Flotte strender hvor du kan surfe

Surf-1-scaled.jpg

Kuta Beach på Bali er en av verdens mest populære plasser for bølgesurfere. Foto Jeremy Bishop

Blir du imponert når du ser noen mestre bølgene på surfebrett, kiter eller vindsurfer? Alle former for surfing krever mestring som ikke kommer første gang du forsøker. Hvorfor ikke lære å surfe, enten du vil surfe i det norske høyfjellet eller blant varme bølger i tropene.

Jærstrendene sør for Stavanger er ofte perfekte for alle former for surfing. Her vandrer en surfer hjem i solnedgangen etter en dag på Hellestø. Foto Audun Berge.

Selv om det kanskje frister å dra til verdenskjente surfedestinasjoner som Bali, Marokko, Sri Lanka, Sør-Afrika og Hawaii, er det gode muligheter for å dyrke surfing langt nærmere.

I Norge finnes det mange gode plasser for de som kan eller vil lære å surfe. Kanskje mest kjent er Hoddevika og Ervika ved Stadt eller Unstadstranden på Vestvågøy i Lofoten. Her i dette værharde området er det svært ofte perfekte bølger for surfing, og best er det å surfe her høst og vinter når været er på sitt røffeste.

Strendene på Jæren sør for Stavanger har flotte forhold for surfere når lavtrykk har passert inn fra vest. Disse bygger opp opp tunge dønninger. Noen mener strendene er de beste, eller i hvert fall blant de beste strendene, surfere finner i Norge. ofte det beste stedet i Norge. Se på kartet etter Borestranda, Sele og Hellestø.

Lofoten ligger som kjent langt ut i havet omgitt av hav og bølger. Det mest kjente stedet her for surfing er Undstad på Vestvågøy.

Weligama på Sri Lanka tiltrekker seg surfere fra hele verden. Her er havet varmt, så her trengs ikke våtdrakt. Foto Filipp Nekhaev

Surfe i dejlige Danmark

Ønsker du å reise litt sydover, vil vi anbefale Danmark. Hanstholm, Klitmøller og Vorupær på Jyllands vestkyst er kjente steder hvor det ofte er perfekte bølger. Siden Danmark er flatt, er det sjelden det ikke er en god bris, eller ofte sterkere vind. Derfor er steder som Klitmøller og Hanstholm også elsket av vindsurfere.

Fra hele verden til Peniche for å surfe

For noen er både Danmark og Norge for kaldt. Da er det flere steder å anbefale. Ett sted som trekker surfere fra hele verden

 

Jeffrey Bay i Sør-Afrika kan være krevende når dønningen er stor. Nettopp derfor kommer surfere fra hele verden hit. Foto Sincerely Media
Kitesurfiing på Haukeli. Foto Terje Engø
Kitesurfingpå Haukeli. Foto Terje Engø
Er det lite bølger så er ikke noen timer duvende på liten dønning å forakte. Foto Asraf R.

Surfe på eksotiske Bali

Ett annet sted som er svært populært om en liker en vanntemperatur som gjør at en slipper våtdrakt, er Kuta Beach på den indonesiske øya Bali. For mange er en måned på Bali så alt for kort tid, selv om den stort sett tilbringes på stranden. Noen mener det ofte er  konflikt mellom bølgesurfere og badende på Kuta Beach. Stort sett går dette godt. For de dagene hvor forholdene for bølgesurfing er på sitt beste, er det ofte ikke de beste forholdene for de som vil bade.

 

Kombiner surfing og safari i Sør-Afrika

Spennende Sør-Afrika er blant nordmenn flest kjent for spennende dyreliv, god vin og Afrikas eneste pingvinkolonier. (LES MER OM AFRIKA HER)  Her er også fantastiske steder å surfe. Ett av de mer kjente stedene, og som oppsøkes av surfere fra hele verden er Jeffreys Bay en times kjøretur mot vest fra Port Elizabeth.

 

Surfe i Lofoten eller på høyfjellet

Vil du forsøke kitesurfing er Norge perfekt fra høyfjellet og ned til havet. Noen surfer med kite på snødekte flater, andre foretrekker vindfulle fjellvann. Kitesurfing er også perfekt om en skal reise til fjerne steder. Utstyret tar atskillig mindre plass enn et stort surfebrett, eller for ikke å si et vindsurfebrett.

 

Tekst Terje Engø

 

Unstadstranden på Vestvågøy i Lofoten er et sted mange surfere liker. Foto Christoffer Engstrøm
scroll to top