Hurtigtest for Covid-19 vil gjøre reising enklere

IMG_0960-scaled.jpg

Lufthansa tilbyr testing på to flyplasser. Nå vurderer Air Canada et lignende tilbud.

En hurtigtest for Covid-19 er nå nesten klar for bruk. Mange land har innført testing ved ankomst om en ikke kan dokumentere en test som er mindre enn tre døgn gammel. Det tar fire timer før svar foreligger.

 

Canadiske Spartan Bioscience Inc, har utviklet et lite bærbart analyseapparat som er gitt navnet Spartan Cube. Det gir deg svar på om du er smittet raskere enn noen annen test. Ankommer du for eksempel Island og blir testet på flyplassen, må du vente i fire timer i karantene på hotell eller annet bosted inntil svaret foreligger.

Klikk på bildet og les magasinet gratis

Flyselskapet Air Canada har inngått avtale med Spartan om å vurdere hvordan Spartan Cube kan bli benyttet på en best mulig måte i flyselskapet sin strategi for å sikre flypassasjerer mot smitte.

Spartan Cube vil være ett av flere tiltak flyselskapet tar i bruk for å hindre smitte. Air Canada var først til å forlange at passasjerer bruker munnbind og først til å måle temperaturen til passasjerer når de skulle borde flyet.

Spartan har utviklet et sett som består av en «prøvepinne» som settes ned i en liten beholder med veske. Denne beholderen settes ned i apparatet som er analyserer DNAet i prøven.

Svært hurtig test for Covid-19

Denne lille boksen bruker 30 minutter på å finne ut om du er smittet. Foto Spartan Bioscience Inc.

Sammenlignet med andre er dette en svært hurtig test for Covid-19. Svaret på prøven foreligger etter 30 minutter. Andre tester tar minimum fire timer.

Teknologien var utviklet for et par måneder siden. Men canadiske myndigheter var ville ikke godkjenne selve pinnen som brukes til å ta prøve med. Den fikk ikke med seg nok materiale til å få en sikker DNA-test. Det er nå gjort endringer og det er søkt om godkjenning.

Ifølge Spartan vil det lille apparatet kunne brukes på flyplasser, om bord i cruiseskip og andre steder hvor det er bruk for et raskt svar på en Covid-19 test.

Har utviklet andre tester

Spartan har tidligere utviklet en lignende test for å spore den fryktede legionellabakterien i vann. Denne bakterien gir lungebetennelse med svært høy dødelighet.

Selskapet sier at testapparatet i begynnelsen ikke vil være tilgjengelig for allmennheten. Det arbeides med å øke produksjonskapasiteten til flere hundre tusen testbeholdere per uke. På sikt er det et ønske å få kostnad ned på et nivå som er så lavt at folk flest skal kunne kjøpe apparatet.

Kort ventetid hos legen

På sikt vil tilgjengeligheten av en test hvor svaret foreligger i løpet av tretti minutter gjøre det enklere å reise. Et legekontor vil kunne teste pasienter og gi svar på testen mens pasienten venter, og så skrive ut en bekreftelse på resultatet.

På enkelte flyplasser tilbys det Covid-19-tester til reisende. Disse er dyre, og det tar minst fire timer før resultatet foreligger. Med teknologien til Spartan vil det være mulig å få tatt testen uten at en enten må møte på flyplass mange timer før avgang, eller en kan få foretatt test under et transittopphold som ikke trenger å være mer enn et par timer.

Testresultat kan en få opp på PC eller mobiltelefon, og et sertifikat som bekrefter testresultatet kan skrives ut umiddelbart. Lufthansa tilbyr testing ved to tyske flyplasser. Der er også problemet tiden det tar før svaret foreligger. Når Spartan sine testapparater blir mer tilgjengelige kan tiden en venter på svar kuttes til en brøkdel.

scroll to top