I fotsporene til The Beatles på Reeperbahn

IMG_6511.jpg

Beatles har satt sitt preg på Reeperbahn.

Reeperbahn i Tyskland var der The Beatles fikk et navn. Den gang var Reeperbahn både kjent og beryktet. Det siste, kanskje mest fra den tiden at det var et samlingssted for sjøfolk. Færre kjenner til at The Beatles gjorde sitt gjennombrudd på Reeperbahn i Hamburg.

I det beryktede St. Pauli-kvartalet fikk de pur unge Beatles medlemmene erfaring med å spille foran publikum. I timevis alle dager i uken, til den lyse morgen perfeksjonerte de sitt gitarspill og sine sangprestasjoner.

Indra Club, Reeperbahn
Her på Indra Club startet The Beatles sin karriere i Hamburg.

John Lennon har uttalt; «Jeg ble født i Liverpool – men vokste opp i Hamburg». Her fikk de sin læretid og grunnlaget ble lagt for å bli verdensberømte.

Tidlig om morgenen 17. august 1960 ankom The Beatles det beryktete området St. Pauli – den gang et tøft område med prostituerte, strippere, transvestitter og hardbarkede kriminelle som ikke nølte å trekke våpen ved den minste uenighet.

Det var også et beryktet red light område, viden kjent blant de mange sjøfolkene som kom til Hamburg. 

Thomas Schmidt
Thomas Schmidt er musiker, entertainer og guide samtidig.
Turen starter på Beatles-Plaz like ved inngangen til Herbertstrasse, også kjent som "Grosse Freiheit".
Denne oppslagstavlen forteller at The Beatles fortsatt har en sentral plass i det som skjer på Reeperbahn.

Bandmedlemmene hadde overbevist sine familier om å få reise fra Liverpool. George Harrison var kun 17 år, og eldstemann Paul McCartney var bare 21 år når de kom til Reeperbanen første gang.

Kummerlige boforhold

Guiden vår, Thomas Schmidt, venter på oss på Beatles-Platz like ved inngangen til gaten Grosse Freiheit. Her starter vi en tur, hvor vi får lære om Reeperbanen og det eventyrlig spennende livet, The Beatles levde her i begynnelsen av sin musikalske karriere.

De fem ulike turene The Beatles hadde til Hamburg ble etter hvert fullspekket med spillejobber og livserfaring. Mer enn noen kan Thomas bandets tyske historie og sanger. Han får oss til å leve seg inn i The Beatles eventyrlige øyeblikk med både god kunnskap og hans sangglede.

Med glimt i øyet og stor entusiasme synger han låter fra The Beatles repertoar. Han og tre andre har etablert bandet med navnet St. Pauli Beatles. Det er verdens eneste Beatles band som hyller og spiller Beatles sine låter fra stedet der de startet sin karriere.

Ikke alle likte at de reiste

McCartneys far, Jim McCartney ville ikke at hans sønn skulle reise til Hamburg. Han visste at St. Pauli-kvartalet ikke var den beste påvirkning han kunne ønske for sønnen. Men han ga omsider etter. 

Mimi Smith, tanten til John Lennon, var også motvillig til å la ham dra til Hamburg. Hun ville han skulle fortsette studiene. Lennon overbeviste henne med å overdrive hva de skulle få betalt.

Den første tiden i Hamburg bodde de på Bambi Kino – en gammel, nedsarvet kino, like ved dametoalettet. ‘

Hver morgen våknet de av at kinoshowet hadde begynt, og av damer som gjorde sitt fornødne på toalettet. De måtte bruke vann fra toalettene til vasking og barbering. Det var en kummerlig tid som brynet de unge musikerne.

De tjente 100 pund i uken, og det var tross alt mer enn de fikk betalt hjemme i Liverpool. Harrison uttalte at de fikk sin læretid i Hamburg.

Bandet spilte i timevis fra morgen til kveld på Indra Club og på Kaiserkeller. Hver sang varte i tjue minutter og hadde tjue soloer i seg. De fikk etter hvert rikelig erfaring med å spille foran publikum. Kveld etter kveld spilte de og perfeksjonerte sin spillestil.

Ingen dans på roser

Alt var likevel ikke idyll. Da bandet skiftet til å spille i Top Ten Club, hvor de ble tilbudt mer penger og et bedre sted å sove, brøt de kontrakten med sin forrige manager Koschmider.

John Lennon
Dette ikoniske bildet ble tatt av John Lennon i 1961.
The Beatles
Døra hvor det ikoniske bildet av John Lennon ble tatt finnes fortsatt. Her har mange tusen besøkende posert.
Star Club, Reeperbahn
Star Club var det siste stedet The Beatles opptrådte i Hamburg. Det er nå bare et minnesmerke tilbake etter at bygningen brant i 1987.

Han ble så snurt at han rapporterte Harrison til politiet for å ha jobbet under lovlig aldersgrense og det resulterte i at han ble deportert til Liverpool.

Da noen av bandmedlemmene dro tilbake til Bambi Kino for å pakke sine eiendeler tok de hevn. De spikret opp et gammelt kondom på veggen og satte fyr på det for å få lyst opp rommet for å se hva de pakket. Samme manager anmeldte dem for brannstiftelse. Paul McCartney tilbrakte tre timer på politistasjonen og ble så deportert hjem til Liverpool. John Lennon fikk også sin arbeidstillatelse inndratt.

I Hamburg ble de også introdusert til narkotiske stoffer. For å holde ut seine kvelder med spilling tok de Preludin eller «prellies», tyske slankepiller som gav de energi til å holde seg våken. Når kelnerne så at de holdt på å sovne fikk de tablettene for å klare å prestere.

Ringo Starr ble trommis

Da Harrison fylte 18 år ble immigrasjonsproblemene løst, og bandmedlemmene kunne reise tilbake til Hamburg. Selv om de fremdeles bodde kummerlig, og vasket egne skjorter og sokker i kaldt vann, trivdes de. Kanskje ukjent for mange, men det var i Hamburg The Beatles etablerte kontakt med Ringo Starr, som ble trommeslager i bandet i november 1962.  

The Beatles ble mer og mer kjent i Hamburg, og den første innspillingen som ble utgitt var singelen «My Bonnie». Den ble spilt inn i Hamburg med Tony Sheridan. Bandet ble hans backinggruppe. «My Bonnie» kom på de vesttyske hitlistene under navnet «Tony Sheridan and The Beat Brothers». Skifte av navn hadde bandmedlemmene godtatt siden det ble laget en plate. Thomas tar frem gitaren sin og synger «My Bonnie» for oss. Vi nynner med og koser oss.

Bilder av The Beatles over alt

St. Pauli kvartalet på Reperbanen er stolt over at det er her The Beatles startet sin karriere. Enhver bar eller spisested, med respekt for seg selv, har bilder av bandet på veggen. Beatles-Platz er oppkalt etter bandet og ble etablert i 2008, hvor Reperbanen og Grosse Freitheit gatene møtes. Her er fire stålskulpturer laget av bandmedlemmene, et kjennemerke som besegler bandets historie i Hamburg.

Tekst og foto Tove Randi Rasmussen

Denne artikkelen er produsert i samarbeid Lübeck Air og Den tyske stats turistkontor i Oslo, samt turistmyndighetene i Hamburg.

 

Fly til Hamburg

Fra Oslo finnes det flere tilbud, blant annet Norwegian som flyr direkte til Hamburg.

Er du bosatt på Vestlandet er Lübeck Air sine avganger på fredag og mandag å anbefale. Her er mat og drikke på flyet og bagasje inklusiv i prisen. Flyplassen i Lübeck er liten med to gates og effektiv håndtering av bagasje. Toget til Hamburg tar under en time.

Ett sted å bo

Magasinet Reisefot bodde på Renaissance Hamburg Hotel Ett flott med perfekt beliggenhet i forhold til St. Pauli, shoppingmuligheter, restauranter, elven Elbe og ikke minst det berømte fiskemarkedet hver søndag morgen.

 

Flotte, moderne rom med et lyst og stort bad.
Renaissance Hamburg Hotel
Frokostebuffeten var delikat og svært rikholdig.
scroll to top