I Nakhon Si Thammarat kan du oppleve rosa delfiner

Nakhon-1-scaled.jpg

Utenfor Nakhon si Thammarat kan du oppleve sjeldne rosa delfiner.

 

Skulle du plutselig se en rosa delfin, når du er ute på havet utenfor Nakhon si Thammarat på østkysten av Sør-Thailand, er det ingen grunn til uro. Det skyldes ikke at du var i baren kvelden før.

Hua Thanom-stranden
Hua Thanom-stranden er en av de flotteste i Khanom.

Vi kjører gjennom rismarker mellom jungelkledde fjell, ned mot mangroveskogen hvor en båt venter. Vi er i den thailandske provinsen Nakhon Si Thammarat, ett sted turister flest ikke reiser.

Her i Khanom i Nakhon Si Thammarat finner du vakre, nesten folketomme strender og vakkert frodig fjellandskap. Utenfor kysten av byen Khanom lever den unike rosa delfinen som jeg forhåpentligvis snart skal få se.

Ved bryggekanten venter guiden og båtføreren i longtailbåten, – langhalebåten oversatt til norsk, eller «reua haang yao» på thailandsk. En smart løsning hvor propellen står på en lang aksling og kan løftes opp av vannet. Det er en fordel for ofte fester vannhyacinter seg til propellen. Men da løftes den opp og skipsføreren gir gass. Borte er de grønne plantene som flyter på vannet.

 

De rosa delfinene som ikke alltid er rosa, ble raskt trygge på båten og kom nærmere og nærmere. Det finnes 150 av disse delfinene i Khanom.
nakhon si thammarat
På utkikk etter delfiner.
Delfinene er kanskje litt skeptiske, men kommer veldig nært båten.
De rosa delfinene som ikke alltid er rosa, ble raskt trygge på båten og kom nærmere og nærmere. Det finnes 150 av disse delfinene i Khanom.

Litt bortenfor oss, står en forvitret statue av en delfin. Det er en rosa delfin, selve symbolet på Khanom. Landskapet rundt bryggen er frodig med høyreiste fjell på alle kanter. Ute i havet skimter jeg i det fjerne, det mer kjente reisemålet, øya Koh Samui.

Det lever rundt 150 rosa delfiner her i området. Det er forsket lite på denne delfinarten. Men en antar at det er en underart av hvit kinesisk delfin.

Dyp mangroveskog i Nakhon si Thammarat

Båten glir hurtig gjennom et sund før vi kommer ut i en stor bukt. Her skal delfinene ofte holde til i store flokker. Den tykke mangroven rundt bukten gir beskyttelse til delfinkalvene, og områder hvor voksne delfiner kan jakte etter føde.

Det er ingen delfiner å se til ute i bukten. Men en lar seg beta av det vakre landskapet, med klipper, strender og øyer så langt øyet kan se. I vannkanten vokser det tett mangrove. Den strekker seg lang innover og er en viktig gyteplass og oppvekstplass for fiskeyngel, krabber og andre marine organismer.

Min første tanke er at det vil bli vanskelig å se rosa delfiner i det grumsete brakkvannet utenfor mangroven.

Plutselig sakker båten farten ned. Guiden skuler mot den sterke solen, før han entusiastisk peker mot en liten øy ute i bukten.

 – Se, der er de, sier han. Alle i båten snur seg, men ingen får øye på dem. De har allerede dukket ned under vann igjen. Det var en mor med kalver, forteller han.

Vi kjører sakte nærmere der guiden så delfinene. Vi er stille, for delfiner kan være vare for lyder. Et par ganger hører vi delfinens karakteristiske blåselyder i det de kommer opp for å trekke luft, uten at vi ser dem.

Dansende delfiner

Så, opp av vannet kommer en voksen delfin, bare noen få meter fra båten. Jeg er være heldig om jeg får bilder av delfinene. Det handler om sekunder hver gang de er oppe i vannflaten.

Etter en stund ser vi flere delfiner. Med jevne mellomrom kommer de opp til overflaten for å puste. Noen danser raskt bortover vannflaten. Rosa delfiner, selve symbolet på Khanom. Vel, helt rosa er de ikke. Det er de unge kalvene som er rosa, ikke de voksne delfinene.

Etter en liten stund forsvinner de ut mot dypere vann. Jeg er heldig som har fått se disse nesten mytiske dyrene i det fri, ikke innesperret i bassenger. I tillegg er dette en sjelden delfin som har tilpasset seg det grumsete mangrovevannet ved å endre farge. Det er en unik opplevelse.

Jeg skulle gjerne tilbragt mer tid ved Khanoms dype mangrover, studert det rike dyrelivet. Men når delfinene har blitt lei av å se på oss og trekker seg unna, er det på tide vise respekt som gjest og gjøre det samme.

 

Les også:

Phu Pha Thoep er en thailandsk nasjonalpark som utfordrer fantasien

Thailands skjulte strandperle

Tekst og foto Emil Andre R. Engø

Magasinet Reisefot besøkte Nakhon Si Thammarat i forbindelse med en tur arrangert og sponset av Norwegian, Thailand Tourism Authorithy, hotellet Baan Thong Ching, resortene Les Pes Villa og Aava Resort and Spa.

 

Det thailandske kjøkkenet er kjent for god smak, sterk chili og flotte farger.
Suppen tom yam gung, en syrlig rekesupe er verdenskjent. Den smaker aller best når den spises i Thailand.
De lokale fiskebåtene sørger for fantastisk fersk sjømat.

Fakta Nakhon Si Thammarat

Provinsen Nakhon Si Thammarat ligger på Thailands sørlige østkyst. Utenfor kysten ligger kjente reisemål som Koh Samui og Koh Phangan.

Den største byen i provinsen, som går under samme navn, er provinsens kulturelle hovedsted. Her finner du en spennende kulturmiks hvor thai møter malay. I byen finner du det vakre tempelet Wat Phra Mahathat som er vel verdt et besøk.

Byen Khanom, kjent for sine rosa delfiner, finner du litt ord for Nakhon Si Thammarat. Du bør også besøke fossefallene Samet Chun, Hua Thanom-stranden og markedet i Khanoms havn.

 

Du er velkommen til å besøke de mange templene. Men kle deg riktig og vis respekt.
scroll to top