Eventyrlige opplevelser i Laos

laos-2.jpg

Lei deg en bungalow nede ved elven i Vanf Vieng.

I Laos venter dype kalksteinsgrotter, kjølige elver som strømmer ut fra grotter, fly med varmluftballong, besøke templer, bo i din egen bungalow ved en elv. Utforske eksotiske markeder, og nyte luksus til en svært fornuftig pris er noe av det vakre Laos byr på.

Elva er selve livsnerven i Vang Vieng.
Elven i Vang Vieng
En dame som fisker, en kano med konkurransepadlere og en kano som leverer passasjerer. Det skjer alltid noe på elven i Vang Vieng

De fleste besøkende kommer til Laos via hovedstaden Vientiane. En vakker by ved Mekongflodens bredder, knyttet til Thailand med en stor bro «Vennskapsbro I». Den ligger et par mil fra hovedstaden og knytter denne sammen med den thailandske byen Nong Khai. Det er også to andre broer som forbinder Laos og Thailand over Mekongfloden. Disse heter Vennskapsbro II og III.

Vær noen dager i Laos sin hovedstad

Hovedstaden Vientiane er i seg selv verdt et besøk. Her finner du flotte restauranter i alle prisklasser, markeder hvor du kan handle alt fra håndverk, klær til kinesisk juggel. Prut, – for her gjelder regelen om at de som har penger må betale mer enn de som har lite penger. Utenlandske turister har i laotisk sammenheng mye penger.

Magasinet Reisefot vil anbefale en kveld, eller gjerne flere, ved en av de mange restaurantene ved promenaden langs Mekongfloden. Her får du tradisjonell laotisk mat, som gjerne kan beskrives som thai-mat uten like mye chili. Ønsker du bare å nyte solnedgangen og utsikten over Mekong, gjør du det over en kald øl, en longdrink, eller undertegnedes favoritt, – ett glass med pasjonsfruktjuice. Forfriskende, og fullt av smak og nyttige C-vitaminer.

Vakre Vang Vieng i hjertet av Laos

Vil du utforske mer av landet vil Magasinet Reisefot anbefale Vang Vieng. 15 – 16 mil fra Vientiane i hjertet av Laos finner du den lille byen. Det tar 4 – 5 timer å kjøre med buss dit. Du kan velge mellom svært rimelige busser, hvor du sitter trangt og bruker et par-tre timer ekstra, eller du reise med VIP-buss eller van.

En VIP-buss er en moderne buss med gode brede seter og aircondition. Billetten koster bare litt over en norsk femtilapp. Laos er et rimelig land å utforske.

Velger du en van, så tar turen en halv time til en time mindre enn VIP-bussen, og koster en norsk tier ekstra. Men du får kanskje også en klump i magen når sjåføren som er betalt per tur, har gassen i bunn, slik at han kan klare tre istedenfor to turer i løpet av en 14 – 18 timers arbeidsdag.

Før du kommer til Vang Vieng klatrer kjøretøyet du har valgt over høye åsrygger og du passerer grønne rismarker. En stund går veien langs Laos sin største kunstige innsjø. Her er det utallige små boder hvor selgere vifter med armene i håp om at dere skal stoppe og handle noe.

Hva med å oppleve solen komme opp fra en varmluftsballong?
Nyt god drikke ved Melkongflodens bredder i Vientiane.
Langs promenaden som går langs Mekonfloden får du god mat og drikke.

Elveslette omgitt av fjell

I Vang Vieng åpner landskapet seg opp, og du er på en stor elveslette omgitt av høye bratte kalksteinsfjell. Midt i sletten renner det en stor elv hvor du kan leie din egen longtailbåt for sightseeing. En longtailbåt er en lang smal båt med en propell som sitter på en lang aksling bak båten.

Du kan selvfølgelig også velge å nyte livet i en av mange restauranter og kafeer med utsikt mot elven og fjellene. Vang Vieng er et gammelt hippiested hvor det fortsatt er mange som ikke har oppdaget at tiden har endret seg. Selv backpackerne må etter hvert godta at også andre oppdager dette herlige stedet. Heldigvis blir de ikke skviset bort av rike turister. For i Vang Vieng er det et tilbud til alle.

Men Vang Vieng er i endring. Veiene blir bedre. Laos sin nabo Kina blir rikere. Stadig flere finner veien til Vang Vieng. Så kanskje skal du skynde deg å oppleve et sted hvor mange reisende har blitt værende, i måneder, noe i år. Dypt forelsket i atmosfæren, lyset, fargene og menneskene.

 

Nyt livet i en bungalow

Stå opp tidlig. Besøk gatemarkedet i «The Old Market street». Husk å fotografere solen enten den kommer opp eller går ned. Hver gang, morgen som kveld, kan du være tilskuer til et fantastisk fargespill når solen hilser dagen velkommen og sier takk for i dag.

Skal du bo godt og spesielt anbefaler vi en liten bungalow ved elven. Det koster litt mer enn et gjestehus i byen. Men stemningen ved elven er verdt det. Det oppdager du ved første morgengry.

Les også:  Nan byr på det ekte Thailand

 

Tekst og foto Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

Den fukige luften skaper de vakreste solnedganger.
Nyt det kjølige forfriskende elvevannet som strømmer ut fra kalksteinsgrotter.
Buddhistiske er lette å se og treffes på over alt.

Godt å vite

Slik kommer du dit:

Fly til Vientiane koster fra rundt 5500 kroner og oppover. Siden få av de store internasjonale flyselskapene flyr til Vientiane, kan det ofte være fornuftig å kjøpe billett til Bangkok, Kuala Lumpur eller annen by i nærheten, og så billett videre med lokalt selskap.

Finnair sammen med Bangkok Airways kostet en femtilapp mer, men hadde litt lengre reisetid.

Priser fra Bangkok

De fleste kombinerer en reise til Laos med Thailand. Da har mange selskaper gode priser til Bangkok. Og derfra fører nært sagt alle veier til Laos.

Fra Bangkok kan du få rimelige billetter med både tog, buss og fly til Vientiane. Fly koster normalt 1000 – 1100 kroner tur/retur med Lao Airline eller Air Asia.

 

Tog

Tog tar snaut elleve timer og koster i overkant av 300 kroner i sovevogn på andre klasse og litt over 400 kroner på første klasse.

Buss

Fra Mochit Bussterminal går det busser med høy standard fra Bangkok helt frem til Vientiane for 250 kroner.

 

scroll to top