Ett selskap gir deg gyldig reiseforsikring til utenlandstur

Forsikring-4-scaled.jpg

Det er mulig å få gyldig reiseforsikring til de fleste europeiske land. Foto Terje Engø

Coronaviruset har gjort det vanskelig å få tak i gyldig reiseforsikring. I går publiserte Magasinet på Reisefot en artikkel om reiseforsikringer. De fleste er i praksis så godt som verdiløse. Vi kan nå fortelle at det er ett selskap som fortsatt gir deg reiseforsikring som gjelder utenfor Norge.

Artikkelen som ble publisert i går, har til nå blitt kommentert nesten 600 ganger på ulike FB-grupper. Den er sett av over 53.000 medlemmer på Facebook. Det viser at mange er opptatt av reiseforsikring og hva som nå gjelder. Kommentarene viser også at det er mye forvirring med hensyn til forsikring.

LES OGSÅForsikringsselskapene skor seg på Corona

For å avklare fakta har Magasinet på Reisefot kontaktet Gjensidige Forsikring, Tryg og Europeiske. Vi har også sjekket DNB, Fremtind og flere andre selskaper sine nettsider.

 

De fleste kjøper i dag helårlige reiseforsikringer. Reiser de bare i Europa, kjøper de en som gjelder Europa. Er de på reise i andre deler av verden som gjelder hele verden. Den er atskillig dyrere. Grunnen til at den er dyrere er kostnadene ved å havne på sykehus utenfor EU, og større kostnader ved å bli fraktet hjem med ambulansefly.

 

De fleste forsikringer dekker sykdom, transport hjem, forsinket bagasje, erstatningsreise, avbestilling, krisehjelp, tyveri og rettshjelp. Mot tillegg kan forsikringene utvides. Blant annet med blant annet avbestillingsforsikring, bagasjeforsikring, konkursforsikring og ulykkesforsikring.

 

Les også: Forsikringsselskapene skor seg på Korona

 

Reiseråd avgjør

De aller fleste norske forsikringsselskaper gir ingen form for dekning ved reiser til områder som Utenriksdepartementet har utsted reiseråd mot. I øyeblikket gjelder dette alle verdens land.

Det vil si at en reiseforsikring som i utgangspunktet skal dekke hele verden, ikke dekker annet enn reiser i Norge. Det blir en svært dyr forsikring for bruk i Norge. Men det finnes fortsatt i hvert fall ett selskap som vil gi deg en fullverdig reiseforsikring, men uten Covid-19 dekning.

Få tilbyr gyldig reiseforsikring

Peniche i Portugal

Mange ser nå etter de første turistene etter noen tøffe måneder. Her et bilde fra den portugisiske byen Peniche. Illustrasjonsfoto Terje Engø

Hva slags dekning har reiseforsikringsselskapet Tryg utenfor Norge nå under Coronapandemien?

Ifølge kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring er dette helt klart:

– For Trygs vedkommende gjelder at reiseforsikringen IKKE gjelder dersom man reiser til et land der reiseråd et utstedt på avreisetidspunktet, skriver Irgens. Per dato er det utsted reiseråd gjeldende for alle land.

Heller ikke Norges største aktør innen reiseforsikring, Europeiske dekker noe som helst om en skulle reise noe sted utenfor Norges grenser. Dette skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland til Magasinet på Reisefot:

– Vi i Europeiske Reiseforsikring dekker avbestillinger til områder UD fraråder norske borgere å reise til. Slik situasjonen er per nå, gjelder dette alle andre land i hele verden. Dette henviser vi til i forsikringsvilkårene. Det er UD som har forutsetninger for å si noe om hvor det er trygt for nordmenn å reise til. Velger man å trosse disse anbefalingene og reise, gjelder ikke reiseforsikringen. Det er grunnen til at vi dekker avbestillinger til slike land/områder, skriver Handeland.

Gjensidige dekker utenlandsturer

Kommunikasjonssjef Arne Rysstad i Gjensidige Forsikring har en gladnyhet om du er nødt å reise.

– Våre reiseforsikringer dekker deg på vanlig måte om du er på reise i utlandet, med unntak av hendelser relatert til Covid-19. Vi vil ikke råde folk til å reise nå. Situasjonen er mange steder kaotisk både med tanke på kommunikasjon og helsestell. Men, ja, må du ut å reise kan du få dekket alt annet helt som normalt om det ikke er relatert til Covid-19.

Så langt Magasinet på Reisefot har funnet ut er dette det eneste norske forsikringsselskapet som nå gir forsikringsdekning på utenlandsreiser.

 

 

Du kan fortsatt kjøpe gyldig reiseforsikring

Camden Market

 Drar du til London og Camden Market er du ikke i Schengen. Gjensidige gir deg likevel gyldig reiseforsikring.Foto Terje Engø

Selv om ditt norske forsikringsselskap ikke vil gi deg en reiseforsikring som dekker dine reiser nå, finnes det muligheter.  I tillegg til norske Gjensidige Forsikring er det flere europeiske selskap som vil forsikre deg. Noen vil også dekke lege- og behandling i forbindelse med Covid-19 ved reiser innenfor Schengen.

Heymondo selger reiseforsikring som også dekker norske borgere. De har dekning for hendelser relatert til Covid-19 og alle andre forhold som normalt. Det store franske forsikringsselskapet AXA har en egen reiseforsikring som gjelder for Schengen, hvor Norge er en del.

Det vil være galt av Magasinet på Reisefot å oppfordre noen til å reise all den tid UD fraråder reiser. Samtidig er det mange som vil treffe familie, kjærester eller trenger å se etter sine eiendommer i utlandet. For disse er Gjensidige, Heymondo og AXA to gode alternativer.

 

Bytte forsikringsselskap

Er du tvunget til å reise, kan en det være grunn til å vurdere hvilke forsikringer du har, og hvilke du ikke trenger. En reiseforsikring kan sies opp. Normalt gjøres dette ved hovedforfall. IF/Europeiske opplyser generelt på sine sider at det er 30 dagers oppsigelse på forsikringer. Ole Irgens i Tryg skriver i i en epost til Magasinet på Reisefot:

– Vi fraråder på det sterkeste å si opp reiseforsikringen, også fordi den fortsatt gjelder for reiser i Norge. Når grensene etter hvert åpnes, vil forsikringen også gjelde i de landene UD opphever reiserådene for. Signalene fra UD er at dette vil skje gradvis gjennom sommeren. Reiseforsikringen koster relativt lite, typisk et par tusen kroner for en helårs forsikring. Besparelsen på å si opp en forsikring nå vil derfor være liten, men de kunde som ønsker det, kan selvsagt gjøre det og få refundert sitt tilgodehavende.

Det betyr at du for eksempel kan si opp din nåværende reiseforsikring og bestille ny hos Gjensidige. Er du i risikogruppen ved Covid-19 bør du om du velger å reise, kanskje velge forsikring med dekning av Covid-19. Er du ikke i risikogruppen og følger samme smittevernråd som i Norge, vil du være minst like trygg som i Norge i for eksempel Tyskland, Danmark, Island og flere andre land. Dette er også land med moderne og gode helsetjenester.

 

Viktig om Schengen

Kjøper du en forsikring som gjelder for Schengen er det viktig å være klar over at blant annet, Romania, Kroatia og Irland ikke er en del av Schengen.

Medlemmer i Schengen er i dag: Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike

scroll to top