God vin som passer på fjelltur og i fjæra

P7180050-scaled.jpg

Hvilken kombinasjon. Fersk flott fjellørret og nydelig vin.

God vin som passer på fjelltur er vin i lette emballasje. Hvert år bærer vi med oss tusener på tusener av flasker med god drikke inn i fjellet. Mat smaker godt etter en lang tur. Spesielt godt smaker det med fersk flott ørret fra fjellvann.

Men glassflasker er tunge. Dessverre er det heller ikke alle flasker som finner veien ut av fjellet. Så hvorfor bære tungt når det finnes mange gode alternativer til tunge glassflasker?

Den Norske Turistforening driver over fem hundre hytter i norske fjell, samt noen i skjærgården. Mange av hyttene får proviant levert med helikopter. Avfall som ikke brennes, må også fraktes ut med helikopter. Det er dyrt, og det er lite miljøvennlig.

Magasinet Reisefot har sett på utvalget av viner i miljøvennlig emballasje som gjør at du bærer vin og minst mulig vekt i form av emballasje.

Tre-liters kartonger har en enorm popularitet i Norge. Men tre liter er i meste laget å bære på for mange. Vi  har derfor valgt å se på vin som kommer i plastbag, plastflasker og i små kartonger. En plastbag eller plastflaske veier under 100 gram. En helflaske i glass veier fra 390 til over 700 gram.

Tung emballasje er ikke noe stort problem om turen er kort. Skal du på en lengre tur, vil hver kilo du reduserer vekten på ryggsekken med, gjøre turen mer behagelig. Vil du nyte en god vin på hytta eller ved bålet utenfor teltet, – så er glassflasker et dårlig valg. Det er ikke vanskelig å finne en god vin som passer på fjelltur, – samtidig som emballasjen er lett og miljøvennlig.

 

Magasinet Reisefot har testet samtlige viner vi omtaler sammen med stekt fjellørret eller fiskesuppe med ørret. Det er mye god vin i praktisk emballasje.

Rose og riesling går godt sammen med ørret
Fjellørret fisket ved Selhamar Turisthytte i Stølsheimen. Sammen med god rosevin eller Riesling blir det en fantastisk opplevelse. Det finnes mye god vin som passer på fjelltur.
Ørret og vin
Hvilken vin er best til fjellørret. Vi spurte flere fjellvandrere, og de hadde hver sin smak. Den største utfordringen i fjellet er på varme sommerdager å servere vinen med riktig temperatur. Nå på høsten er det et mindre problem.
Magasinet Reisefot har forsøkt en rekke viner i 1,5 liters bag. De tåler svært godt å fraktes i sekk, - og vi inviterte hyttegjester på å si hvilken som passet best til fjellørret fisket ved Selhamar Turisthytte. Svarene var langt fra entydige.

De små lette for lange turer

For noen er en tre liters kartong for mye å ha i sekken. Halvannen liter er også mye om en bare skal være på telt- eller hyttetur en natt. 

Da finnes det praktiske flasker i plast, og det finnes små lette alternativer med 2,5 cl vin, både som boks, kartong og bag.

Vekten på emballasjen er så liten at den merkes ikke på hjemveien. Plastbagg kan brennes. De små kartongene og boksene må en ta med hjem.

Vil en ha med en plastflaske, så veier ikke en helflaske i plast særlig mye. Men er vinen god? Vi har alle forskjellig smak. Gjør deg kjent med disse vinene og du vil garantert finne noen du vil like å ta med på tur.

Det er flere viner som kommer i hendig emballasje som inneholder 0,25 liter. Mer enn nok til å gjøre en suppe med fjellørret til et gourmetmåltid.

ROSÉVIN

Emiliana Adobe Rosé 2020

Chile

Aconcagua , Valle de Casablanca

Ung, saftig og ren stil, preg av røde bær, sitrus og urter.

Kr 219,90

150 cl

Kr 146,60 pr. lite

ROSÉVIN

Pardon my French Rosé 2020

Frankrike

Provence, Var

Ørlite utviklet med preg av eple, litt røde bær, sitrus og urter.

Kr 229,90

150 cl

Kr 153,27 pr. liter

 

HVITVIN

Hans Baer Dry Riesling 2020

Tyskland

Rheinhessen , Øvrige

Ung og frisk med preg av sitrus, eple og blomster og et hint av mineraler.

Kr 219,90

150 cl 

Kr 146,60 pr. liter

ROSÉVIN

Bijou Le Chick

Frankrike

Pays d’Oc

Frisk med bringebær, jordbær, grapefrukt og steinfrukt. Middels fyldig.

Kr 275,00

150 cl

Kr 183,33 pr. liter

HVITVIN

Famille Paquet Mâcon-Villages 2019

Frankrike, Burgund, Mâcon-Villages

Ung, frisk og fruktig, preg av eple, sitrus og urter, hint av mineraler i ettersmak.

Kr 279,90

150 cl

Kr 186,60 pr. liter

 

ROSÉVIN

Lacheteau Rose d´Anjou 2020

Frankrike , Loire , Rosé d’Anjou

Ung og fruktig med god friskhet og middels fylde, preg av saftige røde bær, sitrus og grønn urt.

Kr 130,90

75 cl

Kr 170,53 pr. liter

 

HVITVIN

Pardon my French Cotes de Gascogne

Frankrike , Sørvest , Côtes de Gascogne

Slank, ren og umiddelbar, reg av sitrus, eple og grønne urter.

Kr 109,90

75 cl

Kr 142,53 pr. liter

HVITVIN

Fußer Deidesheimer Dry Riesling 2020

Tyskland , Pfalz, Mittelh./Weinstrasse

Frisk, ung og saftig, preg av sitrus, eple og litt fersken, innslag av nøtt, krydder og mineraler.

Kr 141,30

75 cl

Kr 184,40 pr. liter

HVITVIN

Seriti Chenin Blanc 2020

Sør-Afrika, Coastal Region

Ung, saftig og ørlite dropsaktig, preg av fersken, litt sitrus og blomst.

Kr 122,90

75 cl

Kr 159,87 pr. liter

ROSÉVIN

Boutinot The Long Little Dog Rosé 2020

Frankrike , Øvrige

Saftig og litt fast, preg av røde bær, fersken og stikkelsbær,  grønn urt, mandel og krydder.

Kr 51,90

25 cl Kr 

199,60 pr. liter

 

HVITVIN

Les Grès Chardonnay

Frankrike, Pays d’Oc

Fersk frukt med smak av epler og sitrus.

Kr 264,90

150 cl 6 x 25 cl)

Kr 176,60 pr. liter

HVITVIN

Les Grès Chardonnay

Frankrike, Pays d’Oc

Fersk frukt med smak av epler og sitrus.

Kr 264,90

150 cl 6 x 25 cl)

Kr 176,60 pr. liter

Krabbe og god vin hører sammen. Spesielt godt smaker det om når en på en fin høstdag kan kose seg i fjæra.
Sereti Chenin Blanch er ypperlig følge til blåskjell i strandkanten. Husk bare å sjekke blåskjellvarselet før du spiser skjell du plukker selv.

Krabbe, blåskjell, vin og lukt av fjære

Høst og krabbe hører sammen.Sammen hører også vin. Har en både vin og krabbe, og været innbyr, så er det ikke et nydeligere sted å spise krabbe enn nede i fjæra.

Men det kan være glatt i fjæra, og glassflasker, stein og svaberg kan være en dårlig kombinasjon om en faller. Det er heller ikke alltid lett å få tak på alle glasskår. 

Velg derfor en av de mange vinene som nå kommer i plastflasker. Derved er det ingen fare for knuste flasker og farlige glasskår. Flere av vinene som kommer på plastflasker er svært gode viner som passer perfekt til krabbekos i fjæra.

Hvilken vin som passer best til krabbe er det nok mange meninger om. En ekte vinkjenner vil kanskje ikke satse på en rimelig vin i plastflaske. For oss helt ordinære mennesker som finner glede i de fleste viner er det bare å prøve seg frem. Kanskje bruke vinteren til å finne ut hvilken vin som skal være følge på neste sommers fjellferie?

Det er ikke bare krabbe som er ypperlig mat å nyte i fjæra. Blåskjell kan du plukke selv, eller du kan kjøpe dem på butikken. Kok dem på bål eller på stormkjøkken. De er ferdige til å nytes i løpet av minutter.

Men sjekk at skjellene er spiselige på Blåskjellvarselet.

Les også:

Edle dråper i Boppard

Tysk vin på UNESCOs verdensarvliste

Nyt sommeren med nydelig selvfanget fjellørret

Tekst og foto Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

 

scroll to top