12 greske reisemål du må besøke

george-prentzas-TzDGmeq4VjY-unsplash.jpg

Porto Katsiki er en strand på den joniske øya Lefkada i Hellas. Foto George Prentzas

 

Her presenterer vi greske reisemål som er mange nordmenns feriested år etter år.

På disse stedene finner du små tavernaer med god mat og nydelig vin. Vakre strender, kalkhvite hus, azurblått hav og maleriske landsbyer.

Kort sagt hva vi forbinder med Hellas, – og som vi alle elsker.

Voulismastranden, Kreta
Får du anledning, så besøk Voulismastranden på Kreta. Foto Evangelos Mpikakis

Covid i sin nye Omikrondrakt legger nye hindringer. Men vi vil tilbake til Hellas. I mange tiår har Hellas stått høyt oppe på listen av våre mest elskede ferieland. Mange forelsket seg i greske reisemål blant de utallige øyene og vakre stedene inne i landet.

Øyhopping er blitt en kjær måte for mange å oppleve Hellas mange øyer på. De mange øyene i Egeerhavet er perfekt for nettopp det – å dra fra øy til øy. Gode ferjeforbindelser gjør det lett å dra videre, når en først har utforsket en øy.

Som perler på en snor ligger greske reisemål, øyer og kystbyer i og ved Egeerhavet, og venter på deg. Det er lett å bli fristet. Her presenterer vi populære greske reisemål der du kan nyte flotte feriedager.

Mindre smitte i Hellas

Det er når dette skrives rett før jul, et smittenivå i Hellas på under halvparten av Norge. Og smittenivået er fallende. Men ingen vet hva vinteren vil bringe.  

Men alt tyder godt for muligheten til at våre kjære greske feriemål åpner opp nesten som normalt utpå våren. Og hvor ville du valgt å reise?

Mange har sine faste favoritter som de besøker år etter år. Andre foretrekker nye steder hvert år. Noen drar på øyhopping med korte stopp på mange øyer, mens andre foretrekker noen få hver gang.

Samos – Egeerhavets oase

Samos blir av mange beskrevet som en frodig oase i Egeerhavet. På øya finner du strender som bukter seg kilometer på kilometer langs den vakre øya. En avslappende atmosfære, god vin og mat er noe av kjennetegnene til de små byene rundt omkring på øyene. Regn forekommer nesten ikke om sommeren.

Det fjellrike landskapet har skapt magiske strender, skjult blant bukter og klipper, rundt hele kysten. Samos passer for familier og par som ønsker en avslappende ferie på en av de vakreste øyene Hellas kan by på, men også for den mer aktive. Fjellene, og de frodige dalene, er perfekte for sykling, fjellklatring og fotturer.

Samos - fiskehavn
Samos er kjent for sine rolige og vakre fiskerlandsbyer. Foto: Pixabay
Solnedgang i Egeerhavet ved Santorini
Santorini er kjent for sine klipper, solnedganger og pittoreske landsbyer. Foto Emil Andre R. Engø

Santorini – kjærlighet i solnedgangen

Øyperlen Santorini er både skjønn, romantisk og dramatisk. Langs stupbratte klippeformasjoner, har byer vokst frem i det dramatiske vulkanlandsskapet.

Byen Oia, med sine karakteristiske hvit- og blåmalte hus, er bygget på kanten av det store vulkankrateret som skjuler seg dypt nede i det blå havet..

Øyas solnedgang er verdensberømt. Hver kveld samler folk seg for å nyte solens siste stråler sette fyr på himmelen. Det gir et vakkert fargespill når de kalkede hvite husene farges av solen.

Det er en av grunnene til at så mange velger å legge deres «hooneymoon» hit. Det er ikke mange andre steder i verden hvor så mange forelskede par har blitt avbildet sammen i solnedgangen.

Athen – historisk sus og tavernaer

Det er lett å glemme Hellas sitt fastland. Blant greske reisemål her finner du Athen, en av verdens mest interessante historiske byer. Athens mest åpenbare attraksjon er de imponerende ruinene på Akropolis – en klippe – midt i sentrum. Athen har mye å by på i form av koselige gater og nabolag med små kafeer og trivelige tavernaer. Ikke minst i bydelen Plaka.

Ta turen til det imponerende arkeologiske museet og få innblikk i landets rike historie. Den har ikke bare satt sitt preg på gresk kultur, men preget tankesettet til kulturer over hele verden.

Athen kan kombineres med en tur ut til en eller flere av øyene i Egeerhavet. Fra den store havnen Pireus, like utenfor Athen, sentrum,går det ferjer hver eneste dag.

Athen
Athen er en spennende storby med en rik historie. Foto: Jimmy Teoh
Naxos, Hellas
Naxos har mer enn bare strender og koselige tavernaer. Her finner du også gamle ruiner. Foto: Pixabay.com

Naxos – Kykladenes hjerte

Når du kommer i land med ferjen på øya Naxos blir du møtt av eldre damer ristende med nøkler. De håper at du vil sjekke inn på deres lille pensjonat. Utsikten er upåklagelig. Den lille hovedbyen på øya er bygget på en liten høyde i ekte kykladisk stil. Her finner du trange smug med restauranter og barer – og rett bak byen venter den vakre St. George-stranden.

Ta turen rundt øyen og besøk de små fiskerlandsbyene. Her henger dagens fangst av blekksprut til tørk. Ønsker du å smake finnes det alltid en taverna i nærheten.

Drar du rundt øyen vil du også oppdage langstrakte strender. Pyrgaki-stranden er en av de flotteste. Det er en sandstrand, ofte uten mye folk, og med flotte klipper like ved.

Les om flere greske reisemål nedenfor:

Kreta – elsket av nordmenn

Den mest familiære greske øyen for nordmenn er Kreta. Øyen er stor og du bør legge inn en del tid hvis du vil utforske noe av alt den kan tilby. Lange strender, naturopplevelser i fleng og et rikt uteliv, er stikkord for som beskriver Kreta godt.

Selv om de fleste trives på stranden, bør du også dra vekk fra kysten, dypt inn i hjertet av Kreta, for å se den vakre naturen her. Du kan vandre gjennom dype raviner i fjellene og frodige daler omgitt av høye bratte fjellsider. Kreta er ikke bare badeliv på vakre strender, men også en mulighet til å oppleve både vakker og majestetisk natur, fortidsminner, og koselige kvelder med god mat og vin på en av øyas utallige tavernaer.

 

Strand på Kreta
Kreta har mange store flotte strende og er perfekt for både familier, par og enslige som vil oppleve Hellas. Foto Emil Andres R. Engø
Vinmøller på Mykonos
De gamle vindmøllene er kjennemerket til Mykonos. Foto: Jimmy Teoh

Mykonos – hvor natt blir til morgen

Øya Mykonos er kjent for sitt vibrante og levende uteliv, bedårende fiskerlandsbyer og øyas kjennemerke; de mange vindmøllene. Her kan du finne ro – eller feste til de tidlige morgentimer, – det handler om hva du ønsker å gjøre ferien til.

Tidligere var øya kjent som Europas festscene for homofile og et gresk reisemål for jetsettere. Dette er mer nyansert i dag. Nå er øya et populært feriemål for alle slags mennesker. Koselig, livlig og trendy er en kort beskrivelse Kykladenes nattelivs-øy. En øy med hjerte for alle.

Du finner utallige små kunstgallerier, butikker og kafeer i hovedbyen på øya viss navn er det samme som øya; – Mykonos.. Her er spisesteder for alle lommebøker, barer og nattklubber.

 

Zagori – for de sporty

Zagori ligger i innlandet og er Hellas fremste friluftslivsdestinasjon. Her finner du eviggrønne skoger som kler de dype dalene og de bratte åskammene.

For de som liker å ta seg frem til fots er dette et paradis med mulighet for mange spektakulære fotturer.

Du kan også om du er på jakt etter et adrenalinkick adrenalin rafte nedover fossende elvestryk, eller tar deg frem på sykkel på øyas omfattende nettverk av sykkelveier i vakker natur.

For de kulturelt interesserte kan Zagori by på bortgjemte landsbyer bygget i stein, god lokal mat og lokal vin.

Zagori er stedet om du elsker fotturer.
Korfu
Hovedbyen på øya Korfu er sjarmerende og vakker, bygget i venetiansk stil. Foto: Pixabay

Korfu – et vakkert gresk reisemål

Korfu ligger ved den ville og vakre Adriaterhavskysten, og kan i så måte ligne mye på sine nordlige naboer Albania og Kroatia i natur og omgivelser. Bratte klipper med skjulte strender og skjønne landsbyer karakteriserer Korfu.

Øya som ligger ved passasjen inn til Adriaterhavet er historisk veldig viktig. Det er derfor mange historiske minnesmerker. I gresk mytologi har Korfu spilt en sentral rolle i mange historiefortellinger. Så les gjerne en bok om Hellas og ikke minst Korfu før du reiser.

Besøk gamlebyen på Korfu for å nyte den avslappende atmosfæren, de rustikke bygningene, og nyt synet seilskip som seiler i solnedgangen mellom Korfu og de andre øyene i øygruppen Ionene

Skiathos – badelivets våte drøm

Med sine 70 flotte strender er øya Skiathos som ligger i øygruppen Sporadene, et paradis for badeløver, store som små. Øya er et gresk reisemål hvor naturen er frodig og grønn. Sjelden grønn for en øy i Middelhavet. Det er også dette som er med på å gjøre den kjent for vakker natur, langgrunne strender og krystallklart vann. Her trives de aller fleste som vil ha en god ferie.

Skiathos by er kjent for livlig uteliv. Sør på øya finner du roligere ferieplasser hvor livet går langsommere. Her finner du også flott turterreng med flotte utsiktspunkter hvor du kan skue ut over øya.

Øya er også kjent for sine gode muligheter for dykking. Det klare vannet gir god sikt og mulighet til å få øye på mange av de mer enn trehundre fiskeartene som lever ved Sporadene.

Skiathos ligger i øygruppen Sporadene.
Strendene på Skiathos kan være innbydende for enhver besøkende. Dette er et gresk reisemål du bør forsøke. Foto: Nick Karvounis
Lesvos, Hellas
Lesvos er en slager blant mange Hellaselskere. Øya er en av de største i Egeerhavet. Foto: Greg Montani

Lesvos – trange smug og små cafeer

Øya som også er kjent som Lesbos, er en av de største i Egeerhavet og er et yndet feriemål for både de solhungrige, de aktive og ikke minst barnefamilier.

De mange små byene på øyen er kjent for sine familiedrevne tavernaer, med gjestfri lokalbefolkning, og vakker arkitektur. Åsene rundt er kledd med pinjetrær og olivenlunder.

Byen Molivos på Lesvos er et av de mest fargerike stedene på øyen. Kanskje ett av de mest spesielle greske feriemål hvis du elsker små pittoreske byer. Molivos er kjent for sine trange smug, bratte gater med små cafeer – like ved den koselige havnen.

Rhodos – en favoritt blant greske reisemål

En av de mest besøkte av de greske øyene blant nordmenn. Den koselige hovedbyen på øyen har et rikt utvalg av restauranter, barer og kafeer, hvor du også finner vakker venetiansk arkitektur.

Rundt øya finner du utallige strender – både med rullesteiner og sand, trendy strandbarer og livlige strandpromenader.

Du er aldri langt unna de mer rolige landsbyene på Rhodos, og øya tilbyr alle reisende en ferie som måtte passe dem

Rhodos tilbyr gode muligheter for de shoppingglade, enten det er kjøpesentre som gjelder, eller gallerier og små butikker som selger kunst og håndverk.

Rhodos, Hellas
Rhodos er en variert øy hvor alle kan finne sin plass. Foto Michal Matlon
I Smuglerbukten på Zakynthos finner du en av verdens flotteste strender. Foto: Pixabay

Zakynthos – verdens vakreste strand

Øya ligger i det Joniske hav utenfor Hellas vestlige kyst. Det varme og klare – ofte knallblå – Middelhavsvannet gjør dette til en fantastisk stranddestinasjon.

Øya huser kanskje verdens mest ikoniske – og ikke minst vakre – strand. Den ligger ved Smuglerbukta, omkranset av dramatiske kalksteinsklipper og er et kjent postkortmotiv fra øya.

Gang på gang har stranden blitt kåret som en av verdens vakreste av kjente internasjonale reiselivsmagasiner.

Zakynthos er kjent for sin gode sjømat. Det aller meste fiskes av øyas fiskere i havet utenfor øyen. Fisken som har gått i garnet om natten får du servert til lunsj og middag på de mange sjømattavernaene.

Tekst Emil Andre R. Engø

 

scroll to top