Tyskland er fullt av herlige små byer

Naumburg-Saale_Naumburg_Steinmeister_Weinberge_in_der_Weinregion_Saale-Unstrut-scaled.jpg

Neumburg ligger i vinregionen Saale-Unstrut.

Tyskland har utallige vakre lands- og småbyer, hvor bindingsverkshusene står side om side, små butikker selger lokalt kunsthåndverk og gatene er fylt med historie.

Tyskland Holzhausen
Når solen skinner, kommer mange besøkende til landsbyen for å vandre eller sykle opp til Wachsenburg slott, som troner høyt over Holzhausen.

Tekst: Tysklands Turistkontor/Redaksjonen.

Foto: Tysklands Turiskontor/Unsplash

Pandemien endrer våre reisevaner og flere søker seg mot mindre steder og lokal kultur, skriver Tysklands Turistkontor i en pressemelding.  De har derfor samlet noen av Tysklands vakreste landsbyer til inspirasjon for din neste reise.

– Vi opplever større interesse for mindre byer og lokal kultur. Når vi kan planlegge ferier igjen, vil nok flere søke seg til steder for ro og rekreasjon blant gamle bymurer og i naturen rundt. Det henger med stor sannsynlighet sammen med at vi befinner oss midt i en pandemi som har endrer måten mange ønsker å reise på. Reisemålet må være litt mer privat og gi følelse av at vi kan ha kontroll. Dette kan små byer og tettsteder tilby, sier Joelle Janz, turistsjef ved Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT) i Norge.

 

Holzhausen:

Stekte pølser på museum

Selv om landsbyen Holzhausen, som ligger i nærheten av byen Erfurt i delstaten Thüringen, ikke engang har tusen innbyggere, er den full av liv og opplevelser. Holzhausen er et populært lokalt rekreasjonsområde ved foten av den 170 kilometer lange skogkledde åsen Thüringer Wald.

Byen bergtar besøkende til Tyskland med sine mange spesielle og godt restaurerte tømmerhus. Når solen skinner, kommer mange besøkende til landsbyen for å vandre eller sykle opp til Wachsenburg slott, som troner høyt over Holzhausens tak. Landsbyen har også fått nasjonal berømmelse. For her finner du spesielle bratwurstmuseet, hvor du kan oppdage Thüringens mest smakfulle kulturskatt.

 

Sieseby:

Stråtak så langt øyet kan se

Sieseby omtales ofte som den vakreste landsbyen i delstaten Schleswig-Holstein – og ikke uten grunn. Særlig de overdådig dekorerte husene med sine karakteristiske stråtak gjør landsbyen attraktiv. I tillegg er det svært lite trafikk her ettersom stedet bare har én hovedvei. Med andre ord en liten perle i Tyskland.

Dette er det ideelle sted å utforske til fots og oppleve flora og fauna ved Schlei-fjordens munning. En nydelig kombinasjon av gammelt, nytt og en vakker levende natur med blomster, busker og masse dyreliv, møter deg i Sieseby.

Sieseby er blant annet kjent for mange hus med tradisjonelle stråtak.
Dra til Roßbach Saale-Unstrut om du vil oppleve god vin.

Vinlandsbyen Roßbach:

Vinsmaking langs landeveien

Saale-Unstrut i Sachsen-Anhalt er den kjøligste og nordligste vinregionen i Tyskland. Her dyrkes vin med delikat aroma og en pent integrert syre. Omtrent 50 ulike druesorter dyrkes av de 60 vinprodusentene i området, så dette er stedet for deg som liker variasjon i vinen.  Tre fjerdedeler av vinen som produseres er hvitvin. Spesielt vinene Pinot blanch, Silvaner og Riesling er klassikere i området.

 

Roßbach er et perfekt utgangspunkt for å oppleve vinregionen. Under pinsen hvert år finner Saale-Weinmeile sted. Da kan man vandre langs vinrankene fra Roßbach til kulturbyen Bad Kösen og nyte et glass hos de mange vindyrkerne.’: 

Les også:

Cruise på Rhinen

Lübars i Berlin:

En landsby midt i Tyskland sin hovedstad

I umiddelbar nærhet til Berlins urbane jungel finnes det det sted hvor tiden ser ut til å stå stille, og hvor det tradisjonelle landsbylivet fortsatt dominerer. Lübars heter stedet, og det ligger i bydelen Reinickendorf

De mange gamle bygningene som finnes her, utstråler en behagelig avslappet ro som står i skarp kontrast til den hektiske hverdagen i Berlin. Mange berlinere kommer hit for å tilbringe litt tid i landsbyen eller vandre i det naturreservatet like ved. En fantastisk avbrekk om du er på besøk i Berling

Det er lite som minner om millionby når en er i Berlins bydel Lübars.
Skal du opp på toppen av Blokksvberg trenger du ingen sopelime. Du kan istedet ta toget.

Dra til Blokksberg!

Kurstedet Schierke i fjellområdet Harz er et godt eksempel de typiske landsbyene som finnes omkring fjellet Brocken. I Norge best kjent som Blokksberg, et sted du gjerne ønsker dine uvenner skal havne. Fjellet er kjent fra mange gamle sagn som et tilholdssted for hekser og demoner.

Nærheten til naturen, de små bratte gatene i Schierke, og den ekte følelsen av gamle tradisjoner, er blant de mange årsakene som trekker besøkende. Etter et besøk ved rådhuset eller til kurstedet, og gjerne en test av stedets berømte urtelikør, bør du ta den gamle smalsporede jernbanen fra stasjonen Schierke opp til Blokksberg. Banen går gjennom tett skog og langs fine ski- og vandreområder opp til Nord-Tysklands høyeste fjell, 1141 meter over havet.

Meersburg og Schiltach

i Baden-Würtemberg

Takket være sin unike plassering på en skråning like over Bodensjøen, har den lille byen Meersburg noen fremragende utsiktspunkter. Fra stormende høyder har du den beste utsikten over både det gamle og det nye slottet, av den fredede gamlebyen med sine snirklende smau eller til aktivitetene ved havnen. Noen museer og kulturminner samt et fantastisk kulinarisk tilbud med regionale retter, avrunder inntrykket perfekt. Det svært milde klimaet ved Bodensjøen gjør livet her behagelig. Byen kan også skilte med to flotte slott.

 

På tross av sin lille størrelse på knappe 4 000 innbyggere er Schiltach i Schwarzwald en uavhengig by. Enhver som har stått foran det historiske rådhuset i gamlebyen kan bekrefte at dette faktisk er et av de vakreste stedene i Tyskland. Flere museer, et mangfold av severdigheter samt mulighetene for utflukter i det fjellrike området gjør at du aldri kjeder deg i denne middelalderbyen.

Begge byene kan oppleves på ruten fra Mosbach i Neckar-dalen til Schwarzwald og Bodensjøen. Her vil du oppleve fruktbare landbruksområder, bratte vinrankeåkrer og fargerike frukttrær, store skoger, så vel som uberørt natur, pittoreske fjell og dype daler.

 

scroll to top