet, – og når fangsten samles over nettet, løftes de opp av store trebukker. Fangsten er reker, fisk, krabbe, – og noen ganger blekksprut.

Flere av fiskenettene som står langs Fort Kochi stranden ble gitt som gave, av den kinesiske keiseren Kubalagi, til kongen av Kochi på det 1500-tallet. Mer enn hundre slike nett ble gitt i gave, – men de fleste av disse er borte nå. Likevel er noen så godt vedlikeholdt at de fortsatt brukes til fiske.

 

leoparder. Athirappilly-fossene er de største fossene i India, og blir på folkemunne kalt for Indias Niagara.

Stedet er like flott å besøke enten du bare vil dit på dagstur, eller overnatte. Det er mange steder som tilbyr rimelige bungalower.

Kaotisk mylder

Selve Kochi by er, som indiske byer flest, et kaotisk mylder av mennesker, biler, motoriserte rickshaws og motorsykler. Byen har gjennom historien både vært underlagt Portugal, Nederland og Storbritannia. Allerede for over 600 år siden var Kochi en stor handelsby. Arabere, nederlendere, portugisere og kinesere kom med sine skuter for å handle sort pepper, kardemomme og andre krydder.

Katolsk dominans

Fortsatt blomstrer Kochi. Byen har Indias laveste analfabetisme. Langt over 90 prosent av befolkningen kan lese og skrive. Den internasjonale handelen og tid som koloni har satt sitt preg på den religiøse sammensetningen i 

 

Kerala har forbindelser til Bergen

Kochi er en by med nære forbindelser til Bergen. Mange av fiskerne i byen, og ellers i delstaten Kerala, har hørt om Bergen. Det var herfra forskere kom og hjalp til med å bygge opp delstatens fiskeindustri. Den gir i dag gir arbeid til 1,1 millioner mennesker. Fra 1952 til 1972 samarbeidet forskere fra Bergen med indiske myndigheter. Sammen la de grunnlaget for en moderne indisk fiskerinæring, og ikke minst den livskraftige fiskeriindustrien i Kerala.

Indias Niagara finner du i Kerala

Kochi er et flott utgangspunkt, enten du vil besøke store fossefall, se ville elefanter, aper eller andre dyr langs Chalakudyelven i Athirappilly, 65 kilometer nordøst for Kochi. Er du virkelig heldig kan det også hende du får se både tigere og ¨’

På lokale restauranter spiser du deg godt mett for 25 kroner. Selv om inderne bruker hendene, får du som utlending bestikk om du måtte ønske.
Flotte palmekledde strender finner du både nord og sør for Kochi.
Pass deg for Jesus. Om alt annet går sakte, så burde bussjåførene har sertifikat for flypiloter.
Vann finnes over alt. Her forsøker en fisker å skaffe seg fangst i vannveiene som kalles for «backwaters».

befolkningen. I delstaten Kerala er 54 prosent hinduer, 24 prosent muslimer og 19 prosent kristne, – i hovedsak katolikker. I Kochi er andelen katolikker enda høyere enn ellers i delstaten.

Det er ikke noen del av året hvor det ikke er store religiøse festivaler og høytider som feires. Og som mange steder, hvor befolkningen er delt i ulike religiøse grupper, er det viktig å ta vare på sin identitet. Ser du på de fargerike lastebilene ser de også hvilken religion eieren har. Det samme avslører navnet på fiskebåtene.

Pass deg for Jesus og andre busser

Mye tyder på at katolikker er dominerer som eiere av lokalbusser. Jesus, Joseph og andre kjente bibelske skikkelser  inkarnert i buss raser gjennom landsbyene i høy hastighet. Det er bare snakk om å komme seg ut av veien raskest mulig. Når hornet lyder har du sekunder på deg før bussen farer forbi.

Det er ikke bare den religiøse sammensetningen som er spesiell i Kerala. Politisk har området hatt et veldig sterkt kommunistparti. Det er også en rekke utbrytergrupper som står bak flere kommunistpartier med svært små forskjeller i ideologisk grunnlag. Dette setter sitt preg på politiske plakater og flagg som sees over alt. Kommunistpartiet har fortsatt cubanske Fidel Castro som sitt ideal.

Flotte hoteller i alle prisklasser

For turister finnes det flotte femstjerners hoteller som Taj Mahal, og utallige små turisthoteller og gjestehus. Restauranter finnes stort sett over alt. Mange er som ellers i India, restauranter som bare serverer vegetarisk mat.

Special tea ala Kerala

En kald øl gjør godt når termometeret bikker 35 grader og ikke noe vindpust kjennes. Forvent ikke at alle restauranter serverer alkohol. I hvert fall ikke offisielt. Og husk er det flere dager i måneden hvor det ikke er lovl å servere alkohol. Men en løsning finnes. Spør etter «special tea». Servitøren ser seg rundt, – og er det ingen myndighetsperson å se, så får du snart en tekopp og en tekanne fylt med øl. Dette er også slik øl serveres på turistrestauranter uten alkohollisens.

Ønsker du å finne en flott strand finnes de beste utenfor byen. Dra sydover eller nordover og du finner fantastiske strender. Her er ikke tett med turister, slik du vil oppleve mange steder i delstaten Goa lengre nord. Her er det heller mange mysende øyne ser med forundring på turister som bader.

Takk nei til toddy

Blir du stoppet og invitert til et skur for å drikke kallu – også kalt toddy, – så forklar høflig at du ikke drikker alkohol. Spør om de ikke har en cola eller annet mineralvann. Kallu lages av gjæret sevje fra palmer. Den hvite melkeaktige sevjen gjærer bare i kort tid før den drikkes. Hvor sterk drikken er varierer med hvor lenge den har blitt gjæret. Veldig ofte er forholdene kallu lages under, slik at en skal ha veldig sterk mage for å tåle bakterieblandingen i drikken.

Leie din egen rislekter

Søker du ro og fred, – kan du leie deg en ombygget rislekter. Dette er flotte trebåter som før ble brukt til å frakte ris på vannveiene som ofte kalles fra «backwaters». Her kan du velge rimelige båter hvor du selv tar med mat og drikke og drar på noen timers tur. Eller du kan for en norsk tusenlapp eller mer per døgn, leie en lekter som er ombygget til et lite luksuriøst hotell.

Fra dekket kan du se livet langs breddene. Samtidig serveres du nydelig indisk mat og nyter kald drikke. Selv om Kochi er en av Indias mest moderne byer, har folkelivet langs vannveiene neppe endret seg så veldig mye siden Vasco da Gama var her før deg.

De tradisjonelle fiskebåtene kalles for «kettuvallom». De har mye til felles med norske vikingskip.
En tur langs Chalakudyelven er også en mulighet til å se ville dyr. Skulle du ikke være så heldig å få se en tiger eller elefant, så hilses du alltid velkommen av store flokker med aper.
En pyntet lastebil. Studerer en dekorasjonene ser en også hvilken religion eieren tilhører.
Religiøse festivaler og høytider setter sitt preg på multireligiøse Kochi. Her er en hinduprest i ett av de utallige hindutemplene.
scroll to top