Hotellkarantene fratar reisende rettssikkerheten

reiseuhu-W_7-oQmwyuw-unsplash.jpg

Har du besøkt Gran Canaria, må du på karantenehotell selv om du er vaksinert. Du kan være en dokumentfalskner, mener den norske regjeringen.

Har du vært på en unødvendig reise venter hotellkarantene. Om du er vaksinert og kommer fra Kanariøyene, Hellas, Portugal eller andre land, blir du straffet med hotellkarantene uavhengig av smittepresset der du har vært. Du behandles som en kriminell, men har mindre rettigheter enn en narkotikasmugler. 

Kommentar av Terje Engø

Reisekarantene er internering, med bøter og trusler om fengsel om du ikke lar deg internere. Det er en straff som du ikke kan anke. En narkotikasmugler må fremstilles for retten innen 24 timer. Hvis ikke må han slippes løs fra varetekt. Til sammenligning er reisende som kommer hjem fra ferie rettsløse.

Byråkrater som eventuelt reiser til Brussel for å delta i møter i EU eller NATO slipper karantenehotell. De er ute i nødvendig ærende. Men det finnes ingen smittevernsfaglig begrunnelse for denne forskjellbehandlingen. Det er ikke reisens årsak som avgjør hvor smittefarlig du er.

Karantenehotell brukes som straff

Regjeringens bruk karantenehotell som straffereaksjon. For å begrense at det kommer mennesker inn over grensen, har regjeringen bestemt at de som ikke er på en nødvendig reise skal straffes med internering på karantenehotell.

De som er på en nødvendig reise, skal kunne være i karantene i eget hjem. En tilfeldig politioffiser har får den ubehagelige oppgaven å avgjøre om du var på en nødvendig reise. Hans avgjørelse er endelig, – samme hvor feil den enn måtte være.

I går fortalte VG om en fullvaksinert familie på tre som arbeider og studerer i USA. De er tvunget til hotellkarantene selv om de har bosted i Norge. Årsaken er ikke at familien er en smitterisiko. Men fordi det kan være en fare for at reisende har med seg forfalsket bekreftelse på at de har tatt vaksine eller er testet. Det er med andre ord nå forbudt å bruke skjønn og fornuft. Det har justisminister Monica Mæland forbudt.

I dag har Dagbladet en artikkel om maten som blir servert de som interneres på Scandic Helsfyr. En skal ikke forvente for mye for 500 kroner døgnet. Men måltidene som ble avbildet er neppe av en kvalitet som kunne blitt servert i et norsk fengsel. Det må presiseres at de fleste karantenehoteller nok serverer bedre mat enn det som omtales i Dagbladet.

Den norske befolkningen har stilltiende, i redsel for viruset, godtatt at demokratiske prinsipper blir tilsidesatt. Regler for å stoppe smitte har blitt innført over natta, uten den demokratiske og juridiske behandling de normalt skulle hatt. Opposisjonen vet at håndteringen av pandemien er et minefelt. Da lar de rettsstat og demokrati undergraves ved å sitte stille i vognen. Noen har ropt på økt grensekontroll, mest i populistisk ånd for å sanke noen stemmer til høsten.

 

Portugal har lavere smittenivå enn Norge. Men kommer du herfra, så havner du i hotellkarantene selv om du er smittet. Det er straff, ikke smittevern.

I lange tider skrøt Erna og regjeringen over Norge og våre gode resultater i å håndtere Codid-19-pandemien. Under en av innstramningene ble det vist til hvor galt det var i Irland. I Irland er smittepresset nå lavere enn i Norge.

Det er typisk norsk å være flink, sa forhenværende statsminister Gro Harlem Brundtland. Under pandemien har vi vært veldig flinke til å påpeke hvor flinke vi mener vi er. Vi har vært flinke til å underkaste oss, – og godta uten å stille spørsmål.

Mens regjeringen sakte, men sikkert, seigpiner store deler av norsk reiselivsnæring, er vi ikke flinkest i klassen. Europa åpner opp med EU i førersetet. Når risikogruppene er vaksinert, så kan vi ifølge smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI tillate et høyere smittenivå i befolkningen. Men Monica Mæland lytter ikke.

Irland, skrekkeksemplet til Erna Solberg, er nå ikke alene om å ha et lavere smittenivå enn Norge. Det samme har land som Italia, Portugal, Storbritannia, Polen, Malta og mange andre. Ordene til Brundtland har mistet sin verdi. Landet som med sin rikdom burde hatt Europas beste intensivkapasitet, har ikke det.

Prisen for å la regjeringen fritt tråkke på demokratiske prinsipper og rettssikkerheten betales av enkeltmennesker og spesielt reiselivsnæringen. En vaksinert pensjonist på vei hjem fra Gran Canaria eller Hellas, har mindre rettssikkerhet enn en narkotikasmugler. Sistnevnte får oppnevnt forsvarer og kan ikke holdes i forvaring uten dom i mer enn noen timer.

Smittevern for å begrense spredningen av Covid er viktig. Men det er ikke smittevern å internere tilfeldige mennesker på hotell som straff for unødig reise eller fordi den reisende teoretisk kan være en dokumentforfalsker. 

Internering på hotell er straffen for en helsebringende unødvendig reise til Santorini. Selv om du er vaksinert.

NB

Det har fra flere hold blitt advart mot at karantenehotell faktisk kan være smittefarlige. Mens denne kommentaren ble skrevet kom denne nyheten: Smitteutbrudd på karantenehotell.

scroll to top