I eventyrlige Grand Bazaar i Istanbul er det 4000 butikker

Grand-1-scaled.jpg

Du kan bruke en dag, to eller tre i Grand Bazaar uten å se alt spennende bazaaren har å tilby.

 

Grand Bazaar i Istanbul er et møte med liv, farger, mønstre, glitrende gull, duftende krydder og ofte overivrige selgere.

Du går ikke lei her. I hver korridor, rundt hvert hjørne, skjuler det seg noe nytt i det enorme orientalske markedet.

 

I Grand Bazaar handler både lokalbefolkning og turister.
Gran bazaar, Istanbul
Det meste av gullet som selges er 18 karat.

Istanbul er en smeltedigel med mennesker fra ulike deler av Tyrkia og landene rundt. Her finner du et område for enhver smak, fra store shoppinggater i det moderne Istikal, til konservative nabolag i Kadıköy, verdensarvområdet Sultanahmet, til koselige avslappede Beyoglu. Men det er ett sted i byen, Magasinet Reisefot sine medarbeidere, de fleste ganger de besøker byen, alltid avlegger et besøk. Det er Grand Bazaar, den verdenskjente basaren, møteplassen og markedet, som ligger i nabolaget Mehalle.

90 millioner besøker Grand Bazaar i Istanbul

Det er alltid liv og røre, alltid, overalt. Basaren er et sammensurium av ulike små boder, butikker, håndverkerverksteder og cafeer. Her kan du finne det meste, tenkelige og utenkelige til salgs. Dette er et av stedene du drar for å oppleve det ekte tyrkiske i Istanbul. Det er selvsagt en turistfelle, men like fullt elsket av tyrkere.

Grand Bazar er en av byens desidert største attraksjoner. De fleste besøkende er likevel tyrkere. Det anslås det at basaren besøkes av 250.000 til 400.000 mennesker daglig. I 2014 besøkte flere folk Grand Bazaar enn Eiffeltårnet i Paris, Colosseum i Roma og Times Square i New York. Over 90 millioner fant veien inn i de trange smugene i basaren hvor de første handlene ble gjort i år 1455.

Du kan vandre rundt i timevis uten å bli lei. Det tar sin tid, selv du bare vil se en brøkdel av basarens over 4000 butikker. Grand Basar blir regnet som verdens eldste marked under tak. Det er få byer i verden som kan måle seg med den historiske viktighet Istanbul har, både politisk, økonomisk og religiøst. Metropolen som ligger på grensen mellom Asia og Europa, har alltid vært i sentrum for handel mellom Europa og Asia.

Vikingene fant veien til Istanbul

Selv vikingene fant veien til byen de kalte Miklagard. Så stor var byen, at de istedenfor å plyndre, spilte på lag med keiseren. Vikinghøvdingen Harald Hardråde (1015 – 1066) var leder for keiserens garde som besto av vikinger.

Byen er også kjent som Bysants og Konstantinopel. Her har vært bosetting i sju tusen år, mens historien til selve byen begynner 6 – 700 år før Kristus.

Det er det blandingen av det orientalske og yrende folkelivet som gjør at så mange fascineres av dette markedet. I flere hundre år har dette vært et sted hvor folk handler det meste de trenger i sitt daglige liv.

Flotte håndlagede lamper er kjekt å ha med hjem.
Grand bazaar
Messingfat med religiøse inskripsjoner er populært blant muslimske kunder.
Turkish Delight er deilig og noe du bør kjøpe med hjem. Du får den gode konfekten på Grand Bazaar i Istanbul.
Flotte urner i keramikk eller porselen er kanskje ikke det lureste å stappe i kofferten etter en handletur på Grand Bazaar i Istanbul.

Kanskje mest av alt, er og har bazaaren vært en møteplass. Et sted hvor en sosialiserer over en kopp te, og hvor eldre menn møtes over et slag backgammon, eller kvinner rusler i små grupper og ser på alt de så gjerne skulle hatt råd til å kjøpe.

Ekte og uekte varer

Fargene som slår mot en straks en er innenfor, er sterke, typisk tyrkiske. Vegger og tak er preget av tidens tann. Noen steder er det vinduer i taket hvor lyset strømmer inn. I butikkene bugner er det krydder, turkish delight, keramikk i form av fat, kopper, skåler og dekorative gjenstander. Her er klær i skinn og de fleste materialer som er å oppdrive.

Unge par rusler rundt og ser på gullet som er utstilt i vinduene til gullsmedene. Turister lar seg forføre til å kjøpe lamper, keramikksuvenirer som forteller at de har vært i Grand Bazaar Istanbul, og pashminaskjerf som skal være laget av ekte kasmir-ull. Merkene med Made in Kina er fjernet. Her som på alle markeder får en kjøpe både ekte og uekte varer.

Alle ønsker å selge. Stopper du ett øyeblikk, vil selgerne ha deg inn i butikken. Mange føler da at noe må de kjøpe.

Det lureste er å svare på oppfordringene om å komme inn i butikkene med ett smil. Dette er ikke et striglet moderne kjøpesenter. Dette er folkeliv, skuespill og underholdning samtidig som det er levebrødet til tusener.

Kunsten å prute

Jeg beveger mot en av hovedkorridorene i basaren. Her er de fleste butikkene fulle av juggel, suvenirer og billige produkter fra Asia. Inniblant finnes det godbiter.

Skulle du bestemme deg for å kjøpe noe, er det en ting som gjelder; pruting, pruting og mere pruting.

En selger spør meg, – hvor er du fra, spør han. En av mange standardfraser for å få i gang en samtale. Norge svarer jeg lavmælt. Ansiktet hans lyser opp.

Grand bazaar
Vil du ha en litt mer avansert kebab, en shish kebab, så får du den grillet på kull.

«God dag, Martin Linnes, John Carew», bryter han ut. Begge norske fotballspillere som har spilt eller spiller i en av Istanbuls fotballklubber. Jeg nikker smilende. Han har fanget meg. I neste øyeblikk vil han selge meg en fotballdrakt. Nummer 14 – fotballaget Galatasarays nordmann – Martin Linnes. Dette må vel slå an hos en nordmann? Jeg takker høflig nei og går videre, for så å bli stoppet av nye selgere. Du kommer ikke unna dette her.

Ingenting koster det selgerne forlanger. Det er det første du må lære deg før du åpner lommeboken. Alt kan og skal prutes på. Dersom du ikke pruter, blir du mest sannsynlig lurt til å betale alt for mye.

Klarer du å prute ned prisen, så er fortsatt muligheten stor for at du betaler for mye. Dette er en sport for selgerne, og den holdningen bør du også ha hvis du skal kjøpe noe. Og tenk som så,…. er du fornøyd med prisen så har du gjort et godt kjøp.

Hvorfor ikke la føttene slappe av litt i det ikoniske i te- og kaffehuset Sark Kahvesi.
En ekte kebab fyller godt i magen.

Tyrkiske matopplevelser

Et besøk i Grand Bazaar er også en mulighet til en kulinarisk smakebit av Tyrkia. Her er drøssevis med restauranter, cafeer og gatekjøkkener. Mat er en del av opplevelsen i basaren.

Sett deg ned på en enkel cafe ved en av de travle korridorene, bestill tyrkisk kaffe og et lett måltid. Gjerne den tyrkiske klassikeren adana kebab. Slapp av, se på menneskene.  Gutter som løper med te og kaffe til de mange butikkene, selgere som forsøker å overtale kunder, besøkende fra hele verden i alle slags fargerike klær.

Skal vi anbefale ett sted er det kafeen Sark Kahvesi. Navnet betyr «orientalsk kaffe», og det er et ekte tyrkisk kaffe- og tehus. Her kan du sitte ved vinduet, hvile slitne føtter og samle krefter med du nyter mat og drikke. Stedet bærer preg av tidens tann. Det kunne vært hentet ut av en gammel film. Noen steder er det gamle tegninger på veggene, andre steder flasser den gule innrøykte malingen av og vitner om en tid da det var lov å røyke over alt.

Orientalske sanseinntrykk

Grand Basar er lite forandret siden basaren ble etablert for snart 600 år siden under sultan Mehmed II. Bygningene er mye de samme. De keramiske flisene med mosaikk som pynter vegger og fasader er kanskje skiftet ut, men stilen er beholdt. Folkelivet er beholdt, og fortsatt handler det hele om kjøp og salg.

Dagen har vært lang og solen utenfor basaren har gått ned når jeg kommer ut i gatene. Kveldsbønnen, kalt Maghrib, begynner, og bønner ropes fra moskéenes minareter. Like ved basaren ligger den kjente Nuruosmaniye-moskéen som sørger for at selgerne kan høre bønneropene selv inne i basarens korridorer. 

For meg er en hektisk dag full av inntrykk for alle sanser snart slutt. En god middag, et glass med nydelig tyrkisk vin, … det er ingen tvil om at selv vikingene nok fant nytelse i å handle i Miklagard.

 

 

Les også:

Steder du må besøke i Tyrkia

Ti gode restauranter i Istanbul

Tekst og foto: Terje Engø og Emil Andre R. Engø

Epost: terje@magasinetreisefot.no

Fakta Istanbul

Land: Tyrkia

Innbyggere i byen: 15 millioner

Språk: Tyrkisk

Valuta: Tyrkiske lire

Fly

Turkish Airlines og Pegasus flyr direkte til Istanbul hele året fra Oslo. En rekke andre tilbyr billetter via europeiske flyplasser. Pris i lavsesong fra 1000 kroner tur/retur. I fferieperioder er prisene en del høyere.

Hotell

Istanbul har et stort utvalg av hoteller i alle prisklasser. Dyrest er normalt bydelen Sulthanamet hvor mange av byens severdigheter ligger. Litt utenfor de mest populære områdene er prisene lave for svært gode hoteller.

The First Ottoman Suites

Særegent hotell med interiør inspirert av ottomansk stil. Hotellet ligger rett utenfor Sulthanamet. Du får rom her fra 400,- kroner natten.

Great Fortune Hotel & Spa

Spahotell i gangavstand til severdigheter som Topkapipalasset og Den blå moské. Store og luftige rom og spaanlegg med tyrkisk hamambad. Fra 700,- kroner natten.

Parfyme, lokalt produsert er mer populært enn kjente franske merker.

A

A

 

 

 

Klikk på magasinene for å lese:

 
scroll to top